Τιτιβίσματα στο εδώλιο
Μια πρωτοποριακή απόφαση έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. Πλέον θα επιτρέπεται η χρήση Twitter σε δικαστικές αίθουσες, υπό ορισμένους όρους. Ποιους κινδύνους κρύβει η απόφαση (Pic)
- 21 Δεκεμβρίου 2010 13:38
“Ησυχία στο ακροατήριο… όποιος θέλει μπορεί να τουιτάρει”, θα μπορούσε να παραλλαχτεί η γνωστή φράση που ακούγεται στα δικαστήρια, μετά την απόφαση του επικεφαλής δικαστή της Βρετανίας να εγκρίνει τη χρήση του Twitter μέσα στις δικαστικές αίθουσες.
Στην απόφαση αυτή προχώρησε ο επικεφαλής δικαστής με αφορμή την εκτεταμένη χρήση του εν λόγω κοινωνικού δικτύου από τους δημοσιογράφους, κατά τη πρόσφατη ακρόαση του Ασάνζ για την υπόθεση Wikileaks, όταν ένας δικαστής αναγκάστηκε να απαγορεύσει τη χρήση φορητών συσκευών μέσα στην αίθουσα.
Όμως η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου και το Twitter κρίθηκε νόμιμο.
Έτσι, στην ουσία θα μπορούν να καταγράφονται οι δικαστικές υποθέσεις μετά από σχετική απόφαση του ανωτάτου δικαστή της χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι μέλη του Τύπου αλλά και το κοινό μπορούν με την έγκριση των δικαστών να στέλνουν ζωντανή ενημέρωση σχετικά με τις διαδικασίες.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής δικαστής της Βρετανίας, τα δικαστήρια μπορούν να επιτρέπουν τη χρήση της άμεσης ανάρτησης μηνυμάτων και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών για να αναρτούν live μηνύματα αρκεί να μην θίγονται θέματα δικαιοσύνης.
Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι το δικαστήριο “πρέπει να πεισθεί ότι η χρησιμοποίησή του δεν ενέχει κίνδυνο στο να πληγεί η ορθή απονομή της δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη περίπτωση”.
Αυτός ο κίνδυνος, όμως, θα είναι ιδιαιτέρως πιθανός σε ποινικές δίκες όπου οι μάρτυρες θα βρίσκονται έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου και θα μπορούν να μάθουν τι γίνεται μέσα σε αυτή και πως κινείται η υπόθεση.
Ωστόσο είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε δικαστηρίου να περιορίσει τη χρήση αυτών των συσκευών μόνο στους δημοσιογράφους, αλλά και να μειώσει τον αριθμό των κινητών τηλεφώνων που θα μεταδίδουν ταυτόχρονα λόγω της πιθανότητας για ηλεκτρονικές παρεμβολές με το ηλεκτρονικό σύστημα του δικαστηρίου.
“Ο δικαστής έχει επιτακτικό καθήκον να εξασφαλίσει ότι η διαδικασία διεξάγεται με συνέπεια με την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, και να αποφευχθεί οποιαδήποτε καταχρηστική παρεμβολή με τις διαδικασίες της” είπε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία νομοθετική απαγόρευση για τη χρήση του υπηρεσιών live texting.
Υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι πριν από την έγκριση κάθε χρήσης, το δικαστήριο θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι η χρησιμοποίησή του δεν ενέχει κίνδυνο να πληγούν στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει πολύ αυστηρούς κανόνες για την κάλυψη των ακροαματικών διαδικασιών.