Ξεφυλλίζοντας ένα ημερολόγιο…

Ξεφυλλίζοντας ένα ημερολόγιο…

Από την ευχαριστήρια επιστολή Καραμανλή στα ονόματα πολιτικών στο ημερολόγιο του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου

H συνήθεια κάποιου να κρατάει ημερολόγιο μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες όταν αυτό πέσει σε λάθος χέρια. Από περιπέτειες παράνομων ζευγαριών, μέχρι εγκλήματα και οικονομικά σκάνδαλα, το γράψιμο δεν ωφέλησε ποτέ κανένα, εκτός φυσικά αν έγινε με σκοπό τα στοιχεία κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης.

Την τελευταία εβδομάδα και ενώ το θέμα της Siemens, εξετάζεται στη Βουλή για να αποδοθούν ευθύνες για αδικήματα που έχουν παραγραφεί, καθημερινά δημοσιεύματα της “Ελευθεροτυπίας” για επαφές του κάποτε ισχυρού άνδρα της εταιρείας Μιχάλη Χριστοφοράκου με στελέχη των κομμάτων εξουσίας προκαλεί τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό.

Η εβδομάδα των αποκαλύψεων ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, όταν η ” Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία “, έφερε στο φως ευχαριστήρια επιστολή του τέως πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή προς τον Μιχάλη Χριστοφοράκο για τη στήριξή του στην εκλογική αναμέτρηση του 2004.

Η χλιαρή στήριξη από τη Ρηγίλλης, η αντίδραση των συνεργατών του κ. Καραμανλή που έκαναν λόγο για “ύποπτο χρόνο δημοσίευσης” (την επομένη είχε προγραμματιστεί συζήτηση στη βουλή για σύσταση εξεταστικής επιτροπής) και οι αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων εξουσίας έμοιαζαν πρελούδιο για αυτό που θα επακολουθούσε με την ανάγνωση των… αμαρτωλών σημειώσεων.

Πριν τις εκλογές του 2007…

Σύμφωνα με την “Ελευθεροτυπία” στο ημερολόγιο του Μιχάλη Χριστοφοράκου με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 2007, υπάρχει η σημείωση “Ζαγορίτης 10-10.30” και δίπλα ακριβώς γράφεται η ώρα.

Η σημείωση μοιάζει με τηλεφωνική επαφή για το κλείσιμο κάποιου ραντεβού από το γραφείο του κ. Χριστοφοράκου με τον γραμματέα της Κ.Ε. της ΝΔ, μόλις 12 ημέρες πριν τις εκλογές του 2007.

Σε άλλη σελίδα με ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου 2007 (τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές), υπάρχει η σημείωση “Σπυρόπουλος Ροβέρτος. Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΟΚ” και δίπλα υπάρχει ένα σταθερό και ένα κινητό τηλέφωνο, πιθανότατα για να κανονιστεί κάποια συνάντηση.

Εκείνη την περίοδο, ο ρόλος του κ. Χριστοφοράκου ως προς τη διαχείριση των χρημάτων από τα “μαύρα ταμεία” της Siemens ήταν γνωστός και οι πληροφορίες για μίζες και χρηματισμό αξιωματούχων έφταναν στη χώρα, μέσω των ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ.

Ο κ. Χριστοφοράκος είχε ήδη κληθεί να καταθέσει από τον εισαγγελέα για τη σύμβαση του C4I και την ίδια στιγμή δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προσπαθούν λίγο πριν μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση να έρθουν σε επαφή μαζί του.

Αρνούνται κάθε επικοινωνία

Όπως αναμενόταν οι κκ. Ζαγορίτης και Σπυρόπουλος διέψευσαν κατηγορηματικά το δημοσίευμα.

“Εγώ δεν γνωρίζω τον κ. Χριστοφοράκο, δεν έχω μιλήσει ποτέ μαζί του, δεν έχει υπάρξει καμία συναλλαγή την οποία εγώ να γνωρίζω στην περίοδο κατά την οποία ήμουν γραμματέας του κόμματος” δήλωσε ο κ. Ζαγορίτης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και ζήτησε να ζητηθούν εξηγήσεις από αυτούς που έκαναν την εγγραφή στο ημερολόγιο αν και εφόσον είναι πραγματική.

“Με αφορμή τα όσα είδαν το “φως” της δημοσιότητας, ξεκαθαρίζω ότι δεν γνωρίζω τον κ. Χριστοφοράκο και δεν είχα ποτέ καμία επικοινωνία μαζί του” τόνισε σε δήλωσή του για το θέμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σπυρόπουλος αρνήθηκε ότι γνωρίζει τον κ. Χριστοφοράκο και ότι είχε επαφή μαζί του. 

“Ουδεμία τηλεφωνική ή διαζώσης επαφή είχα ποτέ με τον κ. Χριστοφοράκο, τον οποίο και δεν γνωρίζω προσωπικά” είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε πρόθυμος να δώσει στις αρμόδιες αρχές, για έλεγχο, το κινητό του.

Συναντήσεις, γεύματα, συσκέψεις

Οι ιστορίες από το ημερολόγιο δεν τελειώνουν εδώ. Σύμφωνα και πάλι με το ρεπορτάζ της “Ε” ο υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ, καθηγητής της Νομικής και δικηγόρος Χάρης Παμπούκης φέρεται να είχε συναντήσεις με τον κ. Χριστοφοράκο το 2004 και το 2005, χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν υπήρξε επαγγελματική σχέση μεταξύ των δύο ανδρών.

Στο ημερολόγιο καταγράφονται τουλάχιστον οκτώ σημειώσεις για συσκέψεις στο νομικό του γραφείο, γεύματα, συναντήσεις(π.χ. “Παμπούκης- επόμενη Τετάρτη lunch” με ημερομηνία και ώρα) σε μια περίοδο που ο Χάρης Παμπούκης είναι βασικός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αναλαμβάνει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Χριστοφοράκος ισχυρός άνδρας της Siemens. Μάλιστα οι επαφές, σύμφωνα με τις σημειώσεις, δείχνουν να έχουν σχέση με την υπόθεση C4I και τις έρευνες που ήταν σε εξέλιξη.

Ο κ. Παμπούκης αρνήθηκε και αυτός κάθε σχέση με τον κ. Χριστοφοράκο και έκανε λόγο για προσπάθεια συσκότισης ώστε να μην αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους για το σκάνδαλο της Siemens.

“Προς άρση οιονδήποτε εσφαλμένων εντυπώσεων διευκρινίζω ότι ουδέποτε προσκλήθηκα και φυσικά δεν παραβρέθηκα σε κοινωνικές εκδηλώσεις του κ. Χριστοφοράκου ή της Siemens και ουδέποτε έλαβα δώρα ή προσφορές από την εν λόγω εταιρία ούτε έχω πάει σπίτι του ή στα γραφεία της εταιρίας. Από τις σημειώσεις προκύπτει ότι συστηματικά επεδιώκετο επαφή μαζί μου η οποία όμως δεν έλαβε ποτέ χώρα.

Κανείς και τίποτα δεν θα με καταβάλλει από την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος γενικά και ιδίως κατά την κρίσιμη περίοδο διερεύνησης υποθέσεων από τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων. Επαναλαμβάνω ότι η δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων δεν εξυπηρετεί την αναζήτηση της αλήθειας, αποπροσανατολίζει, παραπλανά και συσκοτίζει τις πτυχές που πρέπει να αναδειχθούν για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον πρέπει” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Παμπούκης με την οποία διαψεύδει το δημοσίευμα.


 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα