Θεσσαλονίκη: Δημόσια υγεία για έχοντες – 1.300 ασθενείς σε λίστα αναμονής φέτος μόνο στο Παπανικολάου
Η πανδημία έχει προκαλέσει επιδείνωση της έτσι και αλλιώς οριακής κατάστασης που βιώνει το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.
- 02 Νοεμβρίου 2022 08:35
Σε ατελείωτες λίστες αναμονής βρίσκονται εκατοντάδες ασθενείς των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, περιμένοντας το χειρουργείο τους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη εν τέλει, καταφεύγοντας στον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Χρήστο Καραχρήστο, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, με την εικόνα του ΕΣΥ να έχει επιδεινωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, μετά την έξαρση της πανδημίας.
«Το ΕΣΥ πιέζεται όχι από την πανδημία αυτό το διάστημα, από την “πανδημία” των υπολοίπων παθήσεων, που μένανε χωρίς την αναγκαία περίθαλψη και τώρα έχουμε ατελείωτες λίστες αναμονής», αναφέρει στο ThessToday.gr.
Και δίνοντας το παράδειγμα του Παπανικολάου επισημαίνει πως στο συγκεκριμένο νοσοκομείο «από το 2017 υπάρχουν ασθενείς στις επίσημες λίστες, που φτάνουν τους 5.500. Τα χειρουργεία που έχουν προκύψει σε αναμονή από το 2022 και μετά, τους τελευταίους εννέα μήνες δηλαδή, είναι 1.300. Είναι νούμερα που δεν μπορούν να καλυφθούν από το ΕΣΥ».
Σε αναμονή ακόμη και καρκινοπαθείς
Ακόμη και καρκινοπαθείς αναγκάζονται να περιμένουν για τις επεμβάσεις τους, με ό,τι κίνδυνο για την υγεία τους συνεπάγεται η καθυστέρηση στην περίθαλψή τους. Σύμφωνα με τον κ. Καραχρήστο: «Το προηγούμενο διάστημα είχε επικοινωνήσει με την ένωση καρκινοπαθής που βρισκόταν τρεις μήνες σε αναμονή και δεν ήξερε πότε θα γίνει το χειρουργείο του. Για έναν καρκινοπαθή ακόμα και μια μέρα αναμονή μπορεί να είναι κρίσιμη για την υγεία του».
Αντιδράσεις φέρνει το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη
Παράλληλα ο ίδιος εξαπέλυσε βολές προς την κυβέρνηση για το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο, υποστηρίζοντας πως βρίσκεται «σε αντιδραστική κατεύθυνση, κυρίως στο κομμάτι της κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών».
Ειδικότερα: «Το νομοσχέδιο προβλέπει την είσοδο ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι οποίοι δε μπορούν να συμμετέχουν σε ένα ιατρικό team που πρέπει να έχει συνεχή παρουσία όσον αφορά την φροντίδα ενός ασθενούς. Θα έρθουν για να καλύψουν τρύπες και κενά. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο για να αυξήσουν, όπως λένε, το εισόδημά τους. Ένα εισόδημα που φυσικά κρατάνε παγιωμένο χαμηλά παρά τη δικαίωσή μας δύο φορές στο ΣτΕ για τις περικοπές που έγιναν το 2010 και το 2017. Με αυτόν τον τρόπο μάς λένε ότι θα πρέπει να δουλεύουμε πρωινό ιατρείο, εφημερίες, απογευματινό ιατρείο στο νοσοκομείο, που πρακτικά συνεπάγεται δουλειά μέρα νύχτα για να μπορούμε να βγάλουμε ένα επιπλέον εισόδημα».
Ενώ όσον αφορά την περίθαλψη των ασθενών, σημείωσε πως περισσότεροι θα αναγκαστούν να πληρώσουν. «Λόγω της παγιωμένης υποστελέχωσης, είναι δεδομένο ότι οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται είτε στο απογευματινό ιατρείο του νοσοκομείου, είτε σε μια κλινική. Μόνο όποιος έχει χρήματα μπορεί να έχει αυτή τη στιγμή την περίθαλψη που χρειάζεται».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις