Ξεκίνησε η δίκη του Ανδρέα Γεωργίου

Ξεκίνησε η δίκη του Ανδρέα Γεωργίου
ΒΟΥΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΤΟΥ 2009/ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΣΤΑΤ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Κατηγορείται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Τι κατέθεσαν τα δύο πρώην στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ για τα έργα και τις ημέρες του πρώην επικεφαλής της Αρχής και το έλλειμμα του 2009

“Στο έλλειμμα του 2009 μπήκε μέρος του χρέους από τα swaps του Σημίτη για να μπούμε στο ευρώ, το οποίο όμως έληγε το 2020 ή και το 2030. Πρόσθεσαν περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπάρχει λόγος. Μόνο και μόνο για να διογκωθεί το έλλειμμα”. Με αυτά τα λόγια ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης, κατέθεσε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων όπου δικάζεται εκ νέου ο Ανδρέας Γεωργίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε αναλυτικά στην τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, πως επιχειρήθηκε να “φουσκωθεί”‘ χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες. “Προσπαθούσαν να βάλουν και άλλα μέσα στο έλλειμμα, κάποιες ΔΕΚΟ στη Γενική Κυβέρνηση. Εμείς θέλαμε να γίνουν μελέτες, αλλά ο Γεωργίου μας παρεμπόδιζε” είπε χαρακτηριστικά. Από τα πυρά που εξαπέλυσε, δεν γλίτωσε ούτε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπαντωνίου, ο οποίος κατά τον μάρτυρα υπερασπιζόταν τον τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς “τον υποστήριζε η Eurostat”.

Όσο για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, ο Νικ. Λογοθέτης ανέφερε πως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν από τον Ανδρέα Γεωργίου, παρά το ότι θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα συναπόφασης. “Έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Εμείς στην αρχή δεν υπογράφαμε και στη στη συνέχεια, επειδή έβλεπε τις διαφωνίες, σταμάτησαν και οι συναντήσεις” είπε και πρόσθεσε πως κίνητρο για τη συμπεριφορά του τότε πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ ήταν η εξάρτηση και όφελος που είχε από το ΔΝΤ, καθώς παρά το νόμο, διατηρούσε – σύμφωνα με την κατηγορία- δύο ιδιότητες στην ΕΛΣΤΑΤ και στο ΔΝΤ: “το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί”.

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε και η Ζωή Γεωργαντά, επίσης στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ την επίμαχη περίοδο, η οποία στράφηκε κατά του Ανδρ. Γεωργίου υποστηρίζοντας πως ο γενικός διευθυντής της Eurostat είπε μέσω mail στον Γ. Παπαντωνίου να ενταχθούν στο έλλειμμα του 2009 και τα swaps και εκείνος το προώθησε στον κατηγορούμενο. “Θα ήταν μονοψήφιο το ποσό, αν ο Γεωργίου άκουγε τα μέλη του ΔΣ, με βάση στοιχεία που είχα. Θα είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο που θα έληγε το 2013, δηλαδή θα παίρναμε μερικές δόσεις και θα τελειώναμε, ενώ δεν θα  ακολουθούσε δεύτερο” υπογράμμισε η μάρτυρας.

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, ο Ανδρέας Γεωργίου κατηγορείται ότι για το χρονικό διάστημα Αύγουστος – Νοέμβριος 2010 παρέμεινε τόσο στη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ όσο και σε θέση στελέχους στο ΔΝΤ. Παράλληλα, αν και όφειλε, δεν προχώρησε στη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της ανεξαρτητης αρχής, παρά τη σχετική υποχρέωση από το νόμο κι έλαβε όλες τις αποφάσεις για τα στοιχεία που αφορούν το έλλειμμα του 2009, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα ο κατηγορούμενος αθωώθηκε ομόφωνα, με την εισαγγελέα να υποστηρίζει πως κατά την ακροαματική διαδικασία. Ωστόσο, ασκήθηκε έφεση σε βάρος της απόφασης και έτσι να ξεκινήσει πλέον σε δεύτερο βαθμό η ακροαματική διαδικασία.

Η δίκη συνεχίζεται στις 18 Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα