Το “Mare Liberum” επέστρεψε στη Λέσβο – “Θέλουν να κρατήσουν μακριά τους μάρτυρες των pushbacks”

Το “Mare Liberum” επέστρεψε στη Λέσβο – “Θέλουν να κρατήσουν μακριά τους μάρτυρες των pushbacks”
Το "Mare Liberum" επέστρεψε στη Λέσβο - "Θέλουν να κρατήσουν μακριά τους μάρτυρες των pushbacks" Mare Liberum e.V./Twitter

Το Λιμενικό κρατά καθηλωμένο το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ, η οποία καταγγέλλει συστηματικά βιαιότητες των ελληνικών Αρχών στη θάλασσα. Η ίδια οργάνωση βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο στο επίκεντρο ποινικής έρευνας.

Το πλοίο “Mare Liberum” της γερμανικής ΜΚΟ που βρίσκεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στο επίκεντρο έρευνας για «κατασκοπεία» και «διακίνηση» μεταναστών», επέστρεψε στη Λέσβο. Το Λιμενικό ζητά να αγκυροβολήσει σε όρμο έξι ώρες μακριά από τις ακτές που καταφθάνουν οι βάρκες των μεταναστών και οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι μπλοκάρονται για να μην καταγράψουν παράνομες επαναπροωθήσεις στα ανοιχά του νησιού.

Στην υπόθεση των «κακών ΜΚΟ» στη Λέσβο η κυβέρνηση επένδυσε σημαντικό επικοινωνιακό κεφάλαιο με δημόσιες τοποθετήσεις Υπουργών πριν ακόμη φθάσει η δικογραφία στα χέρια του ανακριτή. Παρ’ όλα αυτά, 16 μήνες μετά την εκκίνηση της ποινικής έρευνας σε βάρος του “Mare Liberum” και τριών ακόμη ξένων οργανώσεων, κανένας από τους ακτιβιστές δεν έχει κληθεί για εξηγήσεις.

Το πλοίο έφθασε στη Λέσβο το βράδυ της Πέμπτης με οκταμελές πλήρωμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, από την αλληλογραφία μεταξύ του πληρώματος και του τοπικού λιμεναρχείου, προκύπτει ότι το σκάφος εκδιώχθηκε από το σημείο όπου αρχικά είχε δέσει και παραμένει καθηλωμένο. Η δικαιολογία του Λιμενικού είναι ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί η αντίδραση μεταναστών στη θέα του πλοίου των ακτιβιστών, καθώς επίσης ότι στην περιοχή επιχειρούν σκάφη του Λιμενικού και του Frontex, επομένως υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και εμπλοκή μέσων σε έρευνα και διάσωση.

Πιο ειδικά, στις 8 το βράδυ της Πέμπτης σκάφος του Λιμενικού πλησίασε το “Mare Liberum” στον ύφαλο Λάμνα βορειοδυτικά της Λέσβου, όπου είχε αγκυροβολήσει. Ζήτησε να μετακινηθεί στη Σκάλα Λουτρών, δηλαδή σε εσωτερικό λιμανάκι στον Κόλπο της Γέρας, χωρίς καν οπτική επαφή με τα τουρκικά παράλια. Το λιμεναρχείο ζήτησε να παραμείνει το σκάφος στα Λουτρά έως ότου αποσαφηνιστούν γραπτώς οι λόγοι για τους οποίους είχε φθάσει στη Λέσβο, όπως φέρεται να ματαφέρθηκε.

Η απάντηση του πληρώματος ήταν ότι βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή για την καταγραφή ενδεχόμενων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως γνωστοποίησαν και στην ιστοσελίδα της οργάνωσης ένα 24ωρο νωρίτερα. Το πλήρωμα είπε, επίσης, ότι ήταν εξουθενωμένο και δεν μπορούσε να διανύσει μια απόσταση επιπλέον έξι ωρών, όπως του ζητήθηκε. Η αλληλογραφία κράτησε ως τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Το λιμεναρχείο επέμενε το σκάφος να δέσει στα Λουτρά και να επιδείξει τα απαραίτητα έγγραφα.

«Δεν λάβαμε καμία διαταγή απαγόρευσης πλεύσης στο βόρειο τμήμα της Λέσβου ούτε καμία εξήγηση για τον λόγο που δεν μας επιτρέπεται να φθάσουμε εκεί. Δεν υπάρχει καμία NAVTEX για περιορισμό της κίνησης στην περιοχή», έγραψαν χθες τα μέλη του “Mare Liberum” στην ιστοσελίδα της οργάνωσης και τα σόσιαλ μίντια. «Αυτό είναι ξεκάθαρα μια μορφή καταστολής με πολιτικά κίνητρα, για να κρατηθούν μάρτυρες μακριά από το να τεκμηριώσουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις ανθρώπων», αναφέρουν οι ίδιοι.

Η “Mare Liberum” υποστηρίζει ότι μόνο φέτος καταγράφηκαν τουλάχιστον 156 περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων ανοιχτά της Λέσβου με θύματα περίπου 5,000 μετανάστες που προσπάθησαν να φθάσουν στο νησί από τα τουρκικά παράλια. Αυτός είναι ο λόγος, όπως λένε τα μέλη της οργάνωσης, που έχουν στοχοποιηθεί από τις ελληνικές Αρχές.

Λέσβος - Πρόσφυγες φτάνουν στο νησί με βάρκες (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

 

Η έρευνα για τις ΜΚΟ

Σε εμπιστευτικό σημείωμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, που είναι σε γνώση του NEWS 24/7, αναφέρεται ότι στις 13 Ιουλίου 2020 η Εισαγγελία Μυτιλήνης παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για τη δράση ξένων ΜΚΟ στο νησί. Τέθηκαν στο στόχαστρο 35 μέλη τεσσάρων ξένων οργανώσεων, στα οποία χρεώνονται 27 απόπειρες και πέντε ολοκληρωμένες επιχειρήσεις μεταφοράς μεταναστών.

Στο ίδιο έγγραφο έξι σελίδων αναφέρεται ότι τα μέλη των ΜΚΟ χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή Alarm Phone (σημειώνεται ένας γαλλικός τηλεφωνικός αριθμός). Μετανάστες που βρίσκονται σε βάρκες και άλλα «ενδιάμεσα πρόσωπα» καλούν στοχευμένα κατά την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών, «με σκοπό να ασκηθεί πίεση στα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού». Η παραπάνω πίεση, σύμφωνα τη διατύπωση στο απόρρητο έγγραφο, έχει ως αποτέλεσμα οι λιμενικοί να εξαναγκάζονται σε διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα.

Η εφαρμογή Alarm Phone φέρεται να υποστηριζόταν επιχειρησιακά από το σκάφος “Mare Liberum”, μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα το στίγμα και τον αριθμό όσων βρίσκονταν σε κάθε βάρκα, κι επίσης φωτογραφίες από σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούσαν στην ίδια θαλάσσια περιοχή. Στο “Mare Liberum” οι ελληνικές Αρχές χρεώνουν ως μέλη του πληρώματος 24 αλλοδαπούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Γερμανοί, κι επίσης δύο Ελβετοί, ένας Γάλλος, ένας Βούλγαρος κι ένας Ισπανός.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε έφοδος στο πλοίο. Κατασχέθηκαν σημειώσεις και χάρτες από τα οποία φέρεται να προκύπτει ότι το πλήρωμα επικοινωνούσε με άλλες ΜΚΟ για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με βάρκες που βρίσκονταν στην Τουρκία, ήδη από τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, από τα πράγματα που κατασχέθηκαν προκύπτει ότι παρακολουθούνταν και οι επικοινωνίες μεταξύ σκαφών του Λιμενικού, χωρίς ωστόσο αυτό να εξηγείται περισσότερο.

Η Αστυνομία λέει ότι μέρος του υλικού της εφαρμογής Alarm Phone τυπώνονταν και διανέμονταν σε αιτούντες άσυλο στη Μόρια, ενώ η σύνδεση του “Mare Liberum” με άλλη γερμανική MΚΟ φέρεται να προκύπτει από το γεγονός ότι η έδρα τους βρίσκεται στην ίδια διεύθυνση στο Βερολίνο. Ακόμη, γίνεται αναφορά σε δύο γυναίκες μέλη ΜΚΟ στην Τουρκία, αυστριακής και νορβηγικής καταγωγής αντίστοιχα, για τις οποίες περιγράφεται ότι χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή Alarm Phone κι επίσης να επικοινωνούσαν με τους μετανάστες στις βάρκες, μεταφέροντας το στίγμα των σκαφών του Λιμενικού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (Η επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ για τις ΜΚΟ, 4/10/2020) καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό της δικογραφίας έπαιξαν δύο παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι στρατολογήθηκαν από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Η αποστολή τους ήταν να επιβιβαστούν σε βάρκα στην Τουρκία και να περάσουν στη Λέσβο, μεταφέροντας λεπτομέρειες για τη δράση των διακινητών.

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε την Παρασκευή με τον δικηγόρο Αθηνών, Ζαχαρία Κεσσέ, που εκπροσωπεί μέλη του “Mare Liberum”. «Η στοχοποίηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων συνεχίστηκε για ακόμη μια φορά με την κατασκευή άλλης μιας δικογραφίας με σενάριο και πλοκή κακογραμμένης φαρσας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται πληθώρα κακουργημάτων. Τα ίδια αστυνομικά όργανα διαστρεβλώνουν πραγματικά περιστατικά και προβαίνουν σε ανεπίτρεπτες εικοτολογίες και θεωρίες συνομωσίας», σχολίασε ο κ. Κεσσές.

«Η σπουδή τους να επικοινωνήσουν τη δικογραφία και να δημοσιοποιήσουν στοιχεία της με θριαμβευτικά ανούσια δελτία τύπου και επίσημες τηλεοπτικές συνεντεύξεις, αποδεικνύει ότι η βασική τους επιδίωξη είναι η δημιουργία εντυπώσεων και ο αποπροσανατολισμος σχετικά με την ανικανότητα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Είναι δεδομένο ότι το σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, έστω και με καθυστέρηση, θα απορρίψει πανηγυρικά τις αποδιδόμενες κατηγορίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα