Το άνοιγμα των σχολείων στο “μικροσκόπιο” – Η επικρατέστερη ημερομηνία

Το άνοιγμα των σχολείων στο “μικροσκόπιο” – Η επικρατέστερη ημερομηνία
Στιγμιότυπο από σχολείο στον Πύργο Eurokinissi

Στις 4 Ιανουαρίου η νέα τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων και οι αποφάσεις για τα σχολεία. Πιθανό το άνοιγμα των δημοτικών στις 11 του μήνα.

Με την 7η Ιανουαρίου να πλησιάζει και τις συσκέψεις σχετικά με το αν θα υπάρξει μερική άρση ή παράταση του lockdown, το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται να αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο και να έχει προτεραιότητα ως προς τις αποφάσεις που θα παρθούν, αλλά και την αλληλουχία της άρσης.

Όπως όλα δείχνουν, η Δευτέρα 4 Ιανουαρίου είναι η μέρα που θα κρίνει πώς, πότε και με ποιο τρόπο θα ανοίξουν τα σχολεία, αλλά και ποιες από τις βαθμίδες θα ανοίξουν, καθώς τη μέρα εκείνη θα υπάρξει η νέα συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων με θέμα συζήτησης το ενδεχόμενο άνοιγμα των εκπαιδευτικών βαθμίδων και την ημερομηνία που μπορεί αυτό να είναι εφικτό.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσει την επιδημιολογική πορεία της χώρας, με επίκεντρο πάντα την Αττική, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και ο Χαράλαμπος Γώγος σε πρόσφατη συνέντευξή του, πράγμα που ισχύει για κάθε εισήγηση της στην κυβέρνηση: “Η Αττική είναι μία από τις ζώνες που έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη στην περιοχή και είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις για την συνέχεια”, είπε ο κ. Γώγος στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα, ο Χαράλαμπος Γώγος “έδειξε” την 11η Ιανουαρίου ως την επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα των δημοτικών σχολίων, αφήνοντας ωστόσο ένα “παράθυρο” για τις επιβαρυμένες περιοχές: “Είναι επιθυμία όλων να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να είναι και ασφαλής αυτή η διαδικασία, δηλαδή να υπάρχουν δεδομένα ότι όλα θα πάνε καλά. Αν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι δύσκολες περιοχές π.χ Κοζάνη”, δήλωσε.

Ακόμη βέβαια παραμένει άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Σε ένα χρόνο ίσως να μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες

Παράλληλα, ο κ. Γώγος εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με το πότε θα μπορούμε να απαλλαγούμε από τις μάσκες, λέγοντας: “Θα μπορούσαμε σε 1 χρόνο να βγάλουμε τις μάσκες από την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα γενικευτούν, θα υπάρχουν πολλές πλατφόρμες ώστε να διατεθούν, και μέχρι τότε θα έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού και να περάσουμε σε μια νόσο που θα έχει τα επιδημικά χαρακτηριστικά μια λοίμωξης τύπου γρίπης ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως εννοείται ότι θα παίρνονται μέτρα όπου και όποτε χρειάζεται”.

Αναφορικά με την ανοσία πάντως, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του καθηγητή πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου. Ο ίδιος μίλησε για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών, κάνοντας και την εκτίμηση πως η ανοσία θα επιτευχθεί κοντά στο καλοκαίρι, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο θέμα των σχολείων.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε εκτίμηση για άνοιγμα των σχολείων στο τέλος Ιανουαρίου, τονίζοντας παράλληλα πως: “άμεσα η Αττική δεν κινδυνεύει να πάει στο ‘κόκκινο’, αλλά προς το τέλος του Γενάρη που θα ανοίξουν τα σχολεία υπάρχει αρνητική δυναμική στην Αττική, ενώ πρέπει να προσέξουμε και τα Φώτα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα