Αλλαγή μοντέλου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης

Διαβάζεται σε 2'
Αλλαγή μοντέλου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης
Φωτοβολταϊκά (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Σύμφωνα με πληροφορίες υπογράφτηκε η Υπουργική Απόφαση που ανοίγει το δρόμο για να συνεχίζουν να μπαίνουν φωτοβολταϊκά από πολίτες, αλλά με το μοντέλο του net-billing και όχι με ενεργειακό συμψηφισμό.

Το τελευταίο και οριστικό στάδιο απομένει προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα για την υιοθέτηση νέου μοντέλου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στέγης μέσω συμψηφισμού.

Πρόκειται για την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την εισαγωγή του καθεστώτος net-billing, στη θέση του καθεστώτος net-metering, που σταμάτησε προ 4 περίπου μηνών. Το νέο καθεστώς χαρακτηρίζεται από τον συμψηφισμό αξίας, δηλαδή συμψηφίζονται κιλοβατώρες παραγωγής και κατανάλωσης, οι οποίες όμως δεν έχουν όλες την ίδια αξία, αλλά εκείνη που διαμορφώνεται κάθε ώρα στο χρηματιστήριο ενέργειας σύμφωνα με τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης.

Με το προηγούμενο καθεστώς γινόταν ενεργειακός συμψηφισμός, δηλαδή συμψηφίζονταν απλώς το πλήθος των κιλοβατωρών που παρήγαγε ο πολίτης με εκείνες που κατανάλωνε, ανεξαρτήτως ποια ώρα γινόταν η παραγωγή ή η κατανάλωση.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η σχετική Υπουργική Απόφαση υπεγράφη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το τελικό κείμενο ενσωματώνει δύο σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η πρώτη αφορά την πρόβλεψη για μείωση στο 51% της αναγκαίας συναίνεσης των συνιδιοκτητών ενός κτιρίου, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κοινόχρηστους χώρους.

Ως συνέπεια, για να τοποθετηθεί ένα σύστημα σε κοινόχρηστο χώρο, θα εξακολουθήσει να απαιτείται η συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών -ή ό,τι αναφέρεται σχετικά στο καταστατικό κάθε πολυκατοικίας- όπως ισχύει τώρα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η αλλαγή έγινε καθώς κρίθηκε πως η μείωση του ποσοστού θα αντιμετώπιζε νομικά προβλήματα στην πορεία.

Επίσης, δεν θα μειωθεί στο ένα έτος η περίοδος εκκαθάρισης στην περίπτωση του net-metering, όπως αναφερόταν στο κείμενο της διαβούλευσης. Έτσι, η μεταφορά της τυχόν πλεονάζουσας εγχυθείσας ενέργειας από παρελθούσες περιόδους καταμέτρησης θα εξακολουθήσει να «μεταφέρεται» μέχρι τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται με την παρέλευση τριών ετών, όπως ισχύει και τώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα