Τραγωδία στη Χαλκιδική: Παραδόθηκε ο χειριστής του παιχνιδιού του λούνα παρκ

Διαβάζεται σε 7'
Το λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος
Το λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Εμφανίστηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα Κιλκίς, όπου και παραδόθηκε, ο χειριστής του μηχανήματος του λούνα παρκ, όπου τραυματίστηκε θανάσιμα ο 19χρονος. Ακαριαίος ο θάνατος του 19χρονου.

Παραδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (20/08) ο χειριστής του παιχνιδιού, στο οποίο επέβαινε ο 19χρονος που τραυματίστηκε θανάσιμα στο λούνα παρκ, στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Thesstoday.gr, ο χειριστής του παιχνιδιού είναι 21 ετών και πριν από λίγο εμφανίστηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα Κιλκίς, όπου και παραδόθηκε.

Ο 21χρονος συνελήφθη και μεταφέρεται σε Α.Τ. της Χαλκιδικής.

Στο σημείο της τραγωδίας βρίσκονται ήδη πραγματογνώμονες για να εξακριβώσουν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Τα στοιχεία που θα συλλέξουν θα μπουν στην δικογραφία που θα πάει στον εισαγγελέα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ο χειριστής του μηχανήματος αναζητείτο, καθώς, σύμφωνα με την ΕΡΤ, με το που είδε τι συνέβη εξαφανίστηκε χωρίς να σταματήσει καν το παιχνίδι, το οποίο τελικά απενεργοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία και παρέμβαση ανθρώπων που βρίσκονταν στον χώρο.

Υπενθυμίζεται πως ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ συνελήφθη από τους αστυνομικούς, με την προκαταρκτική έρευνα από το ΑΤ Κασσανδρείας να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο νεαρός από τη Βέροια, ο οποίος παραθέριζε στη Χαλκιδική με την οικογένειά του, επισκέφτηκε το λούνα παρκ για να διασκεδάσει και τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν έσπασε το παιχνίδι με τις περιστρεφόμενες καρέκλες, στο οποίο βρισκόταν.

Το λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος
Το λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ακαριαίος ο θάνατος του 19χρονου

Ακαριαία σκοτώθηκε ο 19χρονος μετά από την πτώση από το παιχνίδι, όπως μεταδίδει το Thesstoday.gr.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ο τραυματισμός του 19χρονου προκάλεσε ακαριαίο θάνατο.

Να σημειωθεί ότι η κηδεία του 19χρονου θα γίνει αύριο, Τετάρτη (21/08), στις 11.00 στη Βέροια.

Χωρίς άδεια τα μηχανήματα του λούνα παρκ

Το δυστύχημα έχει ανοίξει τη συζήτηση περί αδειών των εν λόγω ψυχαγωγικών πάρκων και των μηχανημάτων που λειτουργούν σε αυτά, με την δήμαρχο Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, να μιλά το πρωί της Τρίτης (20/08) στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ για την τραγωδία και να διευκρινίζει πως δεν δίνεται άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ από τον Δήμο.

Το λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος
Το λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

“Πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το Υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness” δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Χαλκιά, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο Δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από ‘κει παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο Δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O Δήμος απλά βλέπει στο notifybusiness αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν είχε ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία χρηματικών κυρώσεων. Είναι μια ΚΥΑ του ’22, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος” είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Χαλκιά σημείωσε πως εφόσον μπουν τα πρόστιμα, μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί η σφράγιση του χώρου, επαναλαμβάνοντας: Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Ο Δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ”.

ΥΠΑΝ: Ευθύνη του Δήμου το λούνα παρκ

Ανακοίνωση σχετικά με το δυστύχημα σε λούνα-παρκστη Χαλκιδική:

“Σχετικά με τις δηλώσεις της Δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα–παρκ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας”.

Η μαρτυρία του αδερφού του 19χρονου, που ήταν μαζί του στο παιχνίδι

Στο παιχνίδι, μαζί με τον 19χρονο, βρισκόταν ο 16χρονος αδερφός του, ο οποίος στη συγκλονιστική μαρτυρία του δήλωσε για τις δραματικές στιγμές του τραγικού περιστατικού:

“Ήμασταν στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μάς άλλαξε θέσεις. Προτού ξεκινήσει το παιχνίδι μάς είπε θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη.

Σε κλάσματα δευτερολέπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα μου κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο. Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά, αλλά με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα. Ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος”.

Συγκλονίζει η γιαγιά του 19χρονου: “Χάθηκε το παιδί μας άδικα”

Σοκαρισμένη και οργισμένη είναι η οικογένεια του 19χρονου, με την γιαγιά του να δηλώνει για τον άδικο χαμό του στο OPEN:

Είναι άδικο αυτό που συνέβη στην οικογένειά μας, είναι άδικο. Χάθηκε το παιδί μας άδικα. Πήγαν τα παιδιά να παίξουν στο λούνα παρκ και χάθηκε τόσο άδικα η ζωή του εγγονού μου. Αυτό έγινε. Ένα παλικάρι 19 χρονών, θα το βάλουμε τώρα σε ένα κουτί γιατί κάποιοι ανεγκέφαλοι κρατούν τέτοιες επιχειρήσεις. Πήγε να παίξει το παιδί… Ήταν με τα άλλα δύο αδέρφια του, δίπλα του, ευτυχώς σώθηκαν αυτά. Ο γιος μου, ο πατέρας του παιδιού μέχρι να φτάσει στη Χαλκιδική από την Αθήνα οδηγώντας όλο το βράδυ, έκλαιγε πάνω στο τιμόνι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι πέθανε το παιδί του.

Ο αδερφός του που καθόντουσαν μαζί στο ίδιο κάθισμα, προσπάθησε το παιδί να κρατήσει τον αδερφό του από τη μπλούζα αλλά σκίστηκε η μπλούζα και έπεσε. Τι τραύματα θα έχει αυτό το παιδί, πόση ψυχολογική υποστήριξη θα χρειαστεί για να ξεπεράσει το σοκ. Σε λίγες μέρες, ο Γιάννης μας θα πήγαινε σε σχολή αεροπορίας , του είχαν ετοιμάσει και στολή αλλά η μοίρα μας τσάκισε όλους. Τώρα όλα γκρεμίστηκαν. Όλα έσβησαν μέσα σε μία στιγμή. Και τον πόνο που πήρε το παιδί ώσπου να βγει η ψυχούλα του; Έσπασε κρανίο, αυχένα και είχε χτυπήματα και στο πρόσωπο. Ποιος ξέρει πόσο δυνατό ήταν αυτό το χτύπημα. Το παιδί είχε πεθάνει από την πρώτη στιγμή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα