Θεσσαλονίκη: Μεγάλη αύξηση σε κρούσματα παιδικής κακοποίησης μέσα στην πανδημία

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη αύξηση σε κρούσματα παιδικής κακοποίησης μέσα στην πανδημία
Κακοποίηση παιδιού istock

Αυξημένα περιστατικά παιδικής κακοποίησης καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη το διάστημα της πανδημίας. Έρχονται και άλλα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσσαλονίκη.

«Από εκεί που είχαμε περίπου δύο με τρία περιστατικά αναφερόμενης παιδικής κακοποίησης στο Ιπποκράτειο ετησίως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας φθάσαμε να έχουμε τα αντίστοιχα περιστατικά εβδομαδιαίως», ανέφερε ο διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού τμήματος του νοσοκομείου, Βάιος Νταφούλης, στο πλαίσιο της ημερίδας για την παιδική κακοποίηση αλλά και τον ρόλο της μητέρας στην αποφυγή της που διοργάνωσε χθές ο δήμος Καλαμαριάς μαζί με την Κοινωνική Παιδιατρική Βορείου Ελλάδος, στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

Ο διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού τμήματος θέλοντας να σχολιάσει το αποτύπωμα της πανδημίας του κορονοϊού στην αύξηση των περιπτώσεων κακοποίησης, σχολίασε πως τον καιρό του εγκλεισμού παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας στους εφήβους, ενώ οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αντιμετώπισαν αρκετά δύσκολα την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα. Επίσης, όπως τόνισε ο ίδιος, αυξήθηκαν παράλληλα και οι εισαγγελικές παραγγελίες για διερεύνηση κακοποιητικών συμπεριφορών. Επίσης, ανέπτυξε το πώς νοιώθει το κακοποιημένο παιδί τόσο στο σχολείο όσο και στις παρέες συνομηλίκων.

Έρχονται και άλλα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσσαλονίκη

Στην ημερίδα μίλησε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και η Σοφία Βαγενά, αστυνομικός της ΕΛΑΣ και πρόεδρος Δικαιωμάτων και Ισότητας αστυνομικού προσωπικού ΠΟΑΣΥ, η οποία και αναφέρθηκε στον ρόλο που καλείται να παίξει η αστυνομία στην εξιχνίαση των κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος παιδιών. Η ίδια αναφέρθηκε σε πρόσφατα περιστατικά που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, όπως η δολοφονία του μικρού Ανδρέα στην Κυψέλη αλλά και στην ιστορία σεξουαλικής αλλά και σωματικής κακοποίησης της 10χρονης στη Νέα Σμύρνη από τον πατέρα της για 7 ολόκληρα χρόνια.

Η ίδια παραδέχτηκε πως ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία στο 15900 τετραπλασιάστηκαν, οι κλήσεις στην ΕΛΑΣ δεν επηρεάστηκαν. «Πρέπει να βελτιώσουμε το κομμάτι της εμπιστοσύνης καθώς και της λειτουργίας γραφείων αντιμετώπισης», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί μόνο ένα τέτοιο γραφείο, σε αντίθεση με την Αττική που λειτουργούν πέντε. Η κ. Βαγενά τόνισε, πάντως, πως προωθείται άμεσα η λειτουργία και άλλων τέτοιων γραφείων στην πόλη.

Η καθηγήτρια Πληροφορικής, Κατερίνα Γκοτζίδου, μίλησε για τη θέση της μητέρας στο lockdown αλλά και τον ρόλο που κλήθηκε να διαχειριστεί με τις ολοένα και αυξανόμενες διαδικτυακές ανάγκες των παιδιών και τις απαιτήσεις της τηλεκπαίδευσης.

Παράλληλα, η γυναικολόγος μαιευτήρας, Χρυσαυγή Κότσιφα, αναφέρθηκε στη σεξουαλική κακοποίηση και τον βιασμό αλλά και στο πώς αυτά γίνονται αντιληπτά από τους θεράποντες ιατρούς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ακόμα και από το δημοτικό.

Όπως αναφέρει η Voria.gr η ψυχολόγος, Κατερίνα Σουσαμίδου, μίλησε για τον δεσμό προσκόλλησης που έχει ένα παιδί με τη μητέρα του.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Θεόδωρος Δαρδαβέσης αλλά και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα