Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Έμπολα: Πώς μεταδίδεται, οδηγίες και συστάσεις

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Έμπολα: Πώς μεταδίδεται, οδηγίες και συστάσεις

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον ιό Έμπολα. Πως μεταδίδεται, τι συμβουλεύει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε επικαιροποιημένες συστάσεις στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τον ιό Εμπολα προχώρησε σήμερα το υπουργείο υγείας μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

Σε μια αναλυτική ανακοίνωση που συντάχθηκε με τη βοήθεια του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει τι είναι ο ιός, πως μεταδίδεται τι συστήνεται στους ταξιδιώτες και ποιά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί. Μεταξύ άλλων δόθηκε και στη δημοσιότητα μια αφίσα που θα τοποθετηθεί στις πύλες εισόδου της χώρας και αναφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Τι είναι ο ιός Έμπολα

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η δεξαμενή του ιού είναι διάφοροι τύποι νυχτερίδων της Αφρικής. Ο ιός από τις νυχτερίδες μεταφέρεται σε άγρια ζώα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο.

Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική, συνήθως, ακολουθείται από επιδημίες τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό περιβάλλον. Η νοσοκομειακή εξάπλωση στις χώρες της Αφρικής σχετίζεται με την πολλαπλή χρήση μη αποστειρωμένων βελόνων όπως και με την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Πως μεταδίδεται

O ιός Εbola μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας. 

Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μιας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.

 

Οι συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ

Συστήνεται να αποφεύγεται η επίσκεψη σε χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, και Νιγηρία. Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ), και αντικείμενα που πιθανόν είναι μολυσμένα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ

 

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Υγείας με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς (Γεν. Δ/νση Δημόσιας Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΚΕΠΥ) έχουν ήδη διασφαλίσει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και έχουν προσαρμοστεί στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό έχουν ήδη σταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ οδηγίες στους επαγγελματίες υγείας ( www.keelpno.gr ) (γενικές πληροφορίες σχετικά με τον αιμορραγικό πυρετό από ιούς Ebola, τους τρόπους μετάδοσης των ιογενών αιμορραγικών πυρετώv, τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης των ιογενών αιμορραγικών πυρετών, τις οδηγίες για τη διαχείριση πιθανού/ύποπτου για ιογενή αιμορραγικό πυρετό κρούσματος σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.)

Επίσης έχουν ήδη εκδοθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ οδηγίες για ταξιδιώτες ( www.keelpno.gr ) και έχουν καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για την διερεύνηση κλινικών δειγμάτων τα οπόια είναι: Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και επικουρικά το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών).

Έχει ήδη καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως Νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ»

Σε ότι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση τυχόν ύποπτων περιστατικών επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή /και άλλα συμπτώματα στη χώρα έχει καταρτισθεί λεπτομερής σχεδιασμός, για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα