Χωρίς βίζα τα ταξίδια στη Βρετανία μετά το Brexit

Χωρίς βίζα τα ταξίδια στη Βρετανία μετά το Brexit
Brexit AP

Οι Βρετανοί πολίτες θα εισέρχονται ελεύθερα στην ΕΕ για σύντομη παραμονή μετά το Brexit, με προϋπόθεση το ίδιο δικαίωμα για τους Ευρωπαίους πολίτες για τα ταξίδια τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με 502 ψήφους υπέρ έναντι 81 κατά και 29 αποχών, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Τρίτη το σχέδιο νόμου που εξαιρεί τους Βρετανούς πολίτες από την υποχρέωση έκδοσης βίζα για να εισέλθουν στην ΕΕ για σύντομες επισκέψεις μετά την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ.

Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, οι Βρετανοί πολίτες δε θα χρειάζονται βίζα για να παραμείνουν στην ΕΕ για 90 συνολικά ημέρες σε διάστημα 180 ημερών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμπεριληφθεί στη λίστα με περισσότερες από εξήντα τρίτες χώρες και εδάφη των οποίων οι πολίτες δε χρειάζεται να αιτηθούν βίζα για να εισέλθουν στην ΕΕ για επαγγελματικά ταξίδια, τουρισμό ή για να επισκεφθούν συγγενείς ή φίλους.

Δεν συμπεριλαμβάνεται ωστόσο το δικαίωμα παραμονής για εργασία.

«Όχι» στην άρση της υποχρέωσης χωρίς αμοιβαιότητα

Η ΕΕ παραχωρεί την άρση της υποχρέωσης έκδοσης θεώρησης μονομερώς αλλά στη βάση της αμοιβαιότητας, δηλ. με προϋπόθεση οι Ευρωπαίοι πολίτες να αποκτήσουν επίσης δικαίωμα πρόσβασης χωρίς βίζα στο ΗΒ για σύντομα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους ή τουρισμό όταν το ΗΒ αποχωρήσει από την ΕΕ.

Αν το ΗΒ θεσπίσει υποχρέωση για βίζα για τους πολίτες έστω και ενός κράτους μέλους, «θα πρέπει να εφαρμοστεί ο μηχανισμός αμοιβαιότητας που προβλέπεται» στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με το κείμενο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην επαναφορά της υποχρέωσης έκδοση βίζα για Βρετανούς πολίτες.

“Σημαντικό βήμα”

Ο Sergei Stanishev (Σοσιαλιστές, Βουλγαρία), εισηγητής της έκθεσης, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που παρέχει εγγυήσεις για την μετακίνηση χωρίς βίζα μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ μετά το Brexit, ειδικά σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Δεν είναι μυστικό ότι οι διαπραγματεύσεις ‘κόλλησαν’ στην επιμονή του Συμβουλίου για την υποσημείωση που αφορά το Γιβραλτάρ, θέμα άσχετο με την ουσία της έκθεσης. Αυτή η ανεύθυνη προσέγγιση υποσκάπτει σοβαρά το πνεύμα της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Στο τέλος, το Κοινοβούλιο έδειξε υπευθυνότητα για να αποφευχθεί το χάος, το οποίο θα προξενούσε η θέσπιση ενός καθεστώτος θεωρήσεων, για τους Βρετανούς και τους Ευρωπαίους πολίτες».

Επόμενα βήματα

Μετά την έγκριση στην ολομέλεια του ΕΚ, το σχέδιο νόμου θα πρέπει να υιοθετηθεί επίσημα από το Συμβούλιο των Υπουργών. Εν αναμονή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα πρέπει να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ πριν τις 12 Απριλίου.

Η άρση της υποχρέωσης θεώρησης θα ισχύσει για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (με την εξαίρεση της Ιρλανδίας, η οποία υπόκειται σε ειδικό καθεστώς) και στην περιοχή Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία). Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σε ισχύ συγκεκριμένους διμερείς κανόνες οι οποίοι επιτρέπουν τις μετακινήσεις χωρίς βίζα μεταξύ των δύο χωρών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα