Βουτιά στα σκάνδαλα

Βουτιά στα σκάνδαλα

Εξεταστική για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens ζητά η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ανακίνησης και άλλων υποθέσεων

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Ζήμενς προτείνει εκ νέου το ΠΑΣΟΚ. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα, με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο του κινήματος Γιώργο Παπανδρέου, ζητούν τη διερεύνηση της υπόθεσης “με βάση και τα νέα δεδομένα που ανέκυψαν μετά την τελευταία άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί προγενέστερη πρόταση μας, στο σύνολο της η υπόθεση Siemens, να πληροφορηθεί η Βουλή και η κοινή γνώμη την αλήθεια, να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όσους αυτές ανήκουν και να διατυπωθούν προτάσεις για τις αναγκαίες εγγυήσεις διαφάνειας”.

Στην πρόταση τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σημειώνουν ότι οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το “πολιτικό χρήμα” και για δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων και υπηρεσιακών παραγόντων πρέπει να διερευνηθούν. “Εξάλλου, μέλη της κυβέρνησης, Βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα φέρεται να απολαμβάνουν οικονομικές διευκολύνσεις, δώρα και διάφορες παροχές από την εταιρεία αυτή” αναφέρουν οι προτείνοντες.

Κατηγορούν, δε, την κυβέρνηση ότι “προσπαθεί με κάθε τρόπο να “κουκουλώσει” το σκάνδαλο και να παρεμποδίσει την διερεύνηση του από τη Βουλή” και ότι αναλόγως έπραξε και πράττει στην υπόθεση των υποκλοπών, των απαγωγών των Πακιστανών με την ανοχή της από ξένες μυστικές υπηρεσίες, της ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με την επιχείρηση “δομημένων” ομολόγων με τη συνεργασία κομματικών και κρατικών στελεχών κοκ.

Και όλα αυτά ενώ η Βουλή αποτελεί το φυσικό χώρο για την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών για όλους όσοι τυχόν εμπλέκονται στην σκοτεινή αυτή υπόθεση, ασχέτως από την κομματική ή οποιαδήποτε άλλη στέγη τους. Ταυτοχρόνως επιδίδεται σε μια πρωτοφανή επιχείρηση χειραγώγησης και άλωσης της δικαιοσύνης αξιοποιώντας τις υπηρεσίες ελάχιστων επίορκων λειτουργών της” τονίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Τον κύκλο των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Siemens ανοίγει ο 4ος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, που χειρίζεται την ογκωδέστατη δικογραφία για τα λεγόμενα “μαύρα ταμεία” της Siemens. Στην παρούσα φάση, ο ανακριτής ξεκίνησε την αποστολή κλήσεων, σε απολογία, προς εμπλεκόμενους, σε πρώην στελέχη της Εταιρείας. Το ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει στη Βουλή το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση.

Παράλληλα, λόγω του κινδύνου παραγραφής, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα ανακινήσει τις υποθέσεις της εξαγοράς της εταιρείας “Γερμανός”, των δομημένων ομολόγων, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις και στο σκάνδαλο Βατοπαιδίου, λόγω νέων στοιχείων που ήρθαν στην επιφάνεια και δεν ήταν γνωστά κατά την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής επιτροπής.

Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Με την κατάθεση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Ι. Αγγέλου ολοκληρώθηκε η τέταρτη ημέρα διερεύνησης της υπόθεσης Παυλίδη από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.

Νωρίτερα σήμερα, είχαν καταθέσει ο συνεργάτης του εφοπλιστή Μανούση, Παύλος Μακρής, ο διατελέσας γενικός γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου Ανδρέας Βαρδουλάκης, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζαχαράκης, ο συνταξιούχος της ΔΕΗ και φερόμενος ως συνεργάτης του κ. Μανούση, Τσαμπίκος-Θεολόγος Τριομμάτης και ο δημοσιογράφος Σάββας Αθανασίου. Αύριο, αναμένεται να καταθέσει -μεταξύ άλλων- ο γγ του ΥΕΝΑ&ΝΠ Ιωάννης Τζωάννος.

Aντώναρος: “Τι φοβάται το ΠΑΣΟΚ;”

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Ευάγγελος Αντώναρος, αναφορικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι “η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει επανειλημμένα, όπως και πρόσφατα, ότι είναι υπέρ της διαφάνειας στον πολιτικό βίο. Πάγια πολιτική μας θέση είναι ότι για να απασχολήσει μια υπόθεση τη Βουλή πρέπει προηγουμένως η Δικαιοσύνη να έχει ολοκληρώσει την έρευνά της και να έχει καταλήξει σε συμπεράσματα”.

“Όπως, δε, έχει τονισθεί επανειλημμένα στον κ. Παπανδρέου και το Κόμμα του όταν και άλλοτε κατέθεσαν σχετικές προτάσεις, σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, όσο η Δικαιοσύνη ερευνά σε βάθος την υπόθεση και αποκαλύπτει παράνομες πράξεις και ενόχους, θα σήμαινε ευθέως συγκάλυψη” ανέφερε ο κ. Αντώναρος.

“Τώρα, που η υπόθεση βρίσκεται σε τελικό στάδιο για ολοκλήρωση, δηλαδή στην πιο κρίσιμη και λεπτή της φάση με την απαγγελία κατηγοριών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ο κ. Παπανδρέου επιλέγει να υποβάλλει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Τι φοβάται το ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί να εμποδίσει τη Δικαιοσύνη στην εκτέλεση του έργου της; Τι προσπαθεί να συγκαλύψει και ποιους προσπαθεί να προστατεύσει;” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Την απάντηση θα την πάρουν όταν η πρότασή τους συζητηθεί στη Βουλή σύμφωνα με τον Κανονισμό της” κατέληξε.

Παπακωνσταντίνου: “Απαξιώνεται η πολιτική”

“Η χώρα από το 2004 και μετά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια γενικευμένη κρίση απαξίωσης θεσμών και προσώπων,διαφθοράς, αυθαιρεσίας της εξουσίας,διασπάθισης του δημοσίου χρήματος,οικειοποίησης δημοσίου πλούτου και όλα αυτά με ευθύνη της κυβέρνησης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην κατάθεση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ αιτήματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου παρατήρησε ότι “αντί ταυτοποίησης προσώπων ασκήθηκε δίωξη in rem” και μιλώντας γενικά είπε ότι “η ανάμιξη πολιτικών προσώπων εμπεδώνει κλίμα απαξίωσης του πολιτικού κόσμου”.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα επανειλημμένα έχει ζητήσει συνεργασία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, με την κυβέρνηση “να αντιδρά μέχρι πρόσφατα και σήμερα να προσπαθεί να κουκουλώσει” και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να “λάμψει η αλήθεια στην υπόθεση Siemens”.

Ερωτηθείς αν διακρίνει “επιχείρηση εκ μέρους του ανακριτή για συμψηφισμό μεταξύ Siemens και “υπόθεσης Παυλίδη””, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι “στην πολιτική δεν υπάρχουν συμψηφισμοί, η θέση μας είναι ξεκάθαρη”.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αποστολής επιστολής του κ.Παπανδρέου στον πρωθυπουργό για διελεύκανση των εκκρεμουσών υποθέσεων,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι “εξετάζουμε όλους τους τρόπους για να δείξουμε στην ελληνική κοινωνία ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει παραγραφή των σκανδάλων, σε αντίθεση με την ΝΔ που με την πολιτική της δεν θέλει παρά παραγραφή των σκανδάλων”.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στο ερώτημα αν το Κίνημα θα ζητήσει Εξεταστικές Επιτροπές και για τις υπόλοιπες υποθέσεις, είπε ότι “τα εξετάζουμε όλα”, ενώ σε ό,τι αφορά την δεύτερη δικογραφία που αφορά τον κ. Παυλίδη άφησε ανοιχτό το θέμα για την αίτηση σύστασης και 2ης Επιτροπής. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι ο “δεύτερος φάκελος Παυλίδη” θα μελετηθεί από το ΠΑΣΟΚ μόλις αποσταλεί στην Βουλή και σε κάθε περίπτωση θα αντιμετωπιστεί ως ξεχωριστή υπόθεση.

Ερωτηθείς σχετικά με το κλίμα “σκανδαλολογίας” μέσα στο οποίο η χώρα βαίνει προς τις ευρωεκλογές και για τον κίνδυνο να μην αναδειχθούν άλλα ζητήματα,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία διάθεση να εμπλακεί σε σκανδαλολογία, αλλά έθεσε το ερώτημα: “Κλείνουμε τα μάτια στα σκάνδαλα που υπάρχουν;”

Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στην πορεία προς την 7η Ιουνίου θα αναδειχθούν όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον Έλληνα πολίτη.

Υπέρ της πρότασης ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι “είναι αναγκαία η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens” και πρόσθεσε ότι η Bουλή “οφείλει να διερευνήσει την υπόθεση, η οποία αφορά στο δημόσιο συμφέρον και σε ζητήματα διαφθοράς”.

Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ “από την πρώτη στιγμή, που προέκυψε η συγκεκριμένη υπόθεση, ανέδειξε την υποχρέωση σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών για να καταθέσει πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, θα ψηφίσει, όμως, τη σχετική πρόταση που ήδη έχει κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ”.


(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα