Τραγωδία στην Χαλκιδική: Ξεσπά ο πατέρας του 19χρονου – “Να μας πουν ποιος μας πήρε τον Γιάννη”

Διαβάζεται σε 11'
Το Λούνα Παρκ στο Πευκοχώρι, όπου έχασε την ζωή του ο 19χρονος
Το Λούνα Παρκ στο Πευκοχώρι, όπου έχασε την ζωή του ο 19χρονος INTIME

Ο Γιώργος Καΐμπαλης, ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ της Χαλκιδικής υποσχέθηκε να βρει «ποιος μάς πήρε τον Γιάννη» ,

Ο θάνατος ενός παιδιού ανατρέπει ούτως ή άλλως τους νόμους της φύσης και την τάξη των πραγμάτων. Όπως και αν συμβαίνει. Δεν υπάρχει λόγος ικανός να εξηγήσει. Να δικαιολογήσει. Και δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να μειώσει τον πόνο και τον θρήνο του γονέα που επιβιώνει του παιδιού του.

Ο Γιώργος Καΐμπαλης και η σύζυγος του έχουν να διαχειριστούν και μια επιπλέον συνθήκη: να βρουν τον υπαίτιο για το θάνατο του γιου τους, Γιάννη, στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, όπως προσπαθούν και να βοηθήσουν τους δυο επιζώντες γιους τους να συνεχίσουν τη ζωή τους, με την εικόνα του αδικοχαμένου 19χρονου ‘σφηνωμένη’ στο μυαλό τους.

Ο κύριος Καΐμπαλης ήταν κάτι παραπάνω από συγκλονιστικός, κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», όπου εν πολλοίς είπε πως δεν πιστεύει ότι η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της «αφού σε πρώτη φάση δεν την έκανε, αφήνοντας ελεύθερο, χωρίς περιοριστικούς όρους, έναν άνθρωπο με ποινικό μητρώο και βία».

Τόνισε πως για να ηρεμήσει η ψυχή του παιδιού του πρέπει να βρεθεί ο υπαίτιος και ότι αν δεν καταφέρουν οι αρχές να καταλήξουν σε αυτόν, θα το κάνει μόνος του. «Το πώς θα λύσω το πρόβλημα μου είναι δικό μου θέμα, την στιγμή που ο ένας πετάει τις ευθύνες στον άλλον. Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις, χιλιάδες κλειστά σπίτια που έχασαν παιδιά, έχασαν μέλη και παρ’ όλα αυτά οι συγκεκριμένοι είναι στη θέση τους και βγαίνουν και δημαγωγούν τον κόσμο. Του χτυπούν και την πλάτη όταν έρχεται η ώρα των εκλογών.

Αν δεν καθαρίσει αυτός ο τόπος από όλους αυτούς, δεν θα υπάρχει ποτέ μια όμορφη ημέρα.

Τι με ενδιαφέρει εμένα ποιος είναι ο 58χρονος και ποιον έβαλε χειριστή. Το παλικάρι μου έφυγε. Η εικόνα που τον πήραμε αγκαλιά δεν θα φύγει ποτέ από τη ψυχή μας. Δεν μας ενδιαφέρουν οι αποζημιώσεις. Μας ενδιαφέρει να μας πουν ποιος μάς πήρε τον Γιάννη».

Αναλυτικά όσα είπε ο πατέρας που δεν θα ξαναδεί το γιο του, για λόγο που στην ουσία, παραμένει αδιευκρίνιστος.

«Δεν φοβόμαστε τη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να φοβάται την αδικία»

Η εκπομπή είχε συνδεθεί ήδη με τη δήμαρχο Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά πριν μιλήσει ο κύριος Καΐμπαλης, ο οποίος είπε αρχικά πως «όλοι οι αιρετοί είναι υπόλογοι σε εμένα. Δεν είναι υπόλογοι στα κανάλια. Όποιος δεν έχει τρόπο να χειριστεί το δήμο του και τις υπηρεσίες του, οποιοδήποτε κομμάτι όλης αυτής της ιστορίας να πάει στο σπίτι του.

Ως επιχειρηματίας που είμαι μακριά από τα παιδιά μου επί 25 χρόνια, γιατί ζω στην Αθήνα, πληρώνω δεκάδες χιλιάδες φόρους, ώστε να πληρώνω όλους αυτούς τους ανθρώπους, από την κορυφή έως το τέλος.

Δεν με ενδιαφέρει ποιος, αλλά κάποιος θα δώσει εξηγήσεις στα δυο μου παιδιά που είδαν τον αδελφό τους με ανοιγμένο το κρανίο του και στη μητέρα τους. Εάν δεν το κάνουν έως ότου ‘χαθεί’ το θέμα, θα το κάνω μόνος μου.

Δεν με ενδιαφέρουν ούτε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ούτε οι εμπειρογνώμονες, ούτε ένας νεαρός που βρέθηκε σε θέση ενώ είχε ποινικό μητρώο -και πώς ο εισαγγελέας αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο, την στιγμή που πραγματοποίησε μια φορά το αδίκημα, έφυγε εν ώρα λειτουργίας και έτρεχαν οι γονείς να κλείσουν τα μηχανήματα.

Αυτά είναι τα πιο σοβαρά ερωτήματα. Πρέπει να απαντήσουν στα παιδιά μου και στη μητέρα τους. Εάν δεν το κάνουν, λυπάμαι αλλά δεν θα ζήσουμε στην Ελλάδα του 2024, στην πραγματική ανομία.

Εάν δεν το κάνουν άμεσα, θα το κάνουμε μόνοι μας.

Είμαστε μέσα στην κοινωνία και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με πολύ αγώνα. Δεν με ενδιαφέρει κανένας αιρετός, κανένα στεφάνι που έστειλε χθες η Δήμαρχος, κανένας άνθρωπος που εκλέγεται από εμάς και ενώ δεν κάνει τη δουλειά του, παραμένει στη θέση του. Αυτά είναι τα σημαντικά θέματα.

Θα ζήσουμε στην Ελλάδα που ξέραμε, πληρώνουμε, αγωνιζόμαστε και θυσιάζουμε τα παιδιά μας».

«Η μητέρα των παιδιών φώναζε στον χειριστή να χαμηλώσει το μηχάνημα»

«Η εικόνα που έχουμε είναι συγκεκριμένη: τα μάτια των παιδιών μου και της μάνας τους. Το ένα μου παιδί δεν χάθηκε από τύχη. Το άλλο χάθηκε για συγκεκριμένους λόγους: γιατί τα μηχανήματα ήταν πολύ παλιάς τεχνολογίας, σάπια.

Τα παιδιά φώναζαν μεταξύ τους πως υπήρχε θέμα, η μητέρα φώναζε σε αυτόν που έκανε το χειρισμό να πάει πιο χαμηλά το μηχάνημα. Είπε ο μικρός μου γιος στον μεγάλο «ξεκολλάει το κάθισμα». Απλώνει το χέρι του και εκείνη την ώρα φεύγει το παιδί.

Αν σας στείλω φωτογραφία του παιδιού μου από το νεκροτομείο, η δήμαρχος θα εξαφανιστεί γιατί ποτέ δεν θα ήθελε να δει το παιδί της έτσι. Η κυρία θα πάει ή θα κρυφτεί στο σπίτι της. Προκύπτει και ένα ακόμα θέμα: πώς ο εισαγγελέας άφησε ελεύθερο τον 21χρονο με το ποινικό μητρώο που είχε και ενώ διέπραξε αδίκημα -παράτησε το μηχάνημα κι έφυγε.

Ο υπεύθυνος εισαγγελέας άφησε έναν εγκληματία που έσπαγε πλάκα με τις ζωές και τις τύχες οικογενειών. Δεν φοβόμαστε τη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να φοβάται την αδικία. Αυτά μάς μαθαίνουν τόσα χρόνια, να είμαστε τίμιοι Έλληνες, να προσπαθούμε να πληρώνουμε τους φόρους μας και να μεγαλώνουμε σωστά τα παιδιά μας.

Αν δεν πληρώσω το φόρο θα έλθει η αστυνομία να με πάρει από το Σύνταγμα που είναι το γραφείο μου, σε ένα λεπτό».

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ 19ΧΡΟΝΟΥ

«Σε ό,τι αφορά αυτό που λέει η δήμαρχος, πως υπεύθυνη είναι η αστυνομία, εάν ο δήμος κάνει το στοιχειώδη έλεγχο ή δεν έχει προσωπικό ή κάνει μια αναφορά για το κλείσιμο μιας επιχείρησης σε ένα λεπτό η αστυνομία θα έχει πάει εκεί.

Το να πετάμε το μπαλάκι δεν μου λέει τίποτα.

Θα εφαρμόσω εγώ τη δική μου δικαιοσύνη, με ό,τι μου έχει μάθει η αγορά 30 χρόνια και τον τρόπο που λειτουργούμε οι Έλληνες.

Στο συγκεκριμένο λούνα παρκ πηγαίνουν παιδιά από άλλες χώρες, έχει χιλιάδες κόσμου. Το μεροκάματο είναι πολύ μεγάλο. Γιατί να ενδιαφερθούν;

Και ένα άλλο ερώτημα: από πού ηλεκτροδοτούνταν το συγκεκριμένο λούνα παρκ; Μήπως έχει δώσει κάποια έγκριση ο δήμος; Τις υπογραφές τις βάζει ο δήμος, εκτός και αν υπογράφουν δίχως να βλέπουν τα έγγραφα.

Θέλετε να μου πείτε ο χώρος ο οποίος φαινόταν ως μισθωμένος αν ανήκει σε κάποιο πρόσωπο, υποψήφιο στις πρόσφατες εκλογές;

Εγώ θα περιμένω κάποιες ημέρες με τα δικά μου κριτήρια.

Θέλετε λοιπόν, να μου πείτε εφόσον δεν είχατε δικαίωμα να κλείσετε τη συγκεκριμένη επιχείρηση, από πού ηλεκτροδοτούνταν; Γιατί αν θα μου το πείτε αυτό, δυστυχώς θα πρέπει η αστυνομία να μη ψάχνει αλλού, αλλά τον υπεύθυνο και τον ‘άρχοντα’ της συγκεκριμένης περιοχής στην οποία ‘κατεβήκατε’ στις εκλογές, σας ψήφισε ο κόσμος, αναδειχθήκατε με το κυβερνόν κόμμα -αν δεν κάνω λάθος.

Δημιουργούνται κάποια ερωτήματα.

Όταν θα απαντήσετε σε βασικά θέματα, θα λυτρωθεί η ψυχή του παιδιού μου. Φυσικά εσείς θα έπρεπε να είστε δίπλα σε εμάς. Όχι να προστατεύετε τον εαυτό σας.

Δεν θέλω να γίνει παραπάνω θέμα για το παλικάρι μου. Είδα στα μάτια μου πώς μου το έκαναν. Θα περιμένω λίγες ημέρες να δω τι θα γίνει.

Τη δικαιοσύνη την έχουν οι πολίτες αυτού του τόπου. Δεν ψηφίζουν (οι βουλευτές) νόμους για να εφαρμόζουν για τον εαυτό τους, αλλά για να τους εφαρμόζουν για την κοινωνία τους. Αυτό λέει η ελληνική δημοκρατία και το Σύνταγμα, οι νομοθέτες.

Δεν λένε αυτό το πανηγύρι που προσπαθούν να παρουσιάσουν κάποιοι.

Αυτό με όσους προσπαθούν με διαφόρους τρόπους να επιβιώσουν ψηλά, θα σταματήσει. Σας δίνω το λόγο μου, ως γονιός, άνδρας και επιχειρηματίας ότι δεν θα μείνει τίποτα το ίδιο».

Ποια θα ήταν η δικαιοσύνη για εκείνον;

«Δεν εφαρμόστηκε στο πρώτο επίπεδο. Αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, ένας άνθρωπος με ποινικό μητρώο και βία. Αν έχει βία μέσα στο δικό του το σπίτι, τι θα έχει στο δικό μου παιδί; Μάλλον στην εισαγγελία θα έπρεπε να πάνε τα κανάλια.

Σε ό,τι αφορά τη δήμαρχο, θέλω να μου απαντήσει πώς ο συγκεκριμένος χώρος που ανήκει στη δική της ευθύνη καθαρά έχει ρεύμα».

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Η Αναστασία Χαλκιά συλλυπήθηκε τον κύριο Καμπαϊλη, λέγοντας πως ό,τι και αν πει έχει δίκιο «καθώς έχω χάσει κι εγώ παιδί και ξέρω πώς αισθάνεται».

Στα της ηλεκτροδότησης, είπε ότι «πρόκειται για έναν ιδιωτικό χώρο και αδειοδοτήθηκε ως τέτοιος. Έχει να κάνει με τη ΔΕΗ και όχι με εμάς. Δεν είναι δημοτικός χώρος για να μπει ο δήμος στη μέση».

Σχετικά με την καταγγελία του πατέρα του 19χρονου για ανθρώπους που έκαναν τα στραβά μάτια για να λειτουργήσει η συγκεκριμένη επιχείρηση, η δήμαρχος είπε ότι «πρώτον δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο. Είμαι ένας άνθρωπος που μένω σε αυτόν τον τόπο και τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκα με τα κοινά, γιατί αγαπώ τον τόπο μου. Δεύτερον, αυτή η επιχείρηση λειτουργεί στο συγκεκριμένο χώρο τα τελευταία 12 χρόνια, άρα το ρεύμα το έχει ο ιδιωτικός χώρος».

Όταν ρώτησαν τον κύριο Καϊμπαλη αν έχει κάποια άλλη ερώτηση, διευκρίνισε πως «δεν θέλω να έλθω σε αντιπαράθεση. Τα λόγια μου δεν έχουν σχέση με το θρήνο του σπιτιού μου. Έχουν σχέση με την αξιοπρέπεια και ότι μεγαλώσαμε σε αυτόν τον τόπο. Η απάντηση μου για το αν η δήμαρχος έχει εκλεγεί ανεξάρτητη ή με την στήριξη κάποιου δεν με ενδιαφέρει.

Ο χώρος αυτός ήταν στην ευθύνη της. Αυτό με ενδιαφέρει μόνο. Έχει εκλεγεί από τους δημότες της για να κάνει καλύτερα και πιο σωστά πράγματα. Αν αρχίσουμε και λέμε τι γινόταν στις προηγούμενες θητείες δεν μου λέει κάτι. Ούτε με ενδιαφέρει το πολιτικό σκηνικό της Χαλκιδικής. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι έστειλα τα παιδιά μου για 4 ημέρες και από 3 γύρισαν 2 και το ένα είναι σακατεμένο.

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω πώς είναι τα παιδιά και η μητέρα τους. Το 13χρονο έχει να κοιμηθεί τρεις ημέρες. Κλαίει στην αγκαλιά μας, με την εικόνα του ανοιγμένου κρανίου του αδελφού του. Η οικογένεια αυτή και αυτό το σπίτι έκλεισε.

Είχα μια πάρα πολύ δεμένη οικογένεια. Το ένα παιδί μεγάλωνε το άλλο. Δεν μπορεί να γίνονται αυτά τα πράγματα. Τι με ενδιαφέρει εμένα ποιος είναι ο 58χρονος και ποιον έβαλε χειριστή. Το παλικάρι μου έφυγε. Η εικόνα που τον πήραμε αγκαλιά δεν θα φύγει ποτέ από τη ψυχή μας.

Με τη σύζυγο μου θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει. Δεν μιλάμε όμως, για ένα κουτί με καφέ. Δεν σημαίνει πως επειδή είχες 3 παιδιά και τώρα έχεις 2 δεν έγινε και τίποτα, γιατί είμαστε παρεάκι. Ο πόνος είναι για 4 ανθρώπους. Αυτή είναι η ιστορία.

Δεν με ενδιαφέρει η μικροπολιτική, αλλά ότι στον τόπο που αγωνίζομαι κάθε ημέρα και πληρώνω τις υποχρεώσεις μου προς το κράτος ώστε να μείνει ο τόπος ζωντανός, πρέπει αυτό το κράτος από τον πρωθυπουργό έως εκείνον που εκτελεί χρέη κλητήρα, όσους πληρώνονται από τα δικά μου χρήματα, θα πρέπει να είναι άψογοι.

Εάν δεν αποδοθεί άμεσα η ευθύνη, εγώ θα φροντίσω ως γονιός -όπως προστατεύω τα παιδιά μου όλα τα χρόνια της ζωής τους- να βρω μόνος μου τη λύση.

Το πώς θα λύσω το πρόβλημα μου είναι δικό μου θέμα, την στιγμή που ο ένας πετάει τις ευθύνες στον άλλον. Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις, χιλιάδες κλειστά σπίτια που έχασαν παιδιά, έχασαν μέλη και παρ’ όλα αυτά οι συγκεκριμένοι είναι στη θέση τους και βγαίνουν και δημαγωγούν τον κόσμο. Του χτυπούν και την πλάτη όταν έρχεται η ώρα των εκλογών.

Αν δεν καθαρίσει αυτός ο τόπος από όλους αυτούς, δεν θα υπάρχει ποτέ μια όμορφη ημέρα. Δεν έχω κάτι με τη δήμαρχο. Έχω με τη θέση που ανέλαβε. Αν έχει ελλείψεις, αν δεν έχει δημοτικούς αστυνομικούς ή τεχνικές υπηρεσίες ας παραιτείτο. Τι με ενδιαφέρουν όλα αυτά;

Θέλω και μια απάντηση με ποιο νόμο ο εισαγγελέας άφησε ελεύθερο ένα άτομο φυγόποινο, χωρίς περιοριστικούς όρους».

Επανέλαβε πως έχει αμφιβολίες ότι η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, εξηγώντας ότι «σε πρώτη φάση δεν την έκανε. Έχω λόγο και δικαίωμα να έχω άποψη και να λέω πως δεν έκανε τη δουλειά της.

Η δικαιοσύνη είναι ένα ωραίο σύννεφο. Καθημερινά και λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας ξέρω πως στις φυλακές είναι κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι είτε από αδυναμία, είτε από κακές περιστάσεις δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Ολοκλήρωσε, ζητώντας συγγνώμη για την επίθεση και τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είναι κοντά στην οικογένεια του αδικοχαμένου νέου. «Δεν μας ενδιαφέρουν οι αποζημιώσεις. Μας ενδιαφέρει να μας πείτε ποιος μάς πήρε τον Γιάννη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα