Αντιδρούν οι βιομηχανίες στις ρυθμίσεις για το net metering
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος των Ενεργοβόρων Βιομηχανιών, στο πρόβλημα δεν πρόκειται να δώσει λύση η πρόταση του ΥΠΕΝ για δημιουργία ενεργειακής κοινότητας.
- 21 Μαρτίου 2023 07:07
Την έντονη αντίδραση των βιομηχανιών, ιδίως των ενεργοβόρων μονάδων της μέσης τάσης προκαλεί η νέα ρύθμιση του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας που ουσιαστικά καταργεί το μοναδικό κίνητρο που υφίσταται για να επενδύσουν οι μικρές βιομηχανίες σε φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές στέγες, ώστε να μειώσουν το κόστος ενέργειάς τους εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Πρόκειται για τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες και το οποίο καταργεί ένα υφιστάμενο μέτρο που ισχύει για τις βιομηχανίες ΜΤ, ήτοι τον ενεργειακό συμψηφισμό ενέργειας παραγόμενης από μια μονάδα ΑΠΕ έως 3 MW, εγκατεστημένης κύρια εντός της εγκατάστασης χωρίς υποχρέωση ταυτοχρονισμού με την καταναλισκόμενη ενέργεια.
Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτει σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων όχι μόνο για net metering αλλά ακόμη και των αιτημάτων για όρους σύνδεσης για εγκαταστάσεις ΑΠΕ σε σκεπές με αυτοκατανάλωση χωρίς έγχυση στο δίκτυο, επικαλούμενος περιορισμούς στη στάθμη βραχυκύκλωσης στους υποσταθμούς ΜΤ παραπέμποντας στο απώτερο μέλλον.
Και εάν αυτή είναι η κατάσταση στο δίκτυο ΜΤ, σίγουρα δεν ισχύει το ίδιο για την Υψηλή Τάση, χωρίς όμως το νομοσχέδιο να περιλαμβάνει κάποια ευνοϊκή πρόβλεψη ή κίνητρο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε βιομηχανικές στέγες.
Όπως αναφέρει και η ΕΒΙΚΕΝ ( Ο Σύνδεσμος των Ενεργοβόρων Βιομηχανιών), στο πρόβλημα δεν πρόκειται να δώσει λύση η πρόταση του ΥΠΕΝ για δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, ιδίως σε ό,τι αφορά τις βιομηχανίες Υψηλής Τάσης.
Εν τω μεταξύ, αλλαγές επί αλλαγών γίνονται τις τελευταίες ημέρες στον Οδηγό για τα «Φωτοβολταικά στις Στέγες», με πηγές του ΥΠΕΝ να τοποθετούν τη δημοσίευσή του μέσα στην εβδομάδα.
Σημαντικότερη εξ’ αυτών, η αύξηση στα 10 κιλοβατ, έναντι των 7 κιλοβατ που προβλέπονταν αρχικά, του πλαφόν για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά, τα οποία απευθύνονται σε περίπου 300.000 δικαιούχους.
Στην ουσία, η αύξηση του πλαφόν σημαίνει ότι θα δούμε αναπροσαρμογές και στις μπαταρίες που πρέπει να συνοδεύουν απαραίτητα το φωτοβολταϊκό. Άνθρωποι ωστόσο που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα, αποφεύγουν τις όποιες εκτιμήσεις ως προς το τι θα ισχύσει για τις τριφασικές και τις μονοφασικές παροχές, θεωρώντας τις όποιες προβλέψεις παρακινδυνευμένες και παραπέμπουν στο τελικό κείμενο του Οδηγού.
Άλλη πάντως αλλαγή, επίσης των τελευταίων ημερών, αφορά στους αγρότες. Αν και αρχικά τα αγροτικά φωτοβολταϊκά είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα, στη συνέχεια αφαιρέθηκαν, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι επανέρχονται.
Αυτό που είχε διαρρεύσει ήταν πως δεν επαρκούσαν τα διαθέσιμα κονδύλια για αγρότες και επιχειρήσεις, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες για επάνοδο των αγροτών στο πρόγραμμα, πιθανότατα η κίνηση να σημαίνει ότι βρέθηκαν περισσότερα κεφάλαια και ότι ο προυπολογισμός του θα ξεπεράσει τελικά τα 150 εκατ ευρώ.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις