Μπαίνει στην πρίζα η νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα των Motor Oil και ΤΕΡΝΑ

Διαβάζεται σε 3'
Μπαίνει στην πρίζα η νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα των Motor Oil και ΤΕΡΝΑ
EUROKINISSI

Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στις γειτονικές χώρες, στον τομέα των ΑΠΕ, όπως η συμφωνία που ανακοίνωσε πρόσφατα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Ρουμανία.

Τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 877 μεγαβάτ στην Κομοτηνή, ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη της Motor Oil, στο περιθώριο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης του ενεργειακού ομίλου.

Η επένδυση αυτή γίνεται από κοινού με την ΤΕΡΝΑ και αναμένεται να ενδυναμώσει την ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα μας πλαισιώνοντας την ολοένα και αυξανόμενη πράσινη παραγωγή.

Εν τω μεταξύ, εξασφαλισμένη απέναντι στα σημερινά προβλήματα της αγοράς ΑΠΕ, δηλαδή τις περικοπές απορρόφησης και τις μηδενικές ή αρνητικές τιμές εμφανίζεται να είναι η Motor Oil η οποία συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα με βάση το ίδιο πνεύμα.

Όπως τόνισαν σχετικά κύκλοι του ομίλου, το 90% του χαρτοφυλακίου των 839 μεγαβάτ είναι έργα με ταρίφα για τα επόμενα 16 έτη, άρα δεν επηρεάζονται από τις χαμηλές τιμές της χονδρεμπορικής όπως άλλες επενδύσεις του χώρου.

Την ίδια στιγμή, η Motor Oil προωθεί νέα έργα ύψους 1,9 γιγαβάτ στα πλαίσια της συμφωνίας με την οποία απέκτησε το 75% της Unagi. Τα εν λόγω έργα θα προωθηθούν μέσω διμερών συμβολαίων που έχουν συναφθεί με βιομηχανίες, είτε πρόκειται να συναφθούν για τις αγροτικές καταναλώσεις.

Παράλληλα, ο Όμιλος αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στις γειτονικές χώρες, στον τομέα των ΑΠΕ, όπως η συμφωνία που ανακοίνωσε πρόσφατα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Ρουμανία. Η Βουλγαρία θεωρείται ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να αποτελέσει σύντομα πεδίο δραστηριοποίησης της Motor Oil.

Η γενική συνέλευση έδωσε χθες το πράσινο φως για τη διανομή μερίσματος 1,8 ευρώ ανά μετοχή που αποτελεί το υψηλότερο στην ιστορία της Motor Oil. Το μέρισμα θα αποκοπεί στις 26 Ιουνίου και θα διανεμηθεί στις 3 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 199,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας, για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για την παραγωγή, πώληση και διανομή υδρογόνου, προηγμένων καυσίμων και μεθανόλης.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Π. Τζαννετάκης, υπογράμμισε: “Ευθύνη μας και στοίχημα είναι να παραμείνουμε ισχυροί και να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας με σημαντικές επενδύσεις σε νέες μορφές ενέργειας”.

Ο κ. Τζαννετάκης αναφερόμενος στα σημαντικά γεγονότα του 2023 σημείωσε την μεγάλη συντήρηση που πραγματοποιήθηκε από το Μάιο μέχρι τον Ιούλιο, η οποία γίνεται κάθε 5 χρόνια. Όπως είπε, φέτος το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο θα είναι πολύ πιο δυνατά σε σχέση με πέρυσι. Μεταξύ άλλων το 2023 ιδρύθηκε η Hellenic Hydrogen στην οποία η ΜΟΗ έχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%, η ΜΟΗ εντάχθηκε ξανά στο MSCI το Μάρτιο, ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Θαλή στην κυκλική οικονομία ενώ πέρυσι ήταν η πρώτη πλήρης χρονιά λειτουργίας νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας. Τέλος το Μάιο του 2023 έγινε η εξαγορά της  Unagi ενώ ξεκίνησε και η διαδικασία για την εξαγορά του υπόλοιπου 25% του Ανέμου που ολοκληρώθηκε φέτος με τίμημα 125,3 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα