Τι συμβαίνει με τις εξαφανίσεις τουριστών στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 4'
ΕΜΑΚ (Φωτογραφία αρχείου)
ΕΜΑΚ (Φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι διασώστες μετά τις εξαφανίσεις τουριστών, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν αφού πήγαν για πεζοπορία. Αναγκαία η καλύτερη σήμανση των μονοπατιών και η ενημέρωση των τουριστών για τους κινδύνους του καύσωνα.

Ενώ το πρώιμο καλοκαιρινό κύμα καύσωνα σαρώνει τη χώρα, αυξάνονται οι φόβοι σχετικά με την ελλιπή ενημέρωση των τουριστών αναφορικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η πεζοπορία και η προσπάθεια άθλησης εν μέσω ακραίων θερμοκρασιών.

Την τελευταία εβδομάδα, διενεργήθηκαν τρεις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τουρίστες που εξαφανίστηκαν ενώ έκαναν πεζοπορία στη Σύμη, τη Σάμο και την Αμοργό. Ανάμεσα στους αγνοούμενους ήταν και ο Βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής Michael Mosley, η σορός του οποίου εντοπίστηκε τελικά στη Σύμη έπειτα από πέντε ημέρες ερευνών.

Ο Μosley επιχείρησε να διανύσει ένα ιδιαίτερα δύσβατο μονοπάτι από την παραλία που βρισκόταν με τη σύζυγό του μέχρι τη χώρα του νησιού.  “Απίστευτη ανάβαση” μέσα από δύσβατους λόφους, χαρακτήρισε η σύζυγός του την απόπειρα του παρουσιαστή να κάνει τη συγκεκριμένη διαδρομή εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών. Παρόλο που ο Μosley κατάφερε να διασχίσει το δύσβατο μονοπάτι, κάτι που επιβεβαίωσε και βιντεοληπτικό υλικό που δείχνει τον παρουσιαστή να βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή μετά την πεζοπορία του, ο περίπατος του 67χρονου είχε μοιραία κατάληξη.

Παρά τις μαζικές έρευνες στις οποίες συμμετείχαν περιπολικά σκάφη, δύτες, ελικόπτερα, πυροσβέστες, αστυνομικοί, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος ανιχνευτής, χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να ανακαλυφθεί το πτώμα του 67χρονου,  ο οποίος κατέρρευσε σε μια περιοχή όπου δεν μπορούσε εύκολα να τον δει κάποιος. Πιστεύεται πως ο καύσωνας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον θάνατο του Mosley, αναφέρει ο Guardian.

Τις τελευταίες ημέρες, διενεργούνται έρευνες εντοπισμού σε ακόμα δύο νησιά, τη Σάμο και την Αμοργό, για έναν ηλικιωμένο Ολλανδό και έναν Αμερικανό αντίστοιχα, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν ενώ έκαναν πεζοπορίας.

Ο 59χρονος Eric Calibet, συνταξιούχος αστυνομικός από το Λος Άντζελες και λάτρης της Αμοργού, εθεάθη για τελευταία φορά την Τρίτη να κάνει μόνος του πεζοπορία στο κυκλαδίτικο νησί. Είχε ξεκινήσει στις 07:00 το πρωί για πεζοπορία που αναμενόταν να διαρκέσει τέσσερις ώρες, σε μια ημέρα που ο υδράργυρος θα έφτανε τους 37 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν 48 ώρες αφότου ο φίλος με τον οποίο έμενε μαζί ειδοποίησε την αστυνομία και δήλωσε την εξαφάνισή του, ο Calibet εξακολουθεί να αγνοείται. Η τελευταία φορά που έδωσε κάποιο σημείο ζωής ήταν όταν έστειλε ένα μήνυμα στην αδελφή του.

Παρά την μεγάλη επιχείρηση έρευνας στη Σάμο – στην οποία συμμετείχαν μία ομάδα διάσωσης, τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένας σκύλος ανιχνευτής από την Αθήνα και ένα ελικόπτερο της Frontex της ΕΕ- δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να εντοπιστεί ο 74χρονος Ολλανδός, ο οποίος, ομοίως, εξαφανίστηκε πηγαίνοντας για πεζοπορία, με τη διάρκεια της διαδρομής να υπολογίζεται στις πέντε ώρες.

Ο Δημήτρης Κατατζής, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της Σάμου, δήλωσε ότι οι τουρίστες, που συχνά δεν γνώριζαν τους κινδύνους, “φεύγουν από το μονοπάτι” για να δουν τοποθεσίες και στη συνέχεια χάνονται. “Χθες είδαμε ένα ζευγάρι [αλλοδαπών] να περπατάει σε ένα μονοπάτι, στους 41 βαθμούς Κελσίου, χωρίς καπέλα”, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. “Αυτό αψηφά τη λογική”, πρόσθεσε.

Η Ελλάδα βιώνει όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες, με το ρεκόρ της να είναι στους 48C, μία “θερμοκρασία – κόλαση” που καταγράφηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Φέτος, ακόμα κι αν διανύουμε τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού, καταγράφονται ήδη ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Πολλά σχολεία της χώρας έκλεισαν και το υπουργείο Πολιτισμού αναγκάστηκε να κλείσει την Ακρόπολη και άλλους αρχαιολογικούς χώρους για τους επισκέπτες. Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έχουν μοιράσει χιλιάδες δωρεάν μπουκάλια νερό ενώ σε κάποιους δήμους λειτουργούν και κλιματιζόμενες αίθουσα. Την Πέμπτη, στα Χανιά, ο υδράργυρος άγγιξε τους 44,5 βαθμούς Κελσίου.

Η ακραία ζέστη και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί αναδεικνύουν την ανάγκη για καλύτερη σήμανση και συντήρηση των μονοπατιών. “Θα ήθελα να δω περισσότερες κάμερες παρακολούθησης και τον φωτισμό αυτών των μονοπατιών”, δήλωσε ο δήμαρχος Σύμης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας. “Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την τραγωδία [του θανάτου του Mosley], είναι ότι αυτά τα μονοπάτια πρέπει να φροντίζονται καλύτερα, ώστε να μην χάνονται οι άνθρωποι”, πρόσθεσε.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης την καλύτερη ενημέρωση των τουριστών, με έναν δημοτικό σύμβουλο στο νησί της Χίου να λέει ότι θα πρέπει να υποστηρίζονται καλύτερα, οικονομικά και τεχνολογικά, οι σύλλογοι πεζοπορίας σε απομακρυσμένες περιοχές καθώς έχουν ξέρουν τα μονοπάτια και άρα μπορούν να προληφθούν αρκετοί κίνδυνοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα