Δειλά βήματα για το ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτης–Κύπρου παρουσία τουρκικής κορβέτας

Διαβάζεται σε 3'
Δειλά βήματα για το ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτης–Κύπρου παρουσία τουρκικής κορβέτας

Τα ιταλικά πλοία που έχουν αναλάβει τις έρευνες βυθού “βγήκαν” σε διεθνή ύδατα, αλλά η παρουσία τουρκικής κορβέτας στέλνει… μηνύματα.

Ξεκίνησαν οι πρώτες μετά από καιρό έρευνες για πόντιση του καλωδίου Κρήτης – Κύπρου σε διεθνή ύδατα και η αντίδραση της Άγκυρας ήταν να στείλει πολεμικό για να τις παρακολουθεί, παρ’ ότι αυτές διεξάγονται στο βόρειο Κρητικό Πέλαγος.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η τουρκική κορβέτα ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου τα ιταλικά πλοία ότι κάνει έρευνες σε νερά εκτός της δικαιοδοσίας του, παρ’ ότι η συγκεκριμένη περιοχή, λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα βόρεια της Κρήτης, δεν μπορεί καν να θεωρηθεί ότι αποτελεί μέρος των παράνομων διεκδικήσεων του τουρκολυβικού μνημονίου.

Η Τουρκική κορβέτα βρίσκεται σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τα δύο σκάφη. Αντίστοιχα, τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού παρακολουθούν ελληνική φρεγάτα και πλοίο του Λιμενικού.

Η κίνηση της Άγκυρας δείχνει την πρόθεση της Τουρκικής κυβέρνησης να δηλώσει παρούσα σε όλο το μήκος και πλάτος των διεθνών υδάτων του Αιγαίου. Ταυτόχρονα στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την περίπτωση που, όπως είναι προγραμματισμένο, η ελληνική έρευνα επεκταθεί στα ανατολικά της Κάσου.

Σε περιοχές δηλαδή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός της οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, σημεία της οποίας επικαλύπτει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπου οι έρευνες διεκόπησαν τον περασμένο Ιούλιο μετά από ένα επεισόδιο 40 ωρών και την παρουσία πέντε τουρκικών πολεμικών πλοίων. Τότε, η Τουρκία είχε σπεύσει να εκδώσει δική της Navtex, υποστηρίζοντας ότι η ευθύνη έκδοσης αναγγελιών στη συγκεκριμένη ζώνη ανήκει στον σταθμό της Αττάλειας.

Αυτό που συνέβη επί του πεδίου απέδειξε και στη πράξη ότι δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος. Η τουρκική αντίδραση αναδεικνύει ξανά πόσο πολύ το γεωπολιτικό επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα θέματα που προβάλλονται κατά καιρούς ως σημαντικά στην υπόθεση του καλωδίου Κρήτης – Κύπρου: Από τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου στο έργο, έως τη μεταφορά των παγίων στην εταιρεία του Great Sea Interconnector και τη τροποποίηση της συμφωνίας παραχώρησης.

Δεδομένο είναι πάντως ότι οι εργασίες επεκτείνονται έστω και σε μικρό βαθμό, σε διεθνή ύδατα. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη εβδομάδα, ο Σταθμός Ηρακλείου εξέδωσε δύο Navtex για έρευνες πόντισης του καλωδίου, μια για το πλοίο Ievoli Relume, (081/25) και μια για το NG Worker (086/25), σε περιοχές βορείως του Αγίου Νικολάου στο νομό Λασιθίου.

Είναι η πρώτη εδώ και μήνες ουσιαστική εξέλιξη ως προς το αμιγώς ερευνητικό σκέλος του καλωδίου έξω από τα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου.

Συνέπεσε μάλιστα με την προγραμματισμένη χθεσινή συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στη Ντόχα, κατά την οποία η ελληνική πλευρά έθεσε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το θέμα, χωρίς να είναι γνωστό ποια ήταν η απάντηση.

Η συνάντηση έγινε σε «θετικό κλίμα» με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, για το οποίο όμως δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία, δείγμα της φάσης την οποία διέρχονται τα ελληνοτουρκικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα