ΑΔΜΗΕ: Αυξημένες εξαγωγές ρεύματος, χωρίς αλλαγές στα μερίδια των προμηθευτών

Διαβάζεται σε 3'
ΑΔΜΗΕ: Αυξημένες εξαγωγές ρεύματος, χωρίς αλλαγές στα μερίδια των προμηθευτών
Φωτό αρχείου Eurokinissi

Στην τελική φάση για τον υπολογισμό των υπερεσόδων των ενεργειακών εταιρειών σε ετήσια βάση.

Αύξηση κατά 0,57% κατέγραψε η συνολική ζήτηση ηλεκτρισμού τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Η συνολική παραγωγή κατέγραψε αύξηση 18,8%, με τη συνολική θερμική παραγωγή (φυσικό αέριο και λιγνίτες) να αποτελεί το 44,8%, τις ΑΠΕ το 43,5% και τα υδροηλεκτρικά το 11,7%.

Ταυτόχρονα οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 38,24% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 141,65%.

Πιο αναλυτικά η συνολική καθαρή παραγωγή ρεύματος αυξήθηκε κατά 67,3% στις μονάδες φυσικού αερίου, αλλά και 112,7% στα υδροηλεκτρικά. Ανοδικά κινήθηκε και η λιγνιτική παραγώγή κατά 29,2% ενώ οι ΑΠΕ δικτύου παρέμειναν σταθερές (0,2%). Αντίθετα οι ΑΠΕ του συστήματος υψηλής τάσης κατέγραψαν μείωση κατά 21,7%.

Σε ό,τι αφορά τα μερίδια εκπροσώπων φορτίου, η εικόνα της αγοράς τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε ως εξής: ΔΕΗ 51,18%, ΗΡΩΝ 13,03%% Μυτιληναίος 8,23%, Elpedison 6,35%, NRG 5,59%, Watt&Volt 5,02%, Φυσικό Αέριο 3,43%, ZeniΘ 2,24%, Volterra 2,18%, Volton 1,14% και υπόλοιποι 1,61%.

Την ίδια στιγμή, στο επόμενο βήμα της διαδικασίας ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών προμήθειας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει άμεσα η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, υπολογίζοντας τα αντίστοιχα ποσά για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΡΑΑΕΥ αναμένει να λάβει από τις εταιρείες τα επίσημα στοιχεία βάσει των Οικονομικών Αποτελεσμάτων, προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια στους υπολογισμούς και να προσδιορίσει τα τελικά προς ανάκτηση ποσά.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή έχει ήδη προχωρήσει από τα τέλη Αυγούστου σε προκαταρκτική εκτίμηση της εισφοράς των προμηθευτών για το πρώτο πεντάμηνο ισχύος του μέτρου (Αύγουστος – Δεκέμβριος 2022), καθώς και για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους (Ιανουάριος – Μάρτιος και Απρίλιος – Ιούνιος 2023). Με βάση αυτή την προκαταρκτική εκτίμηση, για το εν λόγω 11μηνο προκύπτει ένα ποσό στα επίπεδα των 275 εκατ. ευρώ.

Η εισφορά θα «οδεύσει» στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Αν και οι οριζόντιες επιδοτήσεις θα διακοπούν από το τέλος Δεκεμβρίου, το ΤΕΜ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα «στοχευμένα» πλέον μέτρα στήριξης. Κι αυτό γιατί από το Ταμείο θα προέλθουν τα ποσά για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο όσο και οι ενισχύσεις αποκλειστικά για τους δικαιούχους ΚΟΤ, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να παρέχονται.

Υπενθυμίζεται ότι σκοπός του μηχανισμού είναι να ανακτηθούν τυχόν συγκυριακά υπερβάλλοντα έσοδα που αποκόμισαν οι προμηθευτές από τον Αύγουστο του 2022, όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα προσωρινά μέτρα στη λιανική ρεύματος, με την ανακοίνωση κάθε 20 του μηνός των ονομαστικών χρεώσεων που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα. Καθώς οι χρεώσεις των εταιρειών βασίζονται σε εκτίμηση της πορείας των χονδρεμπορικών τιμών τον επόμενο μήνα, είναι πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις να αποκομίσουν υπερέσοδα (αν η χονδρεμπορική κινηθεί χαμηλότερα από τις προβλέψεις) ή να έχουν ζημία (αν αντίθετα η αγορά διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις τους).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα