Θεσσαλονίκη: Έξι φορές “πάνω” το ιικό φορτίο στα λύματα

Θεσσαλονίκη: Έξι φορές “πάνω” το ιικό φορτίο στα λύματα
Κόσμος με μάσκες στη Θεσσαλονίκη ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

Για αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, κατά 6 φορές περισσότερη από τη συνηθισμένη, κάνει λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Στις νέες μετρήσεις ανίχνευσης του ιικού φορτίου στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, σε δηλώσεις του στον Real Fm 107,1.

Σύμφωνα με το GRTimes.gr, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια “σημαντικότατη αύξηση του ιικού φορτίου”, την οποία “είχαμε να δούμε από τα Χριστούγεννα. Από 9 έως 18 Μαρτίου είδαμε μία αύξηση 6 φορές περισσότερη από ό, τι βλέπαμε μέχρι τώρα”.

Την ίδια στιγμή η μετάλλαξη “Όμικρον 2” του ιού εκτοπίζει την “Όμικρον”, καθώς επικρατεί σε ποσοστό 75%.

Αυτή η εξέλιξη φαίνεται να προκαλεί αισιοδοξία, καθώς παρότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει αυξημένη μεταδοτικότητα η νοσηρότητα είναι μειωμένη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. “Ο ιός είναι δίπλα μας. Πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με αυτόν και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας”, είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «πιθανό να έχουμε μια νέα μετάλλαξη». Γι’ αυτό επέμεινε στην ανάγκη εμβολιασμού και τήρησης των μέτρων.

Τουλάχιστον υπερδιπλάσια τα ενεργά κρούσματα

Ο πρύτανης του ΑΠΘ εκτιμά πως τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσια. Μπορεί να είναι έως και τρεις φορές περισσότερα σε σχέση με αυτά που καταγράφονται επισήμως, τόνισε ο ίδιος.

Στήριξη σε Ουκρανούς και Ρώσους φοιτητές

Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε σήμερα από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος του ΑΠΘ αλλά και στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη στήριξη των 100 Ουκρανών φοιτητών.

Τέλος, ανακοίνωσε πως το ΑΠΘ θα “αγκαλιάσει” και τους 200 Ρώσους φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στο Αριστοτέλειο.

Οι δηλώσεις του κ. Νίκου Παπαϊωάννου

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα