Χρυσή Αυγή: Στις 15 Ιουνίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εγκληματική οργάνωση

Χρυσή Αυγή: Στις 15 Ιουνίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εγκληματική οργάνωση
Στιγμιότυπο από την αίθουσα του Εφετείου Αθηνών. Eurokinissi

Στις 15 Ιουνίου θα ξεκινήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό. Οι πρωτοδίκως καταδικασθέντες ξανά στο εδώλιο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πλήθος άλλων αξιόποινων πράξεων.

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας προσδιορίστηκε να ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου 2022 η δίκη σε δεύτερο βαθμό της Χρυσής Αυγής και στο εδώλιο θα βρεθούν ξανά οι πρωτοδίκως καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης θα δικαστούν συνολικά 18 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 2 πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Πέραμα και Νίκαια, 15 καταδικασθέντες πρωτοδίκως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, οι 4 καταδικασθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες το 2012 και οι 10 καταδικασθέντες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωσης.

Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας έναρξης της δίκης σε δεύτερο βαθμό ήρθε λίγες ημέρες αφότου καθαρογράφθηκε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που αριθμεί άνω των 12.700 σελίδων και όπου για πρώτη φορά γίνεται γνωστή η ακριβής θέση των τριών δικαστών, που κατέληξαν στην καταδίκη της πλειοψηφίας των κατηγορουμένων.

Οι δικαστικοί λειτουργοί αναφέρονται στις πεποιθήσεις της εγκληματικής οργάνωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση που όχι μόνο ασπάζεται τον εθνικοσοσιαλισμό αλλά συγκροτήθηκε από την πρώτη στιγμή ως εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση και ως τέτοια παρέμεινε. Και αν αυτό ήτοι εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, είχε παραμείνει απλά σε επίπεδο φιλοσοφικών συζητήσεων και αναζητήσεων θα ήταν αδιάφορο και πάντως όχι αξιόποινο. Όμως όπως προέκυψε εν προκειμένω ο εθνικοσοσιαλισμός υπήρξε το κριτήριο επιλογής των θυμάτων και το κίνητρο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων”.

Στο σκεπτικό της απόφασης, αφού γίνεται ανάλυση περί της ιεραρχικής δομής και της στρατιωτικής δύναμης που διέθετε η εγκληματική οργάνωση “υπό το μανδύα του πολιτικού κόμματος, εν γνώση των ηγετικών στελεχών της και με πλήρη κάλυψη των δραστών”, γίνεται αναφορά και στη ρητορική μίσους που κυρίως τα ηγετικά στελέχη χρησιμοποιούσαν, οδηγώντας μέλη, στελέχη και οπαδούς -ανάμεσά τους και τους κατηγορούμενους- στο να εκτελούν κάθε εντολή: “Τα άτομα αυτά χωρίς καμία απολύτως αντίρρηση, πειθήνια, έσπευδαν για την εκτέλεση των πάσης φύσεως εντολών, έναντι οποιουδήποτε κόστους και τιμήματος, έτοιμα και πρόθυμα να αφαιρέσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, με την πεποίθηση ότι λειτουργούν ως στρατός. Η ρητορική του μίσους γίνεται πράξη μέσα από την αξιόποινη δραστηριότητα αυτών. Όταν η ανθρώπινη αξία μετατρέπεται σε πράγμα, όταν ο άνθρωπος θεωρείται κατσαρίδα, θεωρείται έντομο, θεωρείται υπάνθρωπος, αρκεί το γενικό πλαίσιο, δε χρειάζεται ειδική εντολή και οδηγία για την αξιόποινη πράξη που μπορεί και να υπάρξει σε ορισμένες περιπτώσεις, γιατί αυτό σημαίνει ολοκλήρωση του πολιτικού προγράμματος της Χρυσής Αυγής, την υλοποίηση του οποίου αναλαμβάνουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής με την ένταξή τους στην οργάνωση”.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής έχουν υποβάλλει αίτημα, εν όψει και της έναρξης της δίκης σε δεύτερο βαθμό, προκειμένου η διαδικασία να διεξαχθεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, λόγω της μεγάλης χωρητικότητά της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα