Βόλος: Ερωτήσεις Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην Κομισιόν για τα νεκρά ψάρια

Διαβάζεται σε 4'
Βόλος: Ερωτήσεις Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην Κομισιόν για τα νεκρά ψάρια
ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΧΤΥ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΞΗΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ INTIME Κυδωνάς Γιώργος

Οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτήσεις σχετικά με τις ευθύνες της ΕΕ για την κατάσταση στον Παγασητικό και τα κονδύλια για την αποκατάσταση των υποδομών.

Οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος σε ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, υπογράμμισαν την ανησυχία των κατοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής και έκαναν λόγο για τις ευθύνες της ΕΕ και για την χρηματοδότηση με σκοπό την αποκατάσταση μετά από φυσικές καταστροφές.

Οι εικόνες που έρχονται από το λιμάνι του Βόλου είναι θλιβερές, καθώς έχει κατακλυστεί από νεκρά ψάρια, με τη δυσοσμία να συμπληρώνει το απόκοσμο σκηνικό.

Το φαινόμενο παρατηρείται στην περιοχή εδώ και μέρες και οφείλεται στους χιλιάδες τόνους νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές που χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο. Μαζί τους παρασύρουν και χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό, πεθαίνουν. To θυρόφραγμα της Κάρλας παραμένει ανοιχτό προκειμένου να αποστραγγιστούν τα νερά του περασμένου Σεπτεμβρίου, μετά τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».

Να σημειωθεί ότι εκτός από την αποκρουστική εικόνα και τη δυσοσμία, τα νεκρά ψάρια που εκβάλλονται από την πλημμυρισμένη περιοχή της Κάρλας, συνιστούν σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο και περαιτέρω παράγοντα επιβάρυνσης με μικροβιακό φορτίο των νερών του λιμανιού του Βόλου.

Παράλληλα, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία ανατέθηκε στο Λιμεναρχείο Βόλου. Στην παραγγελία της, η ανώτατη εισαγγελία της χώρας ζητά να ερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την εφιαλτική εικόνα καθώς και οι υπεύθυνοι αυτής.

Μέσω της προκαταρκτικής θα διερευνηθούν η ποιότητα του θαλασσινού νερού και θα γίνουν έλεγχοι σε διαπιστευμένα εργαστήρια για το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης Κάρλας, αν υπάρχει ρύπανση, καθώς και η αιτία θανάτου τον ψαριών, αν έχουν κάποια δηλητηριώδη ουσία. Συγκεκριμένα ζητάει: “Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν. Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ.εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα. Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά.” 

Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές, ο δήμος Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του ζητήματος.

Βασικοί υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που πιστά εφαρμόζουν και υποστηρίζουν την πολιτική της ΕΕ. Είναι η Οδηγία 2007/60/ΕΚ που αναφέρει ρητά ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόζουν σχέδια «που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας» ενώ ισχύουν και τα γνωστά κριτήρια των κονδυλίων της ΕΕ με πρώτο το «Ταμείο Ανάκαμψης» που ως επί το πλείστον δεν θεωρούν επιλέξιμα και γι’ αυτό δεν ιεραρχούνται τα αναγκαία κονδύλια για τις απαραίτητες εργασίες προκειμένου να μην οδηγούμαστε σε αυτή την άθλια κατάσταση.

Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • «Σχετικά με τις μεγάλες ευθύνες της ΕΕ που απορρέουν από τις ίδιες της κατευθύνσεις της και που έχουν οδηγήσει στην τραγική έλλειψη των απαραίτητων υποδομών, οι οποίες ούτε καν στη φάση της αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών από τις κακοκαιρίες “Daniel” και “Elias” δεν χρηματοδοτούνται στη βάση των λαϊκών αναγκών, ούτε κατά προτεραιότητα λόγω του απαράδεκτου κριτηρίου κόστους οφέλους;

 

  •  Στο γεγονός ότι τα χρήματα από το λεγόμενο “Ταμείο Αλληλεγγύης” της ΕΕ που αυτές τις μέρες εξαγγέλθηκαν συνολικά για την Ελλάδα και τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2023 μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 101.5 εκ ευρώ κι αυτά μόνο για την αποκατάσταση ελάχιστων υποδομών. Ταυτόχρονα αυτά αποδεικνύονται ψίχουλα, μόλις το 4,06%, σε σχέση με το ύψος των ζημιών που στη Θεσσαλία ξεπερνά τα 2,5 δις όσο και με τις κατεπείγουσες ανάγκες των πλημμυροπαθών για 100% αποζημιώσεις αλλά και για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή του Βόλου, του Παγασητικού Κόλπου και συνολικά της Θεσσαλίας.»

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα