Ακόμα περισσότερες ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας στο νέο ενεργειακό στρατηγικό σχέδιο

Ακόμα περισσότερες ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας στο νέο ενεργειακό στρατηγικό σχέδιο
Αιολικό πάρκο iStock

Τα βασικά συμπεράσματα του Εθνικού Σχεδίου πρόκειται να παρουσιαστούν στη Διυπουργική Επιτροπή την επόμενη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου.

Φιλόδοξους στόχους τόσο για τη διείσδυση των ΑΠΕ όσο και για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης θέτει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του energypress έχει πλέον οριστικοποιηθεί.

Τα βασικά συμπεράσματα του Εθνικού Σχεδίου πρόκειται να παρουσιαστούν στη Διυπουργική Επιτροπή την επόμενη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια αναμένεται να γίνουν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του «οδικού χάρτη» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει δηλώσει δημόσια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος πλέον καθορίζεται στο 80%, από 65% που προβλεπόταν στο προηγούμενο ΕΣΕΚ.

Για να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό, ο καινούριος «οδικός χάρτης» προβλέπει σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ έως το τέλος της 10ετίας. Έτσι, ο στόχος αυτός αναπροσαρμόζεται στα 28 Γιγαβάτ, από τα 19 Γιγαβάτ που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ.

Στο χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνεται και οι υδροηλεκτρικοί – αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί, οι οποίοι στο καινούριο Σχέδιο προβλέπεται να αθροίζουν τα 4 Γιγαβάτ σε συνολική ισχύ μέχρι το 2030. Πρόκειται ουσιαστικά για παραπλήσιο στόχο με τον υφιστάμενο «οδικό χάρτη», ο οποίος τοποθετούσε τα «νερά» στα 3,9 Γιγαβάτ στο τέλος της 10ετίας.

Τα παραπάνω νούμερα υποδηλώνουν πως η ενίσχυση των «πράσινων» στόχων του 2030 θα γίνει με την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων. Έτσι, για να επιτευχθεί ο στόχος των 28 Γιγαβάτ (έναντι της υφιστάμενης πρόβλεψης των 19 Γιγαβάτ), η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων των δύο αυτών τεχνολογιών θα πρέπει να αγγίζει τα 24 Γιγαβάτ στο τέλος της 10ετίας, συγκριτικά με τα 15,1 Γιγαβάτ που είναι ο υφιστάμενος στόχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 24 Γιγαβάτ περιλαμβάνονται και 2-2,5 Γιγαβάτ υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με το νέο ΕΣΕΚ να θέτει επομένως για πρώτη φορά έναν δεσμευτικό στόχο για την εγχώρια ανάπτυξη αυτής της νέας «πράσινης» τεχνολογίας. Την ίδια στιγμή, με δεδομένο ότι το 2022 «έκλεισε» με εν λειτουργία φωτοβολταϊκά και αιολικά στο διασυνδεδεμένο σύστημα συνολικής ισχύος περί τα 10,2 Γιγαβάτ, μέσα στην επόμενη 8ετία θα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς, με την ένταξη στο σύστημα μονάδων 13,8 Γιγαβάτ των δύο τεχνολογιών.

Από την άλλη πλευρά, η επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ «ανεβάζει τον πήχυ» και στον τομέα της αποθήκευσης. Έτσι, στο νέο ΕΣΕΚ προβλέπονται εξαιρετικά φιλόδοξοι στόχοι για τις μονάδες αποθήκευσης, προβλέποντας έως το 2030 ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος στα επίπεδα των 8 Γιγαβάτ, από 1,5 Γιγαβάτ που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ.

Σε σχέση με το υφιστάμενο ΕΣΕΚ, στο αναθεωρημένο Σχέδιο τίθενται επίσης πιο φιλόδοξοι στόχοι για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροκίνηση και την ψύξη-θέρμανση, με «όχημα» τον εξηλεκτρισμό των δύο αυτών τομέων σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση έως το 2030. Αναβαθμισμένη είναι επίσης η φιλοδοξία για την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα