Τη Δευτέρα η δίκη του Ομαγιούν Σαμπεταρά – Φορείς και οργανώσεις ζητούν την απελευθέρωσή του
Διαβάζεται σε 2'Στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (22/4) η δίκη του Ομαγιούν Σαμπεταρά, Ιρανού μετανάστη που βρίσκεται φυλακισμένος στις ελληνικές φυλακές από το 2021.
- 19 Απριλίου 2024 16:15
Τη Δευτέρα 22 Απριλίου θα εκδικαστεί η έφεση του Ομαγιούν Σαμπεταρά (Homayoun Sabetara) στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, με πλήθος φορέων και οργανώσεων να ζητούν την απελευθέρωσή του.
“Στις 25 Αυγούστου 2021, ο Ομαγιούν, μετανάστης από το Ιράν, συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία όντας οδηγός οχήματος που διέσχισε τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Μετά από μία αδίκη δίκη, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης για “παράνομη διακίνηση ανθρώπων”. Στο σημείο αναχώρησης κοντά στα τουρκοελληνικά σύνορα, τον πίεσαν να οδηγήσει εκείνος το όχημαι, μεταφέροντας άλλους επτά ανθρώπους. Από τη σύλληψή του τον Αύγουστο του 2021, βρίσκεται φυλακισμένος στη φυλακή του Κορυδαλλού στην Ελλάδα” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιστοσελίδα “Free Homayoun”, προσθέτοντας πως,
“Την στιγμή της φυγής του από το Ιράν, ο Ομαγιούν Σαμπεταρά δεν είχε νόμιμο και ασφαλές μέσο να φτάσει στη Γερμανία, όπου ζουν οι κόρες του. Η ακρόαση της έφεσης θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου 2024, η οποία και θα κρίνει τη μελλοντική ελευθερία του Ομαγιούν”.
“Η υπόθεση του Ομαγιούν ρίχνει φως σε ένα ευρύτερο πρόβλημα των Ανθρώπων σε Κίνηση, που αντιμετωπίζουν την ποινικοποίηση τους και την άρνηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Πάνω από 2.000 άτομα στις ελληνικές φυλακές κατηγορούνται για λαθρεμπόριο. Κατά τη διάρκεια των συλλήψεων και των ερευνών, συμβαίνουν συχνά σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυθαίρετες συλλήψεις, υπερβολική χρήση βίας και έλλειψη πρόσβασης σε νομική υποστήριξη.
Με περισσότερες από 50 οργανώσεις να υποστηρίζουν την καμπάνια #FreeHomayoun, ζητάμε επιτακτικά την αθώωση του Homayoun Sabetara και τον τερματισμό της άδικης μεταχείρισης που αντιμετωπίζουν οι Ανθρωποι σε Κίνηση σε παρόμοιες καταστάσεις. Η φυγή τους στην Ευρώπη δεν ήταν επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Απευθυνόμαστε σε μια Ευρώπη, η οποία έχει ξεχάσει πώς να παρέχει δίκαιη μεταχείριση και σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλους!”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Human Rights Legal Project, ενός οργανισμού με έδρα τη Σάμο που υπερασπίζεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών μέσω της παροχής νομική αρωγής.
Σημειώνεται ότι την υπεράσπιση του Ιρανού μετανάστη έχει αναλάβει ο δικηγόρος του HRLP, Δημήτρης Χούλης.