Διάδρομος Βορρά – Νότου για εξαγωγή πράσινου ρεύματος προς την Κεντρική Ευρώπη

Διάδρομος Βορρά – Νότου για εξαγωγή πράσινου ρεύματος προς την Κεντρική Ευρώπη
Αιολικό πάρκο iStock

Τα σχέδια για μεταφορά από τη χώρα μας ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα προς την Κεντρική Ευρώπη συνδέονται και με το project διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδος.

Η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει, αλλά είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από ότι πέρυσι, υποστήριξε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Νίκος Τσάφος, μιλώντας στο Power & Gas Forum.

Σε ότι αφορά τα δίκτυα, η χώρα μας έχει βάλει στοίχημα να παράγει μεγάλες ποσότητες ΑΠΕ, αλλά σε κάποια φάση θα γίνει κορεσμός και για αυτό πρέπει να ενισχυθούν οι διασυνδέσεις και να κατευθυνθεί η ενέργεια και στο εξωτερικό.

Ο κ. Τσάφος εξήγησε ότι πλέον αλλάζουν οι διάδρομοι στην Ευρώπη και αφορούν περισσότερο τον άξονα Βορρά-Νότου. “Η στρατηγική μας έχει να κάνει με τα Δυτικά Βαλκάνια ώστε να στείλουμε την ενέργεια από την Αφρική και την Ελλάδα προς τα βόρεια”. Εκεί εντάσσεται η νέα πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει το σχέδιό της για τις διεθνείς διασυνδέσεις στην σύνοδο κορυφής και τη σύνοδο των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει πρόταση για απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αυστρία και τη Νότια Γερμανία με καλώδιο μέσω Αλβανίας και δυτικών Βαλκανίων. Όπως είχε επισημάνει σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στη Νότια Γερμανία υπάρχει ανάγκη για πράσινη ενέργεια και η πρόταση προβλέπει αρχική ικανότητα μεταφοράς 3 GW με δυνατότητα αύξησης στα 9 GW στη συνέχεια.

Η Ελλάδα συγκεντρώνει επιπλέον δύο πρόσθετα συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα: όπως επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Παναγιώτης Παπασταματίου στο Power & Gas Forum την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα διαθέτει πιο πλούσιο αιολικό δυναμικό σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, οι οποίες είναι πιο πιθανό να στηρίξουν την ενεργειακή τους μετάβαση περισσότερο στην ενέργεια από τον ήλιο. “Από την άποψη αυτή, η αιολική ενέργεια – η οποία παράγεται όλες τις ώρες του 24ώρου – συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, αφού μπορεί να την καταστήσει εξαγωγό πράσινου ηλεκτρισμού τις μη μεσημεριανές ώρες που η ευρύτερη περιοχή θα ζητά ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της ανάπτυξης και του κατάλληλου μείγματος των Α.Π.Ε. στη χώρα μας, θα πρέπει να εξεταστούν ως μέρος του ευρύτερου περιφερειακού και Ευρωπαϊκού σχεδιασμού”, ανέφερε ο κ. Παπασταματίου.

Το δεύτερο πλεονέκτημα της χώρας μας συνδέεται με την προοπτική να αναδειχθεί σε ενεργειακή γέφυρα με τη Β. Αφρική εφόσον προχωρήσουν στο στάδιο της υλοποίησης τα σχέδια για ανάπτυξη ενεργειακών διασυνδέσεων με την Αίγυπτο. Σημαντικός σταθμός στην κατεύθυνση αυτή είναι η νέα επικαιροποιημένη λίστα των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI) που αναμένεται να δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προσεχή Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα