Θεσσαλονίκη: Κατασκοπικό θρίλερ με την πώληση αμερικανικών μικροτσίπ στη Ρωσία

Θεσσαλονίκη: Κατασκοπικό θρίλερ με την πώληση αμερικανικών μικροτσίπ στη Ρωσία
istock

Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση ενός Βούλγαρου, ο οποίος συνελήφθη με διεθνές ένταλμα και παραμένει κρατούμενος. Απειλείται με φυλάκιση έως και 40 ετών.

Μία υπόθεση με στοιχεία κατασκοπικού θρίλερ και άμεσο αμερικανικό και ρωσικό ενδιαφέρον βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες επί ελληνικού εδάφους. Κεντρικό πρόσωπο είναι ένας Βούλγαρος, 49 ετών, ο οποίος κρατείται στη Θεσσαλονίκη με διεθνές ένταλμα. Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν ότι πουλούσε αμερικανικά μικροτσίπ και άλλα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, παρακάμπτοντας τις ομοσπονδιακές απαγορεύσεις μέσω μιας εταιρείας-βιτρίνα στη Βουλγαρία.

Ο φάκελος βρίσκεται στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο καλείται να κρίνει το επόμενο διάστημα το αίτημα έκδοσης του 49χρονου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την υπόθεση παρακολουθούν διακριτικά ξένες υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς έναν χρόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία και παρά τις αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, οι Ρώσοι φαίνεται ότι συνεχίζουν να προμηθεύονται δυτική τεχνολογία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Από στοιχεία του φακέλου που αποκαλύπτει το NEWS24/7 προκύπτει ότι ο 49χρονος Βούλγαρος συνελήφθη στις 6 Δεκεμβρίου από αστυνομικούς του Σιδηροκάστρου Σερρών. Δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες σύλληψης, ωστόσο η εκδοχή του τυχαίου ελέγχου στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα θεωρείται μάλλον αδύναμη. Ο 49χρονος προσήχθη στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκε επίσημα ότι διώκεται από τις αμερικανικές Αρχές για «απάτη κατά της κυβέρνησης» και «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα». Ζήτησε τον διορισμό δικηγόρου και τα μοναδικά λόγια που φέρεται να είπε ήταν: «Δεν αποδέχομαι τις κατηγορίες».

Σύμφωνα με την εκδοχή των Αμερικανών, η ιστορία ξεκινά τον Μάιο του 2014 στο Όστιν του Τέξας, όπου ο 49χρονος μαζί έναν ακόμη συμπατριώτη του κι έναν Ρώσο πολίτη, φέρεται να συναντήθηκαν με έναν Αμερικανό προμηθευτή μικροτσίπ, ημιαγωγών και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

Στην ίδια συνάντηση οι τρεις ενδιαφερόμενοι πληροφορήθηκαν τους περιορισμούς της αμερικανικής νομοθεσίας για τις εξαγωγές ευαίσθητης τεχνολογίας προς τη Ρωσία, παρ’ όλα αυτά, όπως περιγράφεται, ο Ρώσος αποφάσισε λίγους μήνες αργότερα να ιδρύσει στη Βουλγαρία μία εταιρεία (σσ: τα στοιχεία της είναι στη διάθεση του NEWS24/7) η οποία χρησιμοποιήθηκε ως «όχημα». Σύμφωνα πάντα με το δικαστικό ένταλμα, η συγκεκριμένη εταιρεία δηλώνει ότι αναπτύσσει τεχνολογία για χρήση σε αυτοκίνητα και αγωγούς.

/ iStock

Η εξαγωγή προς τη Βουλγαρία πραγματοποιήθηκε, όμως στη συνέχεια τα αμερικανικά εξαρτήματα, που εκτιμάται ότι κόστισαν περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια, μεταφέρθηκαν στη Ρωσία και πιο ειδικά σε δύο εταιρείες συμφερόντων των ίδιων προσώπων, μεταξύ αυτών του 49χρονου που κρατείται στη Θεσσαλονίκη. Οι Αμερικανοί λένε ότι οι αγοραστές δεν έμειναν στην πρώτη παρτίδα, αντίθετα έκλεισαν νέα συμφωνία, έναντι 1,7 εκατ. δολαρίων, με διαφορετικό προμηθευτή στις ΗΠΑ. Τα εξαρτήματα εισήχθησαν στη Βουλγαρία, επανα-συσκευάστηκαν και στάλθηκαν ξανά στη Ρωσία.

Σε αυτό το σημείο, το αμερικανικό ένταλμα γίνεται περισσότερο αναλυτικό, σημειώνοντας ότι η πρώτη εταιρεία-παραλήπτης που κατονομάζεται στη Μόσχα αναπτύσσει τεχνολογία ηλεκτρονικών, ενώ η δεύτερη παράγει εξαρτήματα για «κατευθυνόμενους πυραύλους και διαστημικά οχήματα». Ανεπίσημα φέρεται να προκύπτει ότι αμερικανικά μικροτσίπ χρησιμοποιήθηκαν στο μετρό της Μόσχας. Το NEWS24/7 καταλαβαίνει ότι στον φάκελο περιλαμβάνονται ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών, καθώς επίσης και τιμολόγια.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι στα τέλη του 2018 ένας αξιωματούχος της Υπηρεσίας Ελέγχου Εξαγωγών του Υπουργείου Εμπορίου επισκέφτηκε τη βουλγαρική εταιρεία-βιτρίνα, προσπαθώντας να διαπιστώσει αν τα αμερικανικά εξαρτήματα βρίσκονταν στην κατοχή της. Ο ελεγκτής συνάντησε εκεί τον 49χρονο, ο οποίος αρνήθηκε ότι αυτά είχαν σταλεί στη Ρωσία. Μετά από αυτό, οι αμερικανικές Αρχές ενέταξαν τα παραπάνω πρόσωπα και τις εταιρείες στη λίστα του Γραφείου Βιομηχανίας και Ασφάλειας.

Στην πράξη, όσοι βρίσκονται στη λίστα χρειάζονται επιπλέον εγγυήσεις και άδειες για την αγορά αμερικανικών εξαρτημάτων κι αυτό γιατί θεωρείται μεγαλύτερος ο κίνδυνος να συνδέονται με προγράμματα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής, τρομοκρατία και άλλες δραστηριότητες «αντίθετες προς την εθνική ασφάλεια ή τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», όπως σημειώνεται.

Ο 49χρονος στη Θεσσαλονίκη αρνείται όλες τις κατηγορίες. Δεν επιθυμεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου, σε περίπτωση καταδίκης του, αντιμετωπίζει ποινής φυλάκισης έως και 20 ετών για καθένα από τα αδικήματα για τα οποία διώκεται. Η ίδια υπόθεση είχε σχολιαστεί από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Δεκέμβριο του 2020. «Ξανά και ξανά συναντούμε Ρώσους που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητη αμερικανική τεχνολογία», δήλωσε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας για την Εθνική Ασφάλεια, Τζον Ντίμερς. «Είμαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση ολόκληρης της κυβέρνησης σε αυτό το κραυγαλέο παράδειγμα παράκαμψης των ελέγχων των αμερικανικών εξαγωγών».

Όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω η Ρωσία συνεχίζει να εισάγει δυτική τεχνολογία, παρακάμπτοντας τις σκληρές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Κοινή έρευνα του Reuters και του λονδρέζικου ιδρύματος “Royal United Services Institute”, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και επικαλείται στοιχεία τελωνειακών αρχείων, αποκαλύπτει ότι οι αποστολές μικροτσίπ, ημιαγωγών και άλλων ευαίσθητων τεχνολογιών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, συνεχίζουν να φθάνουν στη Ρωσία, μέσω εταιρικών σχημάτων ιδιαίτερα στο Χονγκ Κονγκ και την Τουρκία.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι από την έναρξη της εισβολής η πρόσβαση της Ρωσίας σε ημιαγωγούς από όλες τις πηγές έχει μειωθεί σχεδόν κατά 70%, λόγω των διεθνών κυρώσεων. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία εργάζεται σκληρά για να παρακάμψει τους ελέγχους», σχολίασε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα