Θήβα: “Πυρά” κατά της “μετακόμισης” του Πρωτοδικείου στη Λιβαδειά

Διαβάζεται σε 4'
Θήβα: “Πυρά” κατά της “μετακόμισης” του Πρωτοδικείου στη Λιβαδειά

Η Υπεροχή του Πρωτοδικείου Θήβας με συντριπτικά στοιχεία,τα οποία κανένας από τους αρμόδιους λήψης αποφάσεων δεν εκτίμησε”, τονίζουν με ανακοίνωση τους οι δικηγόροι της Θήβας.

Με επιστολή που συνέταξε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θήβας και έχει δημοσιευτεί στα ΜΜΕ, αναφέρεται ότι η έδρα του Πρωτοδικείου της Θήβας θα πρέπει να παραμείνει στην πόλη, όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες και να μην μεταφερθεί στη Λιβαδειά.

Επισημαίνεται η υπεροχή του κτηρίου θέμα για το οποίο ο σύλλογος καλεί το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς να παραθέσει ανάλογα στοιχεία που να αποδεικνύουν την υπεροχή του Πρωτοδικείου της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας έναντι του Πρωτοδικείου Θήβας.

Οι ιδιαιτερότητες της περιοχής

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται:
Αγαπητοί συμπολίτες,

Με την έναρξη του σχεδίου του Νέου Δικαστικού Χάρτη, που ως μόνο σκοπό είχε την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και σύμφωνα μετο Ν. 4938/2022 μας ζητήθηκε να καταθέσουμε αναλυτικό υπόμνημα με τον όγκο των υποθέσεών μας, την κτιριακή υποδομή του Πρωτοδικείου Θήβας και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, ήτοι την ύπαρξη της Βιομηχανικής Περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου και Θίσβης, τις γυναικείες φυλακές Ελεώνα, το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών στην ίδια περιοχή, τις δομές αιτούντων άσυλο, τον καταυλισμό των Ρομά και την πλησίον ευρισκόμενη Εθνική Οδό, προκειμένου να αναδείξουμε τη δυναμική του Πρωτοδικείου μας και τη δυνατότητά του να εξυπηρετήσει ακώλλυτα τις ως άνω ιδιαιτερότητες.

Συγκεκριμένα, η ύπαρξη των γυναικείων φυλακών Ελεώνα που φιλοξενούν αυτή τη στιγμή 500 κρατούμενες (η μεγαλύτερη γυναικεία φυλακή της Ελλάδος) και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών που υπάρχει εκεί, αποτελεί κατ’ αρχήν την κυριότερη από τις τεθείσες από την Επιτροπή της Παγκόσμιας Τράπεζας προϋποθέσεις, αλλά και το βασικότερο από τα κριτήρια που ο ίδιος ο Νόμος και οι αρμόδιες επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης θέτουν, για την εκπόνηση του νέου Δικαστικού Χάρτη.

Το ως άνω κριτήριο δε, είναι πρωτεύον και στην περίπτωση συγχώνευσης των Πρωτοδικείων της Βοιωτίας και της διατήρησης ενός εκ των δύο και αποδεικνύει περίτρανα την υπεροχή του

Πρωτοδικείου Θήβας, μιας και η Λιβαδειά δεν διαθέτει αντίστοιχο κατάστημα κράτησης”.

Τα επιχειρήματα για την υπεροχή του κτηρίου στη Θήβα

Συνεχίζοντας επισημαίνεται η υπεροχή των δύο Πρωτοδικείων. “Πέραν τούτου, τεράστιας υπεροχής, ικανής να διακρίνει τα δύο Πρωτοδικεία, αποτελεί η κτιριακή υποδομή του Δικαστικού Μεγάρου της Θήβας, έκτασης 8.500 τ.μ, αποτελούμενο από 8αίθουσες ακροατηρίου, δεκάδες γραφεία δικαστικών υπαλλήλων και δικαστών, αίθουσες συνεδριάσεων δικαστών, ειδικά κρατητήρια και εισόδους για τους κρατούμενους, ράμπες αναπήρων, υπόγειο πάρκινγκ για δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους και μεγάλης έκτασης υπαίθριο πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση των δικηγόρων και των πολιτών.

Άραγε, το Δικαστικό Μέγαρο της Λιβαδειάς μπορεί με τις μόλις τρείς αίθουσες ακροατηρίου που διαθέτει και τα ελάχιστα γραφεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων να εξυπηρετήσει τον όγκο των υποθέσεων ολόκληρου του νομού Βοιωτίας, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης;

Αξίζει να τονισθεί και να δημοσιευθεί ο τεράστιος όγκος των υποθέσεων που το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Θηβών διαχειρίζεται τόσο στα αστικά όσο και στα ποινικά τμήματά του.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τα επίσημα στοιχεία που συλλέξαμε με τη συνδρομή των δικαστικών υπαλλήλων και τα οποία ουδεμία δόση υπερβολής περιέχουν:

1. Από 16.9.2022 έως 15.9.2023 στο πολιτικό τμήμα κατατέθηκαν 1.012 αγωγές ενώπιον του Μονομελούς και του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θηβών. Στο δε χρονικό διάστημα 2021-2022 και εν μέσω πανδημίας Covid-19 κατατέθηκαν 800 αγωγές και αιτήσεις
2. Από 16.92022 έως 15.9.2023 στο ποινικό τμήμα εκδικάστηκαν συνολικά 2.556 υποθέσεις ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και του αυτοφώρου Μονομελούς Πρωτοδικείου. Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εκδόθηκαν 311 βουλεύματα.
3. Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θήβας το έτος 2022κατατέθηκαν 2.500 μηνύσεις και το έτος 2023 2.430 μηνύσεις. Σχηματίσθηκαν δε αντίστοιχες δικογραφίες, ήτοι πλέον των 2.000 ανά έτος.
4. Παρόμοιος όγκος υποθέσεων υπάρχει αυτή τη στιγμή και στο Ειρηνοδικείο Θήβας, με συνολικά περίπου 680 υποθέσεις. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από το Ειρηνοδικείο Θηβών έχουν εκδοθεί συνολικά περίπου 7.000
πιστοποιητικά”.

Τι ζητούν οι δικηγόροι Θήβας

Κλείνοντας η επιστολή αναφέρει ότι “με βάση όλα τα αναλυτικώς εκτεθέντα ως άνω στοιχεία, σε συνδυασμό με τα κριτήρια που η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Νόμος και η Επιτροπή εξέτασης του Δικαστικού Χάρτη έχουν θέσει:

1. ΚΑΛΟΥΜΕ το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς να παραθέσει αναλυτικά τα αντίστοιχα δεδομένα αιτιολογώντας τη δήθεν υπεροχή του Πρωτοδικείου της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας έναντι του Πρωτοδικείου μας.

2. ΚΑΛΟΥΜΕ τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κο Κυριάκο Μητσοτάκη, τους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης, κο Γεώργιο Φλωρίδη και κο Ιωάννη Μπούγα να αιτιολογήσουν πλήρως την απόφασή τους περί υποβάθμισης και εν τέλει κατάργησης του Πρωτοδικείου της Θήβας και εξ αντιδιαστολής της αναβάθμισης του Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς σε Μητροπολιτικού, η οποία ελήφθη επιπόλαια και χωρίς καν να εξεταστούν τα αντικειμενικά κριτήρια που τέθηκαν και που η Θήβα τα πληροί στο μέγιστο βαθμό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα