ΔΕΗ: Πόσο κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς ρεύμα
Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θα επιχειρήσουν να βγάλουν εκτός λειτουργίας κάποιες μονάδες, ωστόσο δεν μπορούν να κατεβάσουν το διακόπτη, αφού λύση στο πρόβλημα δίνουν οι ιδιωτικές μονάδες, οι ΑΠΕ και οι εισαγωγές ρεύματος
- 22 Απριλίου 2018 18:28
Από τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεκινούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, οι οποίοι, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποί τους, είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει αισθητή από τους καταναλωτές η αντίδρασή τους στο νομοσχέδιο για την πώληση μονάδων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΓΕΝΟΠ, η οποία είναι βεβαίως υποχρεωμένη να έχει προσωπικό ασφαλείας, προτίθεται να βγάλει εκτός λειτουργίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κάποιες από τις μονάδες παραγωγής, προκειμένου να υπάρξει έλλειψη ρεύματος και να γίνουν περιοδικά κάποιες προγραμματισμένες περικοπές ρεύματος.
Σε αυτή την περίπτωση, αν δηλαδή πράγματι η παραγόμενη ενέργεια είναι λιγότερη από τη ζήτηση, ο Διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι ανεξάρτητη εταιρεία, θα πρέπει να δώσει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ, το Διαχειριστή του δικτύου, να αρχίσει περικοπές.
Εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα βγεί πρόγραμμα περικοπών και θα ενημερωθούν από πριν οι καταναλωτές.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι με βάση τα δεδομένα που έχουν πλέον δημιουργηθεί στην αγορά ηλεκτρισμού, δεν είναι καθόλου αυτονόητη η δυνατότητα της ΓΕΝΟΠ, ακόμα και αν το θέλει, να οδηγήσει το σύστημα σε ανεπάρκεια ρεύματος. Κι αυτό γιατί υπάρχουν τα μεγάλα ιδιωτικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος (Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison), πολύ μεγάλη εγκατεστημένη ισχύς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και η δυνατότητα εισαγωγής ρεύματος από την Ιταλία και από τα βόρεια σύνορα.
Όλες αυτές οι πηγές τροφοδοσίας του συστήματος δεν επηρεάζονται από την απεργία της ΔΕΗ, αλλά αντίθετα «βλέπουν» την απεργία ως μια ιδανική ευκαιρία να δουλέψουν στο φουλ και να εκτοξεύσουν τα κέρδη τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων που γνωρίζουν καλά τη δομή του συστήματος, ακόμα και αν βγούν εκτός λειτουργίας όλοι οι θερμικοί σταθμοί της ΔΕΗ (λιγνιτικοί και φυσικού αερίου) το σύστημα μπορεί να έχει επάρκεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ήλιο ώστε να δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά την ημέρα (πράγμα που θεωρείται δεδομένο την εποχή αυτή) και αέρα ώστε να δουλεύουν τα αιολικά τη νύχτα.
Πρακτικά, εάν δεν ευνοήσει ο αέρας, θα υπάρξουν προβλήματα περιορισμένα και θα αφορούν στις βραδινές ώρες με υψηλή ζήτηση ήτοι 8 έως 11 το βράδυ.
Η υπόθεση αλλάζει εάν οι απεργοί της ΓΕΝΟΠ παρέμβουν στη λειτουργία των υδροηλεκτρικών. Αυτό όμως είναι κάτι που δύσκολα θα το επιχειρήσουν καθώς οι ταμιευτήρες είναι γεμάτοι νερό και εάν σταματήσει η παραγωγή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υπερχειλίσεων.
Επίσης πρόβλημα θα υπάρξει εάν η απεργία της ΔΕΗ είναι παρατεταμένη, καθώς αυτή τη στιγμή ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα δεν είναι σε λειτουργία, οπότε, εάν η απεργία ξεπεράσει τις 4 με 5 ημέρες, ίσως να μην υπάρχει αρκετό αέριο για όλες τις ιδιωτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες (πάντα με την υπόθεση ότι όλα τα θερμικά εργοστάσια της ΔΕΗ βγούν εκτός).
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί ότι η ζημιά για τη ΔΕΗ θα είναι μεγάλη. Θα εκτιναχθεί στα ύψη η χονδρική τιμή του ρεύματος (Οριακή Τιμή του Συστήματος) και η ΔΕΗ θα αναγκάζεται να αγοράζει σε αυτή την αυξημένη τιμή όλη την ενέργεια που χρειάζεται για να καλύψει τους πελάτες της, δηλαδή το 85% των καταναλωτών. Η ζημιά της ΔΕΗ (μερικά εκατομμύρια ευρώ την ημέρα) θα αποτελεί, αντίστοιχα, κέρδος για τους ιδιώτες ανταγωνιστές της που θα πωλούν ενέργεια στην συγκυριακά κατά πολύ αυξημένη χονδρική τιμή.