Θεσσαλία: Παρέμβαση εισαγγελέα για την πανώλη σε αιγοπρόβατα

Διαβάζεται σε 3'
Αιγοπρόβατα
Αιγοπρόβατα (φωτογραφία αρχείου) iStock

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί πως, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα με πανώλη ζώα στη χώρα διέταξε ο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας προκάλεσαν οι εξελίξεις στο θέμα της πανώλης των αιγοπροβάτων, την ώρα που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι των συνεργείων των κτηνιάτρων σε όλη τη Θεσσαλία για τον εντοπισμό τυχόν νέων κρουσμάτων και με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθερία”, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί πως, πότε και ποιος έβαλε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα.

Έκτακτα μέτρα και για τις ζωοτροφές

Εν τω μεταξύ η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής έλαβε έκτακτα μέτρα και για τις ζωοτροφές.

Αποφασίστηκε οτι:

  • Ζωοτροφές φυτικής προέλευσης (σύνθετες ζωοτροφές ή πρώτες ύλες ζωοτροφών, πχ άχυρα , μηδική) που προορίζονται για χρήση σε μικρά μηρυκαστικά, δεν επιτρέπεται να διακινηθούν εκτός της ζώνης προστασίας εφ’ όσον έχουν παραχθεί στη ζώνη προστασίας ή εκτός της ζώνης επιτήρησης εφ’ όσον έχουν παραχθεί στη ζώνη επιτήρησης.
  • Επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και ενδιάμεσοι ζωοτροφών που προορίζονται για μικρά μηρυκαστικά και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης διακινούν τις ζωοτροφές αποκλειστικά και μόνο στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης αντίστοιχα, και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα σχετικά έγγραφα.
  • Επισημαίνεται ιδιαίτερα η ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων βιασφάλειας κατά τη διακίνηση ζωοτροφών (απολύμανση μεταφορικών μέσων, χρήση φόρμας μια χρήσης και ποδοναρίων από τους μεταφορείς που θα αφήνεται για καταστροφή στην κτηνoτροφική εγκατάσταση, κλπ.).
  • Οι επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και οι ενδιάμεσοι ζωοτροφών που προορίζονται για όλα τα είδη ζώων πλην των μικρών μηρυκαστικών και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στις ζώνες προστασίας/επιτήρησης διακινούν τις εν λόγω ζωοτροφές και εκτός της ζώνης επιτήρησης με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα βιασφάλειας που προβλέπονται και ότι στις εκτροφές που παραδίνονται οι ζωοτροφές δε διατηρούνται μικρά μηρυκαστικά.
  • Ζωοτροφές που έχουν παραχθεί εκτός των ζωνών επιτήρησης μπορούν να διακινηθούν εντός των ζωνών επιτήρησης εφ’ όσον κατά η διακίνησή τους εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα βιασφάλειας προβλέπονται.

Χρηματοδοτείται η δημιουργία rapid test

Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας σήμερα, Τετάρτη (24/07), θα υπάρξουν αντίστοιχα αποτελέσματα από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην πρώτη ζώνη προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου, όπου βρέθηκε το δεύτερο κρούσμα.

Εκτιμάται ότι σε μία εβδομάδα περίπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα, και στη Β’ ζώνη επιτήρησης των μονάδων των παραπάνω περιοχών.

Παράλληλα, σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποφασίστηκε χρηματοδότηση για τη δημιουργία rapid test για την ανίχνευση του ιού της πανώλης των μηρυκαστικών αλλά και άλλων ιώσεων που απασχολούν το ζωικό κεφάλαιο .

Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας σε δήλωσή του ανέφερε ότι επήλθε συμφωνία με τη λαρισινή εταιρεία βιοτεχνολογίας “prognosis biotech”, η οποία θα χρηματοδοτηθεί και πολύ σύντομα θα παραδώσει στην Περιφέρεια το rapid test το οποίο φυσικά θα διατίθεται από την εταιρεία και θα προσφέρει πολλά στη μάχη που δίνει η Θεσσαλία για την προστασία του ζωικού της κεφαλαίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα