Αγώνας δρόμου για να “κλειδώσει” η ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης το καλοκαίρι
Διαβάζεται σε 2'Η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και επομένως πρέπει να διασφαλιστεί απέναντι σε κάθε σενάριο η ενεργειακή επάρκεια τόσο της Κρήτης όσο και των υπόλοιπων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.
- 02 Μαΐου 2024 06:36
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης και των υπόλοιπων μη διασυνδεδεμένων νησιών (ΜΔΝ) βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την ΡΑΑΕΥ και τον ΑΔΜΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω σχέδιο έπρεπε να λάβει την έγκριση της Κομισιόν, ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το Υπουργείο επέλεξε να «τρέξει» την υλοποίηση προτού προχωρήσει η κοινοποίηση στη Κομισιόν, πράγμα που αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας.
Η επίσπευση των διαδικασιών χωρίς να έχει μεσολαβήσει η επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέχει οπωσδήποτε το ρίσκο μιας πιθανής απόρριψης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προτάσσεται ωστόσο η χρονική πίεση που υπάρχει, δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και επομένως πρέπει να διασφαλιστεί απέναντι σε κάθε σενάριο η ενεργειακή επάρκεια τόσο της Κρήτης όσο και των υπόλοιπων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, τα οποία επίσης συμπεριλαμβάνονται στο σχήμα.
Με την κοινοποίηση στις Βρυξέλλες, επί της ουσίας το ΥΠΕΝ ζητάει από την Κομισιόν να εγκρίνει την παράταση του καθεστώτος απευθείας ανάθεσης στη ΔΕΗ για την προσθήκη νέου δυναμικού που αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των νησιών, είτε με επέκταση του υφιστάμενου δυναμικού, είτε με νέες μονάδες, μέχρι την οριστική τους διασύνδεση.
Σημειωτέον ότι το σχέδιο της ΔΕΗ για την επάρκεια του νησιού περιλαμβάνει και τη μεταφορά στο νησί της «ΗΡΩΝ 1», που αποτελείται από τρεις αεριοστροβολικές μονάδες, ισχύος 147 MW. Είναι διπλού καυσίμου, επομένως μπορεί να λειτουργήσει και με ντίζελ. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται πως αρχικά η επιχείρηση θα προχωρήσει σε διετή εκμίσθωση (leasing) της μονάδας από τη ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ, δηλαδή μέχρι το 2025, ενώ στη συνέχεια θα την εξαγοράσει.
Αναφορικά με την απόσβεση της επένδυσης, για την διετή περίπου περίοδο, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2025, όπου η Κρήτη δεν θα έχει ακόμη ενταχθεί στο διασυνδεδεμένο σύστημα, το 75% θα καλυφθεί από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Το πόλοιπο 25% θα αποσβεστεί σταδιακά έως το 2028, με την ΗΡΩΝ 1 να εισπράττει την αμοιβή που προβλέπει ο μηχανισμός για τις μονάδες εφεδρείας εκτάκτων αναγκών.