ΔΕΗ: Σημαντικές ενεργειακές επενδύσεις μαζί με το data center στη Δ. Μακεδονία
Διαβάζεται σε 5'
Για το έργο αυτό η ΔΕΗ είναι ανοιχτή για πιθανές συμπράξεις, καθώς υπάρχουν ήδη αρκετοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
- 04 Απριλίου 2025 07:17
Πολύ σοβαρές ενεργειακές επενδύσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, πέραν του μεγαλύτερο data center που θα εγκαταστήσει, έργο ύψους 2,3 δισ. ευρώ με ζήτηση 300 μεγαβάτ, όπου θα απασχοληθούν 4.000 εργαζόμενοι κατά την κατασκευή.
Για το έργο αυτό η ΔΕΗ είναι ανοιχτή για πιθανές συμπράξεις, καθώς υπάρχουν ήδη αρκετοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Η θυγατρική της ΔΕΗ στις οπτικές ίνες θα δημιουργήσει νέες συνδέσεις με Θεσσαλονίκη και Ηγουμενίτσα, με στόχο τη διεθνή του διασύνδεση. Σε δεύτερη φάση, υπάρχουν προϋποθέσεις να μεγαλώσει το data center έως τα 1.000 MW με μια επιπλέον επένδυση 5,4 δισ. ευρώ. Έτσι, το συνολικό επενδυτικό σχέδιο μπορεί εν τέλει να ενισχυθεί ως τα 12 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, νέα έργα μακράς και βραχείας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μία μονάδα Waste2Energy, καθώς και σύγχρονα συστήματα τα οποία ρυθμίζουν την τάση και την συχνότητα του συστήματος, έρχονται να προστεθούν στην ήδη μακρά λίστα των ενεργειακών πρότζεκτ που υλοποιεί ήδη η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Τα έργα αυτά θα συμπληρώσουν το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 2.130 MW που δρομολογεί η επιχείρηση στην περιοχή.
Επίσης, θα πλαισιώσουν καινούριες ενεργειακές επενδύσεις που έχει ανακοινώσει το τελευταίο διάστημα η επιχείρηση στην περιοχή και στις οποίες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στη χθεσινή παρουσίαση του καινούριου επενδυτικού πλάνου για τη Δυτική Μακεδονία.
Τέτοιες επενδύσεις είναι η μονάδα ΣΗΘΥΑ για τις ανάγκες τηλεθέρμανσης, καθώς και η βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής υδρογόνου 50MW στο Αμύνταιο από τη Helleniq Energy (θυγατρική της ΔΕΗ με τη Motor Oil). Επίσης, μόλις την περασμένη εβδομάδα, η επιχείρηση ανακοίνωσε πως η λιγνιτική «Πτολεμαΐδα 5» θα μετατραπεί σε μονάδα αερίου 350 MW, τεχνολογίας ανοικτού κύκλου.
Επίσης, στην περίπτωση που ανάψει το «πράσινο φως» για το mega Data Center δυναμικότητας 300 MW, τότε η μονάδα θα μετατραπεί σε CCGT ισχύος 500 MW. Παράλληλα, πρόκειται να κατασκευαστεί νέα μονάδα φυσικού αερίου 100 MW, τεχνολογίας ανοικτού κύκλου, στον Άγιο Δημήτριο.
Όσον αφορά τα νέα σχέδια που εξειδικεύτηκαν κατά τη χθεσινή παρουσίαση, κεντρική θέση σε αυτά έχει η αποθήκευση μακράς αποθήκευσης μέσω της αντλησιοταμίευσης. Το πρώτο έργο αντλησιοταμίευσης θα αναπτυχθεί στο ορυχείο Καρδιάς, μετά την απόσυρση των πύργων ψύξης των παλιών μονάδων και θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 320 MW για οκτώ ώρες, χρησιμοποιώντας τον πυθμένα του παλιού ορυχείου ως κάτω δεξαμενή.
Η επένδυση ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας. Αντίστοιχα, στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, ο Όμιλος σχεδιάζει μονάδα αντλησιοταμίευσης δυναμικότητας 240 MW για 12 ώρες, με κόστος 310 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία 550 νέων θέσεων εργασίας. Και τα δύο έργα έχουν ήδη λάβει τις απαραίτητες άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού.
Σημαντικό χαρτοφυλάκιο όμως προορίζει η επιχείρηση και για μπαταρίες στη Δυτική Μακεδονία, με έργα συνολικής ισχύος 300 MW. Από την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕΥΥ, ο Όμιλος ΔΕΗ εξασφάλισε δύο έργα αποθήκευσης ενέργειας (BESS) συνολικής ισχύος 98 MW / 196 MWh. Τα έργα θα κατασκευαστούν το μεν πρώτο δίπλα στον ΑΗΣ Καρδιάς και, συγκεκριμένα, πλησίον του φωτοβολταϊκού σταθμού «Φοίβη» ισχύος 550 MW. Το δεύτερο θα κατασκευαστεί στον ΑΗΣ Μελίτη, επίσης δίπλα σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
Κατά την τρίτη διαγωνιστική διαδικασία της ΡΑΑΕΥ, ο Όμιλος ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής του ΔΕΗ Ανανεώσιμες, επελέγη για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών αποθήκευσης ενέργειας ισχύος επιπλέον 50 MW / 200 MWh, σύμφωνα με τον οριστικό κατάλογο επιλεγέντων της τρίτης ανταγωνιστικής διαδικασίας της ΡΑΑΕΥ.
Ο σταθμός αποθήκευσης θα κατασκευαστεί επίσης στη Δυτική Μακεδονία, κοντά σε ΑΗΣ του Ομίλου ΔΕΗ και συγκεκριμένα στο Αμύνταιο, σε περιοχή όπου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών της εταιρείας συνολικής ισχύος 940 MW. Τα υπόλοιπα έργα συνολικής ισχύος 150 MW θα κατασκευαστούν στην Πτολεμαΐδα και θα γειτνιάζουν με τα φωτοβολταΐκα έργα της ΔΕΗ στην περιοχή συνολικής ισχύος 1.190MW.
Την ίδια στιγμή, στον ΑΗΣ Καρδιάς οι παλαιές γεννήτριες των Μονάδων 3 και 4 του Ομίλου ΔΕΗ θα μετατραπούν σε σύγχρονους πυκνωτές που συμβάλλουν σημαντικά στη σταθεροποίηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης. Με απλά λόγια, πρόκειται για μία τεχνολογία που χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες γεννήτριες έχοντας ενσωματώσει στον άξονά τους έναν σφόνδυλο που λειτουργεί ως βαρίδι.
Έτσι, καθίσταται δυνατή η ρύθμιση της τάσης και της συχνότητας του συστήματος, ενώ η λύση αυτή θεωρείται η βέλτιστη από τεχνοοικονομική άποψη για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των εθνικών δικτύων υπερυψηλής τάσης. Ο Όμιλος ΔΕΗ, κατά την παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου στη Δυτική Μακεδονία, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής αναδόχου, μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, ενώ η επένδυση εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, εκεί που βρίσκεται σήμερα η «αυλή του λιγνίτη» του σταθμού Πτολεμαΐδα 5, εξετάζεται -ανάλογα και με το αδειοδοτικό πλαίσιο- μία νέα μονάδα θερμικής επεξεργασίας απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών. Ο σχεδιασμός της μονάδας Waste 2Energy προβλέπει την εγκατάσταση γεννήτριας ισχύος περίπου 38 MW η οποία, εκτός από ηλεκτρική ενέργεια, θα μπορεί να διαθέτει και θερμική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της περιοχής.
Παράλληλα, θα είναι εξοπλισμένη με υπερσύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία (State of the Art), ενώ θα δίνει έμφαση και στην ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών από τα προϊόντα της καύσης. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους €300 εκατ., η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή της, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.