Τραγωδία στη Χαλκιδική: Νεκρό 13χρονο κορίτσι από κεραυνό
Διαβάζεται σε 6'Τραγικό θάνατο βρήκε ένα κορίτσι ηλικίας μόλις 13 ετών, το οποίο χτυπήθηκε από κεραυνό στη Χαλκιδική.
- 28 Ιουνίου 2024 17:41
Τραγικό θάνατο βρήκε μία 13χρονη στο Ποσείδι Χαλκιδικής, όταν κεραυνός την έπληξε με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό της.
Η ανήλικη φαίνεται πως βρισκόταν με την μητέρα της στην παραλία της ομώνυμης περιοχής απολαμβάνοντας το μπάνιο τους. Γύρω στις 4.30 το απόγευμα ξέσπασε καταιγίδα με βροντές και αστραπές.
Η 13χρονη χτυπήθηκε από κεραυνό και παρά το γεγονός ότι έσπευσαν στο σημείο διασώστες του ΕΚΑΒ και ιδιώτες για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες δεν στάθηκε δυνατό να κρατηθεί στη ζωή. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Από την πτώση του κεραυνού φαίνεται να τραυματίστηκε και η μητέρα της (ημεδαπή) αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Χαλκιδικής σήμερα επικρατεί κακοκαιρία με ισχυρές βροχοπτώσεις. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας.
Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες να σωθεί η 13χρονη
Μιλώντας στη voria, η δήμαρχος Κασσάνδρας δήλωσε πως επί αρκετή ώρα οι διασώστες του ΕΚΑΒ αλλά και οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας προσπαθούσαν να σώσουν το παιδί. «Έγιναν προσπάθειες ακόμα και με ΚΑΡΠΑ επί πόση ώρα, αλλά ήταν αργά για την 13χρονη», είπε η κ. Χαλκιά.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, επί τόπου βρέθηκαν φοιτητές ιατρικής και ξεκίνησαν άμεσα διαδικασίες ανάνηψης με ΚΑΡΠΑ, όπως και εθελοντής με φορητό απινιδωτή, από το δίκτυο που υπάρχει στην περιοχή.
Το ΕΚΑΒ που είχε ήδη ειδοποιηθεί έσπευσε με ασθενοφόρο σε χρόνο περίπου 13 λεπτών από το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας με τους διασώστες να συνεχίζουν τη διαδικασία της ανάνηψης, ανοίγοντας αεραγωγό. Αλλά και μέσα στο ασθενοφόρο μαζί με τον γιατρό έδωσαν μια τιτάνια μάχη να επαναφέρουν το παιδί, εφάρμοσαν το σύστημα (Lucas) αυτόματων συμπιέσεων. Υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν και οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας, αλλά δεν κατάφεραν να επαναφέρουν το κορίτσι στη ζωή, καθώς το χτύπημα το κεραυνού προκάλεσε τον ακαριαίο θάνατό του.
Κεραυνοί: Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε
Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς έχει εξηγήσει, σε πρόσφατο άρθρο του στο NEWS 24/7, τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε από τους κεραυνούς.
Πότε είμαστε ασφαλείς μέσα στο αυτοκίνητο
Εάν το όχημά μας είναι κατασκευασμένο από μέταλλο, αυτό στην πραγματικότητα μας προστατεύει από την αστραπή. Το αυτοκίνητο πρέπει να έχει μεταλλική οροφή, έτσι ώστε η ηλεκτρική ενέργεια να μπορεί να εξαπλωθεί στο εξωτερικό του οχήματος χωρίς να επιβαρύνει τους επιβαίνοντες.
Όπως έχουμε μάθει από την Φυσική του σχολείου ο ηλεκτρισμός επιλέγει τον δρόμο της ελάχιστης αντίστασης και αυτό συμβαίνει όταν ο κεραυνός τελικά «επιλέγει» να κινηθεί γύρω από το όχημα και όχι μέσα από αυτό. Σημειώνουμε επίσης ότι το τζάμι του παρμπρίζ και των παραθύρων είναι μονωτήρας, οπότε και παρέχει κάποια προστασία.
Ωστόσο, η προστασία μειώνεται αν έχουμε κατεβασμένο ένα παράθυρο , καθώς αυξάνουμε την πιθανότητα να περάσει ο κεραυνός στο εσωτερικό και να κάψει τα ηλεκτρονικά, ή να δημιουργήσει συνθήκες βραχυκυκλώματος που θα ανοίξουν οι αερόσακοι του οχήματος. Εάν οδηγούμε ένα κάμπριο αυτοκίνητο χωρίς μεταλλική οροφή τότε ΔΕΝ πρέπει να περιμένουμε το αυτοκίνητό να σας σώσει, αν χτυπηθούμε από αστραπή.
Δεν υπάρχει αρκετό μέταλλο για να μας προστατεύσει.
Γενικές αρχές ασφαλείας για το αυτοκίνητο
1. Εάν βρίσκεστε σε ένα αυτοκίνητο που δεν διαθέτει μεταλλικό σώμα, αναζητήστε καταφύγιο. Μην παρκάρετε κάτω από ένα δέντρο ή μετασχηματιστή και κάνετε την κατάσταση χειρότερη. Προσπαθήστε να βρείτε καταφύγιο μέσα ή κάτω από ένα ανθεκτικό κτίριο.
2. Το ασφαλέστερο μέρος για εσάς και το αυτοκίνητό σας είναι μέσα στο σπίτι και το γκαράζ σας, αλλά δεν είναι πάντα δυνατό να φτάσετε εκεί κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.
3. Αν βρίσκεστε σε ένα μεταλλικό αυτοκίνητο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κάτσετε στην άκρη του δρόμου να ανάψετε τα φώτα κινδύνου και να σβήσετε τον κινητήρα. Βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα είναι κλειστά.
4. Μην αγγίζετε μεταλλικά ή ηλεκτρικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένου του κινητού σας τηλεφώνου.
5. Μη χρησιμοποιείτε ή μη μιλάτε στο τηλέφωνο, ακόμα και αν δεν είναι συνδεδεμένο με το αυτοκίνητο. Μην αγγίζετε το ραδιόφωνο, τα πεντάλ των ποδιών, τις λαβές των θυρών ή το τιμόνι. Μόλις περάσει ο κίνδυνος, μπορείτε να βγείτε από το όχημα.
6. Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητό σας και χτυπηθεί από αστραπές, είναι ασφαλές να βγείτε από το όχημα αφού περάσει το ρεύμα. Ωστόσο, εάν η καταιγίδα δεν έχει περάσει, είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να φύγει γιατί η αστραπή μπορεί να χτυπήσει την ίδια θέση δύο φορές!
Αν παρατηρήσουμε ότι οι άκρες των μαλλιών μας ( αν έχουμε μακριά μαλλιά ) ορθώνονται ή το δέρμα μας μυρμηγκιάζει, να ξέρουμε ότι αυτά είναι σημάδια ενός επικείμενου κεραυνού .Έτσι καθόμαστε αμέσως οκλαδόν, και καλύπτουμε ερμητικά τα αυτιά μας, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε μια πιθανή απώλεια ακοής από την επικείμενη δυνατή βροντή. Όλα τα παραπάνω να είναι αχρείαστα, αλλά καλό θα ήταν να τα ξέρουμε. Όπως και όσο το δυνατόν να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε το φόβο μας.
Δέκα χρήσιμες συμβουλές που θα μπορεί να φανούν σωτήριες σε περίπτωση κακοκαιρίας:
1. Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα. Εάν βρίσκεστε σε δάσος και δεν προλαβαίνετε να μετακινηθείτε σε πιο ασφαλή περιοχή, βρείτε καταφύγιο κάτω από τα πιο χαμηλά δέντρα.
2. Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.
3. Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.
4. Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.
5. Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητείστε καταφύγιο.
6. Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.
7. Βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα.
8. Κλείστε το κλιματιστικό. Οι μεταβολές στην ηλεκτρική ισχύ λόγω των κεραυνών μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο μηχάνημα.
9. Μη στέκεστε κοντά στα παράθυρα.
10. Αν δεν μπορείτε να βρείτε καταφύγιο τότε πάρτε τη “θέση προστασίας από κεραυνό” δηλαδή καθίστε έτσι ώστε να ακουμπούν στο έδαφος μόνο τα δάκτυλα των ποδιών με τις φτέρνες ψηλά και ενωμένες και με τα χέρια σας καλύψτε το κεφάλι στο ύψος των αυτιών. Μην ξαπλώσετε ή μην ακουμπήσετε τα χέρια σας στο έδαφος.