Θεσσαλονίκη: Καθηγητής Πανεπιστημίου εκβίαζε ερευνητές και απαιτούσε χρήματα

Διαβάζεται σε 3'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου iStock

Ομότιμος καθηγητής στη Θεσσαλονίκη κρίθηκε ένοχος καθώς εκβίαζε ερευνητές προγραμμάτων να του καταβάλλουν μέρος των αποδοχών τους.

Ποινή φυλάκισης 17 μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε ομότιμο πλέον καθηγητή πανεπιστημιακού ιδρύματος που κατηγορείται ότι απαιτούσε από ερευνητές, που συμμετείχαν σε προγράμματα που ο ίδιος επέβλεπε, να του δίνουν τμήμα από το χρηματικό ποσό που λάμβαναν ως μηνιαία αμοιβή από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ).

Κρίθηκε ένοχος για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και για απόπειρα εκβίασης σε τέσσερις περιπτώσεις.

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης μετά από καταγγελίες των ερευνητών, που είτε βρίσκονταν σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών είτε εκπονούσαν τη διδακτορική τους διατριβή. Όπως κατέθεσαν, πέρα από την απαίτηση να του δοθεί μέρος των χρημάτων, ο κατηγορούμενος τούς εκβίαζε ότι διαφορετικά δεν θα υπέγραφε για να εκτελεστούν οι πληρωμές από τον ΕΛΚΕ, καθώς μόνο με τη δική του συναίνεση άνοιγε ο δρόμος για να λάβουν την αμοιβή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η voria, τα επίδικα περιστατικά χρονολογούνται το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018, όταν ο κατηγορούμενος ήταν εν ενεργεία Καθηγητής. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ του είχε ανατεθεί το έργο του ακαδημαϊκού συμβούλου για να επιβλέπει και να καθοδηγεί τους ερευνητές, ο ίδιος φέρεται να ζητούσε 300 με 400 ευρώ τον μήνα από τους ερευνητές, οι οποίοι λάμβαναν αμοιβή που κυμαινόταν από 700 μέχρι 1.000 ευρώ.

Όπως κατέθεσαν μάλιστα οι ίδιοι, σε ορισμένες περιπτώσεις τούς πίεζε και τους απειλούσε ότι θα τους διαγράψει από το πρόγραμμα, ότι θα διακόψει γενικά το έργο ή ότι δεν θα υπέγραφε για να εκτελεστούν οι αμοιβές τους.

«Προσωπικά με είχε απειλήσει ότι θα μεσολαβήσει για να επιστρέψω στον ΕΛΚΕ ολόκληρους τους τέσσερις μισθούς που είχα λάβει αν δεν του έδινα 300 από τα 720 ευρώ που έπαιρνα κάθε μήνα», είπε ένας από τους καταγγέλλοντες.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο ίδιος αρνήθηκε ότι πήρε χρήματα από τους ερευνητές των δύο προγραμμάτων, εξαπολύοντας πυρά προς αυτούς και λέγοντας ότι η «σταδιοδρομία τους ήταν μηδενική». Έκανε λόγο για «συνωμοσία και ασύστολα ψεύδη» και χαρακτήρισε ως κίνητρο την καθυστέρηση στην υπογραφή για να γίνουν οι πληρωμές.

«Το ενδιαφέρον τους ήταν να πληρώνονται, τίποτα άλλο. Δεν ζήτησα χρήματα. Τους είπα ότι αν δεν παραχθεί έργο, πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα και αυτό παραφράστηκε. Τόνισα “κάντε δουλειά για να μπορέσω να δικαιολογήσω την αμοιβή σας”. Τους δυο πρώτους μήνες έδωσα ευκαιρίες, μετά καθυστέρησα την υπογραφή αλλά ως μοχλό πίεσης για να αποδώσουν στη δουλειά τους», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων.

Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας στην αγόρευσή της που πρότεινε την ενοχή του, σημειώνοντας ότι ο κατηγορούμενος «έπραξε και τα δύο αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, με δόλο και σκοπό για να έχει ο ίδιος οικονομικό όφελος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα