Τι είναι η “μέγα πυρκαγιά” που ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε ως 'μέγα πυρκαγιά' αυτήν που απανθρακώνει τον Έβρο. Περί τίνος πρόκειται.
- 23 Αυγούστου 2023 14:53
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας εμφανίστηκε -σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου- την Τετάρτη 23/8 για να επαναλάβει το αφήγημα που θέλει την κλιματική αλλαγή να ευθύνεται για την απανθράκωση που ζει η Ελλάδα (και) αυτές τις ημέρες.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε τον όρο “μέγα πυρκαγιά”.
«Από την Παρασκευή 18/8 έως την Τρίτη 22/8 η Πυροσβεστική κλήθηκε να διαχειριστεί 355 δασικές πυρκαγιές. Μόνο το τελευταίο 48ωρο ξέσπασαν 209 νέες εστίες.
Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, παράλληλα με την μέγα πυρκαγιά στον Έβρο, την Τρίτη 22/8 η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 μεγάλης επικινδυνότητας πυρκαγιές στην Αττική, 6 στη Βοιωτία και μια στην Εύβοια.
Είναι προφανές ότι ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας δίνει το 110% των δυνάμεων του, παρά την πολυδιάσπαση των επίγειων και εναέριων μέσων που διαθέτουμε».
Ο κύριος Κικίλιας είπε και ότι «το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο, από τότε που συλλέγονται δεδομένα εκδήλωσης πυρκαγιών στη χώρα. Το αποδεικνύουν τα στοιχεία. Επτά φορές τέθηκαν μεγάλες περιοχές σε κατάσταση συναγερμού».
Τι είναι η μέγα-πυρκαγιά
Ο Παλαιολόγος Παλαιολόγου, Επίκουρος Καθηγητής Δασοπροστασίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ερευνητής στη U.S. Forest Service είχε εξηγήσει πώς γίνεται η διάκριση των δασικών πυρκαγιών, σε συνέντευξη του στο Magazine.
Σε αυτήν εξηγούσε τους μόνους τρόπους που υπάρχουν για να σωθούμε από τις πυρκαγιές που αυξάνονται σε μέγεθος, διάρκεια και καταστροφικότητα την τελευταία 20ετια.
Δεν είναι τα ενάερια που όσα και αν έχουμε, όταν πάρει διαστάσεις η πυρκαγιά είναι φύσει αδύνατο να την περιορίσουν -πολύ περισσότερο να τη σβήσουν.
Είναι η πρόληψη και τεχνική της πυρόσβεσης με τη χρήση της φωτιάς (βλ. προδιαγεγραμμένη καύση -γνωστή και ως αντιπύρ).
«Οι πυρκαγιές που απανθρακώνουν τουλάχιστον 10.000 στρέμματα, λέγονται ‘μεγάλης κλίμακας πυρκαγιές’. Αυτές που καταστρέφουν περισσότερα από 400.000 στρέμματα, για παράδειγμα εκείνη του 2021 στην Εύβοια, είναι μέγα-πυρκαγιά.
Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό πως η διάκριση αφορά την έκταση και όχι την ένταση της πυρκαγιάς.
Μπορεί μια να έχει ακραία συμπεριφορά, αλλά να μην ‘φτάνει’ στο όριο των στρεμμάτων, όπως ήταν εκείνη στο Μάτι, όπου ‘χάθηκαν’ μεν 10.000 στρέμματα, μαζί όμως με πολλές ζωές και οικισμό.
Τα στρέμματα δεν είναι δηλωτικά των οικολογικών ή κοινωνικοοικονομικών αποτελεσμάτων».
Για το ‘ναι, αλλά και οι Αμερικανοί καίγονται’ άρα φταίει η κλιματική αλλαγή για όλα, ο κύριος Παλαιολόγου είχε εξηγήσει πως «στις ΗΠΑ επιχειρούν σε συνθήκες τρεις φορές χειρότερες από εκείνες της Εύβοιας. Σαν να καίγεται έκταση ίση όσο όλη η Ευρυτανία, με πυρκαγιές εντάσεως άνω των 10.000 κιλοβάτ το μέτρο».
Πόσο είναι αυτό;
«Σκεφτείτε τη θερμότητα που παράγουν 5.000 σόμπες αλογόνου που καίνε ταυτόχρονα σε ένα μόλις μέτρο μήκους -η κάθε μία ‘βγάζει’ 2 κιλοβάτ.
Πας εκεί κοντά;».
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις