Τι απαντά ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τα περί ελληνικής απάτης αγροτικών επιδοτήσεων εις βάρος της ΕΕ

Διαβάζεται σε 4'
Τι απαντά ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τα περί ελληνικής απάτης αγροτικών επιδοτήσεων εις βάρος της ΕΕ
ISTOCK

Η απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά το δημοσίευμα του Politico για που έκανε λόγο για μια από τις μεγαλύτερες απάτες στον αγροτικό τομέα της Ευρώπης που αποκαλύπτεται στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με αφορμή δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου περί «εκατομμυρίων ευρώ που χάνονται ετησίως μέσα από παρατυπίες και καταχρήσεις».

Αυτά κάνουν λόγο για απάτες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ωστόσο σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία που διαθέτει ο Οργανισμός παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, έχει δώσει  εντολή ώστε οι απαραίτητοι έλεγχοι να γίνονται συστηματικά, ενώ παράλληλα το νομοσχέδιο που σύντομα θα έρθει στη Βουλή θα «κλείσει» το ζήτημα με τους βοσκοτοπικούς χάρτες.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα στοιχεία, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι πιο πρόσφατες υποθέσεις που διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές αφορούν τρεις περιπτώσεις, με συνολικά 15 αιτούντες ενίσχυσης.

Από αυτούς όπως προκύπτει, οι περισσότεροι είτε δεν έλαβαν ποτέ χρήματα είτε επέστρεψαν τις ενισχύσεις που είχαν καταβληθεί. Το ποσό που όντως καταβλήθηκε και διερευνάται δεν ξεπερνά τις 400.000 ευρώ, το οποίο απέχει από αυτά των 45 ή 170 εκατ. ευρώ για τα οποία κάνουν λόγο τα δημοσιεύματα.

«Το να παρουσιαστεί ένα συγκεκριμένο περιστατικό ως γενικευμένο φαινόμενο είναι άδικο», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές του Οργανισμού Πληρωμών, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσθέτουν: «Πρόκειται για μια διαδικασία που ελέγχεται αυστηρά και οι παρατυπίες που εντοπίζονται αντιμετωπίζονται άμεσα».

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενισχύσεις που χορηγούνται βάσει της έκτασης των αγροτεμαχίων υπόκεινται πλέον σε αυστηρούς ελέγχους, με χιλιάδες διοικητικούς και διασταυρωτικούς ελέγχους να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. «Η διαδικασία είναι αυστηρή και βασίζεται σε ένα σύνθετο σύστημα επαλήθευσης, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να εντοπίζει και να αποτρέπει φαινόμενα απάτης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ωστόσο, το βασικό και διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτές είναι ότι το τοπίο της αγροτικής γης στην Ελλάδα περιπλέκει τη διαδικασία. Η μη ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και των δασικών χαρτών δημιουργεί γκρίζες ζώνες, στις οποίες μεμονωμένα άτομα, σημειώνουν οι πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενδέχεται να επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν αδυναμίες του συστήματος.

«Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν παρατυπίες – σε κάθε σύστημα επιδοτήσεων θα βρεθούν κάποιοι που θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν», επισημάνει στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεχίζει «το σημαντικό είναι ότι το σύστημα εντοπίζει αυτές τις περιπτώσεις και τις παραπέμπει στις αρμόδιες αρχές».

Το δημοσίευμα του Politico

Σημειώνεται πως, το Politico σε εκτενές ρεπορτάζ του προ ημερών έκανε λόγο για μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον αγροτικό τομέα της Ευρώπης που αποκαλύπτεται στην Ελλάδα, καθώς το Ευρωπαϊκό Γραφείο Εισαγγελέα (EPPO) διερευνά δεκάδες περιπτώσεις παράνομης εκταμίευσης ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων.

Η υπόθεση αφορά Έλληνες πολίτες που, από το 2017, λάμβαναν επιδοτήσεις για εκτάσεις που δεν τους ανήκαν ή για αγροτικές δραστηριότητες που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, στερώντας τα κονδύλια από πραγματικούς αγρότες.

Η έρευνα επικεντρώνεται στο πώς στήθηκε η απάτη, καθώς και στη δυνατή εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών. Ιδιαίτερα ερευνάται ο ρόλος του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), της δημόσιας αρχής που διαχειρίζεται τις αγροτικές επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.

Παρότι αρκετοί από τους εμπλεκόμενους αιτούντες έχουν ήδη οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, κανένας αξιωματούχος του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει κατηγορηθεί μέχρι στιγμής. Αντίθετα, όσοι προσπάθησαν να σταματήσουν την απάτη εντός του οργανισμού, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Politico, η υπεξαίρεση ενδέχεται να αγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ ετησίως, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις σε επίπεδο ΕΕ, καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τον νέο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) από το 2028 έως το 2034.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα