270 εκατ. ευρώ θα επιστρέψουν τελικά οι ηλεκτροπαραγωγοί από τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη
Σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα 190 εκατ. ευρώ, είναι το ποσό που θα κληθεί να εισφέρει η ΔΕΗ, ενώ από τους υπόλοιπους ιδιώτες θα αντληθούν περί τα 80 εκατ. ευρώ συνολικά.
- 14 Ιουλίου 2022 06:25
Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον το πόρισμα της ΡΑΕ με τα τελικά ποσά που, για κάθε ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία, υπολογίζει τα υπερκέρδη που είχε λόγω της κούρσας των τιμών αερίου κατά το εξάμηνο Οκτώβριος 2021 με Μάρτιος 2022.
Τα τελικά ποσά προέκυψαν σε εφαρμογή της φόρμουλας που νομοθέτησε η κυβέρνηση, βάσει της οποίας, από τον αρχικό υπολογισμό της ΡΑΕ για τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα» κέρδη, αφαιρούνται οι εκπτώσεις πάσης φύσεως που παρείχαν οι εταιρείες στους πελάτες τους, οι επιβαρύνσεις που είχαν από τη διατήρηση των σταθερών τιμολογίων τους στα ίδια επίπεδα, καθώς και τα ποσά που αφορούν τυχόν διμερή συμβόλαια που διατηρούσαν με άλλες ηλεκτρικές εταιρείες, μέσω των οποίων πωλούσαν ρεύμα σε τιμές χαμηλότερες της χονδρεμπορικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την προσμέτρηση των εκπτώσεων, το ποσό των 590 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά υπολογίσει η ΡΑΕ πέφτει σε επίπεδα λίγο πάνω από το 50%, κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η έκτακτη εισφορά με συντελεστή 90% που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση «δίνει» καθαρό προς είσπραξη ποσό της τάξης των 270 εκατ. ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το 70%, δηλαδή περί τα 190 εκατ. ευρώ, αφορά το ποσό που θα κληθεί να εισφέρει η ΔΕΗ, ενώ από τους υπόλοιπους ιδιώτες θα αντληθούν περί τα 80 εκατ. ευρώ συνολικά.
Μετά την παραλαβή του τελικού πορίσματος της ΡΑΕ, η κυβέρνηση ετοιμάζει την εφαρμοστική ΚΥΑ για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς 90%.
Για το διάστημα μετά το 6μηνο, δηλαδή για την περίοδο Απρίλιος έως Ιούνιος 2022, κατά το οποίο ίσχυε το ίδιο σύστημα, η ΡΑΕ έχει κάνει τους σχετικούς υπολογισμούς, ωστόσο τα στοιχεία δεν είναι επιβεβαιωμένα. Συνεπώς η Αρχή θα τα στείλει ατύπως προς ενημέρωση της κυβέρνησης, θα περιμένει όμως να γίνουν οι επιβεβαιώσεις για να τα στείλει επισήμως και να ακολουθηθεί και για τα ποσά αυτού του τριμήνου η επιβολή της έκτακτης εισφοράς 90%.
Έτσι συνολικά θα μιλάμε για επιβολή του ειδικού τέλους επί 9 μήνες, ενώ από τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου και μετά έχει αρχίσει να λειτουργεί το νέο μοντέλο στη χονδρική του ρεύματος το οποίο αποσπά τα επιπλέον κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών κατευθείαν από «την πηγή» μέσω του ανώτατου ορίου εσόδου ανά τεχνολογία παραγωγής.
Το αρχικό πόρισμα της ΡΑΕ
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το αρχικό πόρισμα της ΡΑΕ τα υπερκέρδη στη χονδρεμπορική αγορά κατά την περίοδο Οκτώβριος 2021 με Μάρτιος 2022 υπολογίστηκαν συνολικά σε 927.440.000, εκ των οποίων τα 729,91 εκατ. ευρώ ήταν της ΔΕΗ, τα 157,61 εκατ. ευρώ των καθετοποιημένων ιδιωτών συν άλλα 39,92 εκατ. ευρώ από ΑΠΕ χωρίς κρατική ενίσχυση.
Το πόρισμα της ΡΑΕ σημείωνε όμως ότι η ΔΕΗ παρείχε εκπτώσεις 335,99 εκατ. ευρώ. Μετά τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ελήφθησαν υπόψη και αφαιρέθηκαν, εκτός από τα 335,99 εκατ. ευρώ, και άλλες εκπτώσεις της ΔΕΗ, καθώς, κατ΄ αντιστοιχία, και οι σχετικές εκπτώσεις και δαπάνες των υπολοίπων ηλεκτρικών εταιρειών.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις