Χρυσοχοΐδης για Λύτρα: Δεν είναι δικιά μου δουλειά οι χειροπέδες

Διαβάζεται σε 3'
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης EUROKINISSI

Τη θέση ότι οι χειροπέδες έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του φρουρού και τις πιθανότητες απόδρασης και δεν αποτελούν δουλειά του υπουργού, εξέφρασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας για την υπόθεση Λύτρα

Στην υπόθεση ξυλοδαρμού του Απόστολου Λύτρα σε βάρος της συντρόφου του και τις χειροπέδες που δεν φορούσε αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το πρωί της Πέμπτης (20/06).

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ για το εάν υπάρχουν δύο ταχύτητες σχετικά με τους δράστες, με αφορμή ότι ο Απόστολος Λύτρας δεν φορούσε χειροπέδες, ο υπουργός ανέφερε: «Η υπόθεση της χειροπέδησης έχει να κάνει με την ασφάλεια του φρουρού, με την πιθανότητα απόδρασης κλπ. Δεν είναι δικιά μου δουλειά αυτό. Είναι ζήτημα που αφορά τους διοικητές, τους υπευθύνους τμημάτων».

Για την υπόθεση του κ. Λύτρα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε: «Δεν είναι δική μου δουλειά να κάνω τον εισαγγελέα και τον ανακριτή. Είναι ένα βίαιο περιστατικό και λόγω της επωνυμίας πήρε διάσταση. Θεωρώ ότι ορθώς προβάλλονται αυτά τα περιστατικά, με τον σωστό τρόπο στο πλαίσιο των προσωπικών δεδομένων και τον σεβασμό της προσωπικότητας, απλά πρέπει να πάρουν ένα μήνυμα όλοι οι κακοποιητές: “Το μέλλον τους δεν είναι καλό”. Ανοίγουν στόματα και η τιμωρία για όλους θα είναι αυστηρή».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις τελευταίες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας που έχουν καταγραφεί και είναι πάνω από 5.300, ενώ πρόσθεσε πως έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 5.000 συλλήψεις, το πρώτο πεντάμηνο.

«Απόψε είχαμε 73 συλλήψεις σε 90 περιστατικά για ενδοοικογενειακή βία. Βαριές περιπτώσεις… Έχουμε προσφυγή σε ιατροδικαστές, σε δομές. 5.300 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, 5.000 με 5.500 περίπου συλλήψεις το πρώτο πεντάμηνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για ένα ζήτημα που κάθε μέρα όλο και διογκώνεται, διότι ανοίγουν στόματα, όχι επειδή έχουμε τώρα έξαρση ενδοοικογενειακής βίας.

«Πρέπει να πάρουν ένα μήνυμα όλοι οι κακοποιητές: ότι το μέλλον τους δεν είναι καλό. Ότι ανοίγουν στόματα, και ότι η τιμωρία για όλους τους θα είναι αυστηρή» διεμήνυσε.

«Έχουμε εγκαταστήσει χιλιάδες panic button, κάθε βράδυ εγκαθίστανται περίπου 20, και κάθε βράδυ έχουμε μεταφορά στις δομές της ΕΛΑΣ, αυτών (κακοποιημένων γυναικών) και των παιδιών τους. Στις περισσότερες φορές οι δράστες αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους».

Νομίζω, παρατήρησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ότι, επειδή η χωρητικότητα των φυλακών δεν είναι τόσο μεγάλη, για να καταλήγουν σε προφυλακίσεις τόσες χιλιάδες συλλήψεις, πρέπει να βρούμε γρήγορα εναλλακτικές μορφές ποινών, και ο υπουργός Δικαιοσύνης το επεξεργάζεται.

Ανέφερε ακόμα ότι από 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας παλαιότερα σήμερα υπάρχουν 63. «Θέλουμε βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δράστη, και επιτέλους να εφαρμοστούν στη χώρα οι εναλλακτικές ποινές για να είναι σαφές ότι την επόμενη μέρα ο κακοποιητής κάπου θα παρέχει υπηρεσίες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα