Χωρίς χρηματοδότηση η Χρυσής Αυγή με τη βούλα του ΣτΕ

Χωρίς χρηματοδότηση η Χρυσής Αυγή με τη βούλα του ΣτΕ
ΒΟΥΛΗ - ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Ευρωκίνηση

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να λάβει την κρατική χρηματοδότηση, κρίνοντας συνταγματική σχετική υπουργική απόφαση. Το μέτρο "είναι προσωρινό και προληπτικού χαρακτήρα για να μην στηριχθούν πιθανές εγκληματικές δραστηριότητες" αναφέρουν οι δικαστές

Απορρίφθηκε τελικά η προσφυγή που κατέθεσε είχε καταθέσει η Χρυσή Αυγή, με στόχο να κηρυχθεί αντισυνταγματική η απόφαση, με την οποία διεκόπη η κρατική χρηματοδότησή της.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής που έγινε το 2013, λόγω της εμπλοκής της με την Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι η αναστολή “συνιστά προσωρινό διοικητικό μέτρο προληπτικού χαρακτήρα, σκοπός του οποίου είναι να αποφευχθεί η παροχή κρατικών πόρων σε πολιτικό κόμμα, καθ’ όν χρόνο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις περί τελέσεως εκ μέρους της ηγεσίας του και στα πλαίσια της δράσης αυτού αξιοποίνων πράξεων των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα (σ.σ. αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης) και κατ’ επέκταση το ενδεχόμενο άμεσης ή έμμεσης καταχρηστικής χρήσης των πόρων αυτών για τη στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων”.

Επίσης, οι δικαστές υποστηρίζουν ότι μεταξύ άλλων ότι η κρατική  ενίσχυση των κομμάτων δεν «έχει προορισμό να καλύψει το σύνολο, αλλά μέρος μόνον των δαπανών» των προεκλογικών εξόδων των κομμάτων, καθώς και ότι η αναστολή χρηματοδότησης έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας με την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος ή αθωωτικής απόφασης.

Η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «παρίσταται αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου από τον νομοθέτη σοβαρού δημοσίου σκοπού»  και «δεν παρεμποδίζει τη συμμετοχή του κόμματος στην πολιτική ζωή και την εκλογική διαδικασία».

Σύμφωνα πάντως με τους ανώτατους δικαστικούς, η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης «δεν συνιστά διακοπή ή αναστολή της λειτουργίας της Χρυσής Αυγής, ούτε συνεπάγεται προσωρινή ή οριστική παρεμπόδισή του προς συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά συνίσταται στην προσωρινή αναστολή της καταβολής ενός από τους πλείονες πόρους του, ενώ εξάλλου το παρακρατούμενο ποσό αποδίδεται σε αυτό αναδρομικά σε περίπτωση αθωώσεως των κατηγορουμένων μελών του».

Υπενθυμίζεται ότι η Χρυσή Αυγή είχε λάβει ήδη την πρώτη δόση της χρηματοδότησης του 2013 ύψους 873.114 ευρώ. Ακολούθησε η άσκηση ποινικών διώξεων κατά του αρχηγού της Νίκου Μιχαλογιάκου και άλλων βουλευτών, ενώ αργότερα εκδόθηκε υπουργική απόφαση και απόφαση της Ολομέλειας της Βουλή, αναφορικά με την αναστολή της χρηματοδότησης της β΄ δόσης του 2013 ύψους 320.012 ευρώ και της γ΄ δόσης του ίδιου έτους ύψους 553.102 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα