Αλλάζουν όλα στις αγορές ρεύματος μετά τη Γαλλο-Γερμανική συμφωνία

Διαβάζεται σε 2'
Ηλεκτρική ενέργεια
Ηλεκτρική ενέργεια iStock

Το Συμβούλιο Υπουργών συμφώνησε σε ελεύθερη επιλογή προμηθευτή και τη δυνατότητα πρόσβασης των καταναλωτών σε δυναμικά τιμολόγια.

Γεφυρώθηκαν τελικά οι διαφορές ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία σχετικά με τις αποζημιώσεις των πυρηνικών μονάδων, με αποτέλεσμα τα κράτη-μέλη να φτάσουν σε συμφωνία για την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η Ισπανίδα υπουργός, Τερέζα Ριμπέρα, ενώ η κοινή θέση συμφωνήθηκε σχεδόν ομόφωνα με μοναδική αρνητικό ψήφο αυτή της Ουγγαρίας.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που συνεδρίασε χθες αποφάσισε μεταξύ άλλων να δώσει αποσαφηνίσεις που αφορούν την προστασία των καταναλωτών. Συμφώνησε να την ενδυναμώσει προσφέροντας ελεύθερη επιλογή προμηθευτή και τη δυνατότητα πρόσβασης σε δυναμικά τιμολόγια, συμβόλαια προκαθορισμένης διάρκειας και τιμής.

Επίσης, προβλέπονται αυστηρότεροι κανόνες για τους προμηθευτές όσον αφορά την αντασφάλισή τους για να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις διακυμάνσεις της χονδρικής αγοράς. Οι ευάλωτοι καταναλωτές θα προστατεύονται από τη διακοπή σύνδεσης μέσω των προμηθευτών τελευταίου καταφυγίου.

Επίσης, όλοι οι καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα στο διαμοιρασμό της ενέργειας μέσω αυτοπαραγωγής και αποθήκευσης.

Προστίθεται η επιλογή να θεσπίζονται ρυθμιζόμενες τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιόδους κρίσης.

Τα κράτη-μέλη ενίσχυσαν το ρόλο του Συμβουλίου σχετικά με την ανακήρυξη κατάστασης κρίσης στην Ε.Ε. Επίσης, άλλαξαν οι συνθήκες που μεταφράζονται σε κρίση στον ηλεκτρισμό ώστε να ισχύει όταν πολύ υψηλές τιμές χονδρικής διατηρούνται για τουλάχιστον έξι μήνες και οι αντίστοιχες στη λιανική πάνω από τρεις μήνες.

Συμφωνήθηκε επίσης να επιτραπεί και στο εξής πλαφόν στα υπερκέρδη των παραγωγών ΑΠΕ, πυρηνικών και λιγνίτη ως τα τέλη Ιουνίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η Κομισιόν είχε θέσει την άνοιξη την πρότασή της, που δεν περιλάμβανε μια εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ηλεκτρικών αγορών, αλλά βελτιώσεις στο υφιστάμενο μοντέλο.

Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη-μέλη θα ενισχύσουν την υιοθέτηση των διμερών συμβολαίων απομακρύνοντας τα εμπόδια. Τα σχετικά μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σχήματα ενίσχυσης με κρατική στήριξη σε τιμές αγοράς, ιδιωτικές εγγυήσεις ή κοινή ζήτηση για διμερή συμβόλαια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα