Windows Vista: Μια ιστορία φόβου και λαθών

Windows Vista: Μια ιστορία φόβου και λαθών

Ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουν κατασχεθεί στα πλαίσια της μαζικής αγωγής καταναλωτών κατά της Microsoft για τα Windows Vista,υποδηλώνουν ότι η εται...

Ηλεκτρονικά μηνύματα που έχουν κατασχεθεί στα πλαίσια της μαζικής αγωγής καταναλωτών κατά της Microsoft για τα Windows Vista,υποδηλώνουν ότι η εταιρεία υπέπεσε σε σοβαρά λάθη προώθησης του προϊόντος φοβούμενη τις συγκρίσεις με τα αντίστοιχα προϊόντα της Apple.Ένα χρόνο πριν την επίσημη κυκλοφορία των Windows Vista και αρκετά πριν η Apple αρχίσει να «κοροϊδεύει» με τα διαφημιστικά της το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, οι ιθύνοντες της είχαν αρχίσει να ανησυχούν για τις συγκρίσεις μεταξύ Mac OS X και Vista. Αυτό αποκαλύπτει μια σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα.



Μια ανταλλαγή e-mail που χρονολογείται στον Οκτώβριο του 2005 έδειξε ότι ένα άρθρο του Γουόλτερ Μόσμπεργκ της Wall Street Journal ανησύχησε τους ιθύνοντες της Microsoft. Το άρθρο είχε τίτλο «Τι υπολογιστή να αγοράσετε αν θέλετε αναβάθμιση σε Vista» και προέτρεπε τους καταναλωτές να αναβαθμίσουν σημαντικά τους υπολογιστές τους καθώς προέβλεπε ότι το νέο λειτουργικό της Microsoft θα είναι απαιτητικό.



Μια συγκεκριμένη παράγραφος υπέπεσε στην αντίληψη του Παντμανάντ Γουόριερ, ενός από τους προγραμματιστές των Windows και την προώθησε στο εσωτερικό της εταιρείας και ειδικότερα στο Ρίτσαρντ Ράσελ που ήταν υπεύθυνος ανάπτυξης προϊόντων. «Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα Vista αν αγοράσετε έναν υπολογιστή της Apple. Ο μέσος καταναλωτής που χρησιμοποιεί συνηθισμένες εφαρμογές θα πρέπει να σκέφτεται το λειτουργικό της Apple αφού είναι καλύτερο, ασφαλέστερο και διαθέτει ήδη τα περισσότερα από αυτά που υπόσχονται τα Vista» ανέφερε η εν λόγω παράγραφος.



Και ο Παντμανάντ πρόσθεσε: «Μια μοναδική εμπειρία όπως ορίζεται από Μόσμπεργκ/ Apple. Αυτό πρέπει να σκεφτούμε!» Αυτό ξύπνησε τους ιθύνοντες της Microsoft που κατάλαβαν ότι δεν είχαν κάνει καλά τη δουλειά τους στην προώθηση του νέου λειτουργικού παραλείποντας να τονίσουν τα καλά του σημεία και ειδικότερα τη δυνατότητα του να τρέχει σε μεγαλύτερη γκάμα υπολογιστών από τους στοιχειώδεις μέχρι τους πολύ ισχυρούς. Επίσης ήταν το ερέθισμα για την ιδέα της «Εμπειρίας Vista» και του διαφημιστικού μηνύματος «Vista Ready» που αργότερα θα τους έβαζε σε μπελάδες και θα γινόταν το επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης.



«Vista Ready» σημαίνει ότι ένα PC τρέχει τα Vista με επάρκεια αλλά δεν προεξοφλεί ότι οι κάτοχοι του θα μπορούν να απολαύσουν την «Εμπειρία Vista» δηλαδή τις πιο εντυπωσιακές εφαρμογές όπως το περίφημο «Aero».



Τα προβλήματα άρχισαν με την κυκλοφορία των Vista και όταν οι ειδικοί άρχισαν να δοκιμάζουν το νέο λειτουργικό της Microsoft σε διάφορα συστήματα για να διαπιστώσουν ότι στα περισσότερα από αυτά η ταχύτητα ήταν σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τα παλιότερα Windows XP. Η Apple άδραξε την ευκαιρία και άρχισε την περίφημη εκστρατεία “Get a Mac” που λοιδορούσε την χαμηλή απόδοση των Vista και περιελάμβανε διαφημίσεις που έλεγαν ότι τα Vista έρχονταν σε πολλαπλές εκδόσεις, οι χρήστες θα έπρεπε να αναβαθμίσουν τα συστήματα τους και ότι δεν λειτουργούν όπως είχε υποσχεθεί η Microsoft. Το μεγαλύτερο λάθος όμως της Microsoft ήταν να εξισώσει την «Εμπειρία Vista» με το σλόγκαν «Vista Ready». Και αυτό γιατί τα περισσότερα συστήματα που «πιστοποιήθηκαν από τη Microsoft ως «Vista Ready» μπορούσαν να τρέξουν απογυμνωμένες εκδόσεις των Vista που σίγουρα δεν προσέφεραν την περίφημη «Εμπειρία».



Αυτό οδήγησε σε μια μαζική αγωγή καταναλωτών κατά της Microsoft τον Απρίλιο του 2007 που κατηγόρησαν την εταιρεία ότι τους εξαπάτησε εσκεμμένα πιστοποιώντας υπολογιστές ως «Vista Ready» ενώ ήταν ανεπαρκείς για να τρέξουν τις πιο ολοκληρωμένες εκδόσεις του λειτουργικό. Η δίκη θα αρχίσει τον Απρίλιο του 2009 και στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγεται ο ομοσπονδιακός δικαστής Μάρσα Πέχμαν διέταξε την κατάσχεση εκατοντάδων e-mail των υπαλλήλων και των στελεχών της Microsoft.Προηγούμενες επικοινωνίες που κατασχέθηκαν υποδηλώνουν ότι οι υπεύθυνοι της Microsoft εσκεμμένα χαλάρωσαν τις απαιτήσεις των συστημάτων σε γραφικά για τους υπολογιστές «Vista Ready» μετά από πιέσεις της Intel Corp. που είναι ο κυρίαρχος κατασκευαστής επεξεργαστών.



Η ιδέα πίσω από αυτό ήταν ότι μέχρι να κυκλοφορήσουν τα Vista και για να μην πέσουν οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα συστήματα που κυκλοφορούσαν με Windows XP θα έπρεπε να αναγράφουν ότι μπορούν να τρέξουν και Vista. Με τα γνωστά, φυσικά, αποτελέσματα!



Πηγή: ComputerWorld

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα