Τροχαίο στη Βουλή: Ο εισαγγελέας ζητά την καταδίκη του αστυνομικού για τον θάνατο του Ιάσονα
Διαβάζεται σε 5'Την ενοχή του αστυνομικού για την εξ αμέλειας ανθρωποκτονία του 22χρονου μοτοσικλετιστή Ιάσονα Λαλαούνη το Μάρτιο του 2021 εισηγήθηκε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.
- 25 Απριλίου 2024 18:37
Την καταδίκη του αστυνομικού – οδηγού του υπηρεσιακού οχήματος, πάνω στο οποίο προσέκρουσε η μηχανή του 22χρονου Ιάσονα Λαλαούνη, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του, πρότεινε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο εισαγγελέας της έδρας. Η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης αναμένεται αύριο, Παρασκευή (26/04).
Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να καταδικαστεί ο αστυνομικός για ανθρωποκτονία από αμέλεια σχολιάζοντας ότι «το βαρύτερο ποσοστό αμέλειας βαρύνει τον κατηγορούμενο». Συγκεκριμένα, είπε ότι ο κατηγορούμενος «δεν επέδειξε την οφειλόμενη προσοχή και με αυτήν την αμέλεια προκάλεσε τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη, οδηγώντας απερίσκεπτα και μη σεβόμενος τον ΚΟΚ. Γνώριζε πολύ καλά πως απαγορευόταν και ακολούθησε την παρακινδυνευμένη πρακτική. Υπήρχε νόμιμος τρόπος για να εισέλθει το όχημα στην Βουλή, τρόπος που δεν ακολουθήθηκε. Συσσωρευτικά επέδειξε αμελή συμπεριφορά». Ωστόσο, όπως επεσήμανε, υπάρχει συνυπαιτιότητα του θανόντος, ο οποίος «οδηγούσε πάνω από νόμιμο όριο ταχύτητας και προφανέστερα αντιλήφθηκε πως το ταξί είχε ακινητοποιηθεί. Αυτό μπορεί να ληφθεί υπόψιν στην επιμέτρηση ποινής».
Είχε προηγηθεί η απολογία του κατηγορούμενου οδηγού, ο οποίος επέμεινε στον ισχυρισμό ότι δεν γνώρισε πως απαγορευόταν να στρίψει σε αυτό το σημείο: «Λυπάμαι, έφυγε ένας νέος άνθρωπος χωρίς λόγο. Μακάρι να είχα τη δύναμη να επικοινωνήσω με την οικογένεια νωρίτερα. Από το 2018 μέχρι που έγινε αυτό, μπαίναμε από εκεί. Εκείνη την ημέρα υπήρχε Ολομέλεια, μας είχαν ενημερώσει πως η είσοδος από Αμαλία είναι κλειστή και δεν μπορούμε να μπούμε από εκεί. Δεν μπορούσαμε να μπούμε από άλλη είσοδο. Η μηχανή μάς ενημέρωσε πως είχαν μαζευτεί άτομα στα Προπύλαια. Ο μόνος τρόπος που έμενε ήταν αυτός. Δεν μας είχε αναφέρει κανένας πως απαγορεύεται. Δεν θα κάναμε παράβαση με τόσες κάμερες στο κέντρο της Αθήνας» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «σε όλη τη Β. Σοφίας όπου απαγορεύεται η στροφή αριστερά υπάρχει πινακίδα. Στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει. Μετά το τροχαίο, μας έστειλαν στις 16 Μαρτίου ένα e-mail που μας έλεγαν πως κανείς δεν θα μπαίνει εκτός αν υπάρχει επίσημος».
Πρόεδρος: «Κοιτάξατε και αριστερά και δεξιά;»
Κατηγορούμενος: «Ναι.»
Πρόεδρος: «Μπορείτε να εκτιμήσετε την ταχύτητα της μηχανής;»
Κατηγορούμενος: «Σίγουρα ήταν μεγάλη η ταχύτητα. Το εκτιμώ μόνο από το γεγονός ότι ο συνοδηγός μου πετάχθηκε στο παρμπρίζ και ένα τέτοιο όχημα τραντάχθηκε. (..) Το πιο ασφαλές θα ήταν να έχω κάνει το τετράγωνο και να μπω από Ακαδημίας.»
Πατέρας θύματος: «Για να μη χάσεις τρία λεπτά από τη ζωή σου, σκότωσες τον γιο μου.»
Κατηγορούμενος: «Κρίμα έφυγε ένας νέος άνθρωπος. Είμαι και εγώ πατέρας και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τον γιο μου.»
Νωρίτερα, οι αστυνομικοί που υπηρετούσαν στο σημείο, κατέθεσαν ως μάρτυρες και δήλωσαν άγνοια για το αν η αριστερή στροφή οχήματος από Βας. Σοφίας στη Βουλή είναι παράνομη, παρά τις διαγραμμίσεις στην άσφαλτο.
Πολίτης πάντως, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας του δυστυχήματος, ήταν κάθετος στο τι συνέβη, σχολιάζοντας: «Υπαίτιος είναι ο οδηγός του μαύρου αυτοκινήτου, φαίνεται και από τις κάμερες».
Περιγράφοντας όσα είδε εκείνο το μεσημέρι, ο μάρτυρας είπε: «Στη Βουλή μας έπιασε ένα φανάρι, μπροστά ήταν το ταξί, ξεκινάει βάζει ταχύτατα και σε κλάσματα κόβει. Βλέπω ένα όχημα μαύρο με τη μούρη του μπροστά στη Βουλή. Δεξιά μου αντιλαμβάνομαι μία μοτοσυκλέτα. Μπαίνει το μαύρο αυτοκίνητο δεξία προς τη Βουλή και εκείνη τη στιγμή σκάει η μοτοσυκλέτα πάνω. Προσπάθησε να κάνει ελιγμό. Αν ήταν πάνω από 50 χιλιόμετρα, δεν θα υπήρχε μηχανάκι. Έσκασε το παιδί σε τοίχο. Έφυγε ένα κράνος στον αέρα. Δεν ξέρω αν το φορούσε ή αν κόπηκε το λουρί. Πιστεύω δεν πρέπει να πηγαινε πάνω από 50 χιλιόμετρα».
Ο μάρτυρας, νοσηλευτής στο επάγγελμα, έσπευσε να βοηθήσει τον 22χρονο Ιάσονα: «Πάω πάνω από το παιδί και είδα υγρά από το κρανίο να τρέχουν. Δεν μπορούσα να παράσχω πρώτες βοήθειες. Ήταν πολυτραυματίας» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Έγινε πολύ γρήγορα. Ούτε το παιδί θα μπορούσε να αντιδράσει. Δεν υπήρχε το περιθώριο να αντιδράσει. Το κατάλαβε πολύ αργά, ήταν σε τοίχο».
Υποστήριξη κατηγορίας: «Οι επιβαίνοντες του οχήματος πήγαν καθόλου στον τραυματία;»
Μάρτυρας: «Δεν θυμάμαι. Κατέβηκαν από το αμάξι. Ένας κοίταζε στο αυτοκίνητο τη ζημιά που έγινε, κάποιος φώναξε το ΕΚΑΒ, υπήρχαν αστυνομικοί από κλούβες. Δεν θυμάμαι ακριβώς τι έγινε.»
Μάλιστα, η σύζυγός του και συνοδηγός εκείνη την ημέρα κατέθεσε ότι ο τροχονόμος που βρισκόταν στο σημείο, αμέσως μετά το τροχαίο «έδιωχνε κόσμο και μάλιστα ένα μηχανάκι που κατέβηκε να βοηθήσει, τον απείλησε ότι θα κόψει κλήση».
“Δεν μπορούσε να προβλέψει το απρόβλεπτο”
Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε και ο τεχνικός πραγματογνώμονας της οικογένειας του Ιάσονα, Παν. Μαδιάς, ο οποίος υποστήριξε πως ο 22χρονος «βρέθηκε σε επικίνδυνα διαμορφωθείσα κατάσταση με αποτέλεσμα τον απόλυτο αιφνιδιασμό του», προσθέτοντας πως «δεν είχε τον χρόνο να αντιδράσει. Και με 50 χιλιόμετρα να πήγαινε, πάλι δεν θα μπορούσε να αποφύγει τον κίνδυνο».
Σύμφωνα με τον τεχνικό πραγματογνώμονα, η μηχανή πήγαινε με 67 χιλιόμετρα την ώρα της πρόσκρουσης. «Τη στιγμή που αιφνιδιάστηκε, ήταν 17 μέτρα μακριά από το όχημα. Ήταν καταδικασμένος να προσκρούσει. Δεν είχε απεριόριστη ορατότητα. Ο όγκος του ταξί του απέκλεισε την ορατότητα. Δεν μπορούσε να προβλέψει το απρόβλεπτο».
Κατά τον δεύτερο πραγματογνώμονα Βασίλη Αραμπατζάκη, τα 67 χιλιόμετρα τη στιγμή της πρόσκρουσης δικαιολογούνται, καθώς ο μοτοσικλετιστής «έκανε ελιγμό επιτάχυνσης γιατί δεν θα μπορούσε με τροχοπέδηση να σταματήσει. Ήταν το μόνο που μπορούσε να κάνει». Σύμφωνα με τον μάρτυρα: «εκτός από την παράνομη κίνηση να στρίψει αριστερά, το υπηρεσιακό όχημα αιφνιδίασε τον οδηγό γιατί σταμάτησε επί της οδού. Κι αυτό ενώ ο χώρος πάνω στο πεζοδρόμιο είναι ικανός για να τοποθετηθεί ολόκληρο το όχημα ακόμα και αν η μπάρα είναι κλειστή».