Το Κοινωνικό Κομμωτήριο δίπλα στις ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας

Το Κοινωνικό Κομμωτήριο δίπλα στις ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας

Το Κοινωνικό Κομμωτήριο αποτελεί μία δομή του Δήμου Αθηναίων και του Κ.Υ.Α.Δ.Α. που έχει ως στόχο να προσφέρει υπηρεσίες βασικής περιποίησης σε ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας.

Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή το Κ.Υ.Α.Δ.Α., ο Δήμος Αθηναίων καθώς και η L’Oréal Professional Products που συνέβαλε με την ευγενική χορηγία της στην υλοποίηση του έργου, ευελπιστούν ότι θα μεταδώσουν αισιοδοξία και χαρά στους ανθρώπους αυτούς. Προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για το έργο αυτό καθώς και για τη λειτουργία του είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τη Μαρία Κοράλη, Γενική Διευθύντρια της L’Oréal Professional Products, και τη Μελίνα Δασκαλάκη, Πρόεδρο του Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Κυρία Κοράλη τι ήταν αυτό που σας έκανε να αποδεχτείτε την πρόσκληση από την Δήμο Αθηναίων και το Κ.Υ.Α.Δ.Α για το κοινωνικό κομμωτήριο;

Στη L’Oréal Professional Products έχουμε ως βασικό πυλώνα την αξία της κοινωνικής προσφοράς. Μέσα από τις δράσεις στις οποίες συμμετέχουμε, ο στόχος μας είναι να συνδράμουμε στην κοινωνία και να φέρουμε θετικές αλλαγές. Πρωταγωνιστής σε όλες τις κοινωνικές δράσεις μας είναι ο κομμωτής, ο οποίος μέσα από τη στενή επαφή που αναπτύσσει με τον κόσμο, έχει τη δύναμη όχι μόνο να εμπνεύσει με την τέχνη του, αλλά να μεταδώσει ιδέες και απόψεις και να επηρεάσει θετικά μέσα από τη στάση ζωής του. Αυτό ήταν και το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε στον κόσμο και για αυτό ανταποκριθήκαμε άμεσα όταν ο Δήμος Αθηναίων και το Κ.Υ.Α.Δ.Α. μας πρότειναν να συμβάλλουμε με την ευγενική χορηγία μας στη δημιουργία του Κοινωνικού Κομμωτηρίου. Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε ότι η ύπαρξη ενός χώρου που θα παρέχει υπηρεσίες βασικής περιποίησης, όπως λούσιμο, κούρεμα και ξύρισμα, δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα για πολλούς συμπολίτες μας με σημαντικά βιοποριστικά προβλήματα. Η περιποίηση των μαλλιών είναι πρωτίστως θέμα υγιεινής. Ο καλλωπισμός ακολουθεί αλλά είναι εξίσου σημαντικός για την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση. Για εμάς όμως δεν είναι μόνο ο χώρος που θα κάνει τη διαφορά, είναι οι εθελοντές κομμωτές που θα δώσουν «ζωή» στο Κοινωνικό Κομμωτήριο αφιερώνοντας χρόνο και αγάπη για να φροντίσουν όσους το έχουν ανάγκη. Αυτό, άλλωστε, πιστεύουμε ότι είναι η ομορφιά: μια ισχυρή δύναμη για το καλό, που κινεί τον κόσμο.

Ποια είναι η συμμετοχή της L’Οréal Professional Products στην πρωτοβουλία αυτή;

Το όραμα της ομάδας του Κ.Υ.Α.Δ.Α για το Κοινωνικό Κομμωτικό μας ενέπνευσε από την πρώτη στιγμή, καθώς θεωρήσαμε ότι ήταν μια μοναδική ευκαιρία για να αναδειχθεί η δύναμη και η συμβολή του κομμωτικού κλάδου στην κοινωνία. Αγκαλιάσαμε την ιδέα και προχωρήσαμε αναλαμβάνοντας την πλήρη ανακατασκευή και τον εξοπλισμό του χώρου που παραχωρήθηκε από το Δήμο Αθηναίων στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του Κ.Υ.Α.Δ.Α στο Παλιό Φρουραρχείο. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, ένα κομμωτήριο σύγχρονο, φιλόξενο, ανθεκτικό και απόλυτα λειτουργικό τόσο για τους κομμωτές όσο και για τους ωφελούμενους που θα το επισκέπτονταν. Παράλληλα, θέλοντας να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Κ.Υ.Α.Δ.Α., κινητοποιούμε τον κομμωτικό κλάδο να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, να γίνει κομμάτι της και να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του για καλό σκοπό. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι είναι πολύ εύκολο για οποιοδήποτε κομμωτή, από κάθε γωνιά της Ελλάδας να δηλώσει τη συμμετοχή του, καθώς έχει δημιουργηθεί από το Κ.Υ.Α.Δ.Α μια ειδική πλατφόρμα συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Κυρία Κοράλη ποιες είναι οι αντιδράσεις των ανθρώπων που επισκέπτονται το κοινωνικό κομμωτήριο; Μπορείτε να μας μεταφέρετε την εικόνα;

Η εικόνα είναι κατ’ αρχάς συγκινητική. Μέσα στη μια ώρα που διαρκεί περίπου κάθε ραντεβού, ο δεσμός που δημιουργείται μεταξύ του κομμωτή και του ωφελούμενου είναι κάτι το μαγικό· υπάρχει μια «ζεστασιά» που καταλήγει σε χαμόγελα και αγκαλιές μετά το τέλος της περιποίησης. Αυτό το συναίσθημα είναι μοναδικό και μόνο όσοι έρθουν στο Κοινωνικό Κομμωτήριο θα το καταλάβουν. Για εμάς αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή και μας χαροποιεί που ήδη οι κομμωτές έχουν «αγκαλιάσει» την πρωτοβουλία και έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι και τον Απρίλιο του 2022. Μέσα από τις δομές του, το Κ.Υ.Α.Δ.Α εξυπηρετεί περισσότερους από 25.000 ανθρώπους κάθε μήνα. Ο δικός στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όλοι μαζί όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε, μέσα από την αγάπη και τη φροντίδα που έχει το άγγιγμα ενός κομμωτή.

Κυρία Κοράλη πόσο σημαντικό είναι ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή να υλοποιούνται τόσο ιδιαίτερα project που προσφέρουν στην κοινωνία;

Ως κοινωνία έχουμε βιώσει μια πολύ δύσκολη 10ετία. Η οικονομική ύφεση αλλά και η πρόσφατη υγειονομική κρίση, οδήγησε χιλιάδες συμπολίτες μας σε εξαιρετικά σκληρές συνθήκες διαβίωσης, με ελάχιστη ή και καθόλου πρόσβαση σε βασικά είδη και υπηρεσίες. Για εμάς κάθε προσπάθεια, μικρή ή μεγαλύτερη, που γίνεται σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πέρα από την κάλυψη των βασικών αναγκών, ο κόσμος «διψάει» για επαφή, να νιώσει πως δεν είναι μόνος και αποξενωμένος από το υπόλοιπο σύνολο. Μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιούνται, αυτό που τελικά μένει είναι το συναίσθημα της ζεστασιάς και της αγάπης μέσα από τη φροντίδα και την αλληλεγγύη. Για το λόγο αυτό πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Κ.Υ.Α.Δ.Α με το Κοινωνικό Κομμωτήριο, είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται και ως L’Οréal Professional Products θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την υποστήριξη μας με όποιο τρόπο μπορούμε.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει η L’Οréal Professional Products να δώσει μέσα από την ενέργεια αυτή;

Το «Κοινωνικό Κομμωτήριο» αποτελεί την απόδειξη ότι μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, την αφοσίωση σε ένα όραμα και την καλλιέργεια της αξίας του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, μπορούμε όλοι μαζί να επιφέρουμε θετικές αλλαγές στην κοινωνία. Θεωρούμε πως μέσα από το πρόσωπο του κομμωτή και μέσα από την τέχνη του μπορούμε να επαναφέρουμε το χαμόγελο και την αισιοδοξία στους ανθρώπους και να αναδείξουμε πόσο πολύτιμα είναι τα δώρα της ομορφιάς και της φροντίδας. Για εμάς το Κοινωνικό Κομμωτήριο συμβολίζει τη δύναμη που έχουμε όλοι μας, ατομικά και συλλογικά, να προσφέρουμε και να αφήσουμε ένα ουσιαστικό, θετικό αντίκτυπο στον κόσμο.

Προσκαλούμε, λοιπόν, όλο τον κομμωτικό κλάδο να στηρίξει το έργο αυτό και να προσφέρει στους συνανθρώπους μας τα πολύτιμα δώρα της φροντίδας και της αγάπης.

Κυρία Δασκαλάκη πείτε μας δυο λόγια για το κοινωνικό κομμωτήριο. Πώς προέκυψε η ιδέα και η ανάγκη για κάτι τέτοιο;

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων είναι πάντα ανοιχτό σε νέες προτάσεις και ιδέες που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των αστέγων, αλλά και των ατόμων και των οικογενειών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Γι’ αυτό, τόσο εμείς, ως ο κατ’ εξοχήν φορέας για την προστασία των αδυνάτων της πόλης, όσο και η L’Οréal Professional Products αγκαλιάσαμε άμεσα την ιδέα αυτή.

Κατά τη γνώμη σας κυρία Δασκαλάκη τι σημαίνει για τους ανθρώπους που επισκέπτονται το κοινωνικό κομμωτήριο η πρωτοβουλία αυτή;

Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που έρχεται να καλύψει μια πραγματική ανάγκη των ανθρώπων που στηρίζουμε, τόσο πρακτική όσο και ψυχοσυναισθηματική.

Φανταστείτε μία πολυμελή οικογένεια με πολλά αγόρια, τι δαπάνη χρειάζεται μηνιαίως για κάτι που όλοι εμείς θεωρούμε αυτονόητο. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, στόχος μας είναι αυτοί οι άνθρωποι, περνώντας από τα χέρια των έμπειρων επαγγελματιών, να νιώσουν όμορφοι, να αισθανθούν το νοιάξιμο και τη φροντίδα, να χαμογελάσουν και πάλι, απλώς κοιτάζοντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Γιατί η χαρά και το χαμόγελο κρύβονται σε απλές, καθημερινές στιγμές, που όμως δεν είναι καθόλου αυτονόητες για τους ανθρώπους που δοκιμάζονται από τη φτώχεια.

Αυτό που θέλουμε να προσφέρουμε στους ευάλωτους συνανθρώπους μας με το Κοινωνικό Κομμωτήριο είναι μια περιποιημένη εμφάνιση, που δεν θα ενισχύσει μόνο την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή τους, αλλά θα ανοίξει πόρτες για το επόμενό τους βήμα επανένταξης στην κοινωνία. Θα τους βοηθήσει να ξαναπάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Πώς μπορεί κάποιος να βάλει το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια που ξεκίνησαν το Κ.Υ.Α.Δ.Α με τη L’Οréal Professional Products;

Αν είναι επαγγελματίας κομμωτής, μπορεί να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του. Άλλωστε, το Κοινωνικό Κομμωτήριο είναι η πρώτη δομή του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων που λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές.

Όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει, μπορεί απλώς να επισκεφθεί το site μας, kyada-athens.gr. Από ένα κουμπί στην αρχική σελίδα, κατευθύνεται σε μία πλατφόρμα e-booking και εκεί με λίγα μόνο κλικ μπορεί να “κλείσει” την ημέρα της δικής του προσφοράς.

Κυρία Δασκαλάκη υπάρχει κάποια στιγμή, κάποια εικόνα από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του κοινωνικού κομμωτηρίου που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Πολλές. Τα χαμόγελα τον ανθρώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν άνθρωπο, φιλοξενούμενο στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, που με χαρά μοιράστηκε μαζί μας ότι το ίδιο απόγευμα είχε συνέντευξη για δουλειά και ήθελε να πάει όσο το δυνατόν πιο περιποιημένος.

Μα επιτρέψτε μου να πω πως ένα από τα πράγματα που μας έχει συνεπάρει όλους, είναι ο ενθουσιασμός των ίδιων των Κομμωτών για αυτό το πρότζεκτ. Η χαρά και η διάθεση με την οποία φτάνουν στο Κομμωτήριο για να προσφέρουν στους ανθρώπους αυτούς την τέχνη και το μεράκι τους.

Τι σημαίνουν για την κοινωνία μας ενέργειες σαν αυτή; Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. έχει κάποιο αντίστοιχο project για το μέλλον;

Συζητάμε πώς μπορούμε να επεκτείνουμε αυτήν την δράση είτε με κινητές μονάδες είτε και προς απευθείας δομές φιλοξενίας, είτε και ως καλή πρακτική για όποιον άλλο Δήμο επιθυμεί να υλοποιήσει μια παρόμοια κοινωνική προσφορά, προς το παρόν όμως δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

Ωστόσο όπως σας είπα και παραπάνω, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων είναι πάντα ανοιχτό σε ιδέες και προτάσεις που μπορούν να φέρουν την αλλαγή στις ζωές αυτών των ανθρώπων και μας φέρνουν πιο κοντά στο όραμά μας που είναι να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ανάγκες για όσους περισσότερους συνανθρώπους μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα