Αγώνας δρόμου για να βρεθούν τα ποσά που απαιτούνται για τη συνέχιση των επιδοτήσεων σε ρεύμα και αέριο
Πέντε νέα μέτρα ανήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος δεν "βλέπει" πιθανότητα να έχουμε συστηματικές διακοπές ηλεκτροδότησης τον φετινό χειμώνα.
- 07 Οκτωβρίου 2022 06:09
Έντονος είναι ο προβληματισμός της κυβέρνησης αναφορικά με τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων που θα της επιτρέψουν να συνεχίσει την οικονομική στήριξη των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, παίζει τον καθοριστικό ρόλο στην παροχή των επιδοτήσεων και οι μεγάλες αυξήσεις των προηγούμενων μηνών στις τιμές της ενέργειας οδήγησαν την κυβέρνηση στο να αντλήσει πόρους από τα κρατικά ταμεία που δεν είχαν προϋπολογιστεί. Επιπλέον, όπως, είπε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τα έσοδα από τον μηχανισμό ανάκτησης μέσω της επιβολής πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς, ήταν χαμηλότερα. Κι αυτό καθώς το πλαφόν στις μονάδες φυσικού αερίου απέδωσε μόλις 4 εκ. ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες.
Επιπλέον, η κυβέρνηση επιδιώκει πάση θυσία τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να κατεβάσει και το κόστος των επιδοτήσεων που επωμίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός.
Ένα από τα προβλήματα επίσης που έχουν ανακύψει είναι και η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τους παρόχους να ασκούν πιέσεις για τη θέσπιση μέτρων απέναντι στους στρατηγικούς, λεγόμενους, κακοπληρωτές, δηλαδή όχι τους πολίτες που πράγματι δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, αλλά εκείνους που αξιοποιούν τις δυνατότητες του θεσμικού πλαισίου για να μετακινούνται από προμηθευτή σε προμηθευτή αφήνοντας χρέη σε όλους.
Ο κ. Σκρέκας, όπως προέκυψε από τις απαντήσεις που έδωσε χθες στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων υιοθετεί πέντε μέτρα για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων:
1. Μηχανισμός ανάκτησης εσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ τη δημιουργία ενός μηχανισμού, αντίστοιχου με εκείνου των ηλεκτροπαραγωγών, για την ανάκτηση εσόδων και από τους προμηθευτές ρεύματος.
Ο υπουργός υποστήριξε πως κατά το μέχρι τώρα διάστημα της εφαρμογής του μέτρου της αναγγελίας των τιμών λιανικής ρεύματος από τους παρόχους για τον επόμενο μήνα, διαπιστώνεται πως κάποιους μήνες οι τελευταίοι αντλούν υπερέσοδα (χρεώσεις προμήθειας πολύ πάνω από τη χονδρεμπορική) αλλά κάποιους άλλους υφίστανται ζημία (χρεώσεις προμήθειας κάτω από τη χονδρεμπορική τιμή).
Ανήγγειλε ουσιαστικά τον καθορισμό ενός ορίου που θα επιτρέπει την ανάκτηση των υπερεσόδων από τις εταιρείες παροχής ρεύματος. Το μέτρο θα τρέξει για πρώτη φορά φέτος. Και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο θα γίνει «σούμα» στα ταμεία των παρόχων για το διάστημα Ιουλίου – Νοεμβρίου. Μέρος των πρόσθετων εσόδων θα ανακτηθούν και θα πάνε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται κάθε Νοέμβριο.
2. Έκτακτη φορολόγηση των πρόσθετων κερδών των διυλιστηρίων και της ΔΕΠΑ
Ένα ακόμη μέτρο που θα προσφέρει πρόσθετα έσοδα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης είναι και η επιβολή έκτακτης φορολόγησης στα λεγόμενα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και της ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με τον υπουργό εφόσον οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, βάσει και του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού, έχουν αύξηση κερδών πάνω από 20% σε σχέση με την τετραετία 2018-2021 τότε αυτό το μέρος των κερδών θα φορολογηθεί με 33%. Θα αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, ενώ ο υπουργός δεν απέκλεισε την επανάληψη της φορολόγησης και για το 2023.
3. Επιβολή τέλους 10 ευρώ/MWh στις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροπαραγωγή
Ο υπουργός δεν απέκλεισε την άρση του πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες φυσικού αερίου, καθώς, αφενός μεν δεν φαίνεται να αποδίδει, αφετέρου βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις πρόσφατες αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε.
Ωστόσο, ο ίδιος επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει το τέλος των 10 ευρώ ανά MWh στους ηλεκτροπαραγωγούς. Αν και είναι προφανές πως η κυβέρνηση επιδιώκει να αντλήσει τα έσοδα που θα χαθούν με την άρση του πλαφόν, εντούτοις απέδωσε την επιβολή του τέλους στην ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας.
4. Υποχρεωτική μείωση κατά 5% της ζήτησης ρεύματος από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες
Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Έτσι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε γνωστό πως θα εφαρμοστούν μέτρα υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος σε βιομηχανίες της υψηλής και μέσης τάσης κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης.
Όπως είπε θα λειτουργήσει πλατφόρμα δημοπρασιών όπου οι εταιρείες ανάλογα με τη συμμετοχή τους στον περιορισμό της κατανάλωσης θα αμοίβονται.
5. Παρέμβαση για τον ενεργειακό τουρισμό
Ο κ. Σκρέκας ανήγγειλε και παρέμβαση για τον περιορισμό του… ενεργειακού τουρισμού, δηλαδή της μετακίνησης των οφειλετών λογαριασμών ρεύματος από πάροχο σε πάροχο.
Απέφυγε να προσδιορίσει τα μέτρα αλλά έσπευσε να σημειώσει πως δεν πρόκειται να άρει το μέτρο της ελεύθερης αλλαγής παρόχου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις