Διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου: “Σταθερή” η κατάσταση στην Ευρώπη – Εξαίρεση η Μολβαδία

Διαβάζεται σε 4'
Διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου: “Σταθερή” η κατάσταση στην Ευρώπη – Εξαίρεση η Μολβαδία
ISTOCK

Τι αναφέρει η πολωνική προεδρία της ΕΕ για τη διακοπή μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου. Ανησυχητική η κατάσταση για την Μολδαβία

Καθησυχαστική παραμένει η πολωνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στη διακοπή εξαγωγών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη – μέσω Ουκρανίας – από την 1η Ιανουαρίου, λόγω της λήξης της συμφωνίας διαμετακόμισης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

«Η κατάσταση είναι σταθερή σε όλα τα κράτη μέλη (της ΕΕ) που προσφεύγουν στα χειμερινά αποθέματα και στις εισαγωγές από τρίτες χώρες διασφαλίζοντας σταθερή προσφορά στους καταναλωτές, με την εξαίρεση της Μολδαβίας», δήλωσε εκπρόσωπος της πολωνικής προεδρίας.

«Δεν έχει παρατηρηθεί καμία αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφθασαν την Τρίτη το συμβολικό όριο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, και διατηρήθηκαν σε αυτό το επίπεδο και σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στην περισσότερο ανησυχητική κατάσταση στην Μολδαβία, η πολωνική προεδρία κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσουν την υποστήριξη και τον συντονισμό τους με τις αρχές του Κισινάου για να αποφευχθούν ελλείψεις.

Οι αποστολές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας διακόπηκαν οριστικά την Τετάρτη, μετά την εκπνοή του συμβολαίου που είχε υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές στο τέλος του 2019 και παρέμεινε σε ισχύ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η διακοπή αφορά στο ένα τρίτο των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και ανησυχεί χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κυρίως την Μολδαβία, η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, και την Σλοβακία, η οποία απειλεί με σοβαρές συνέπειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ενωσης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη συζήτησαν την κατάσταση σε χθεσινή τους σύσκεψη και θα ξανασυναντηθούν στις 7 Ιανουαρίου για να αξιολογήσουν την κατάσταση.

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία» σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις φυσικού αερίου, ανακοίνωσε η Κομισιόν μετά το πέρας της σύσκεψης.

Η προσφορά του φυσικού αερίου ενισχύθηκε με τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022.

Το επίπεδο των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη φθάνει το 72%, δηλαδή είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο για την περίοδο αυτή του έτους, διαβεβαίωσε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του ουκρανικού εδάφους ανέρχονταν σε λίγο περισσότερο από 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Αντίποινα κατά της Ουκρανίας ζητά ο Φίτσο

Αν και η Κομισιόν έχει προτείνει λύσεις για τις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των αναγκών τους με προμήθεια ελληνικού, τουρκικού και ρουμανικού φυσικού αερίου μέσω της διαβαλκανικής οδού, ωστόσο ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο ζητά ήδη αντίποινα κατά της Ουκρανίας. Είχε προειδοποιήσει εδώ και μέρες για τη λήψη αναλογικών μέτρων σε βάρος της Ουκρανίας, αν το Κίεβο δεν ανανέωνε τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είχε μάλιστα ταξιδέψει στη Μόσχα το προηγούμενο διάστημα, όπου ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά δήλωσή του είχε εκφράσει προθυμία συνέχισης της παροχής φυσικού αερίου προς τη Σλοβακία, αν και πρακτικά αδύνατο, εάν έληγε η συμφωνία. Είχε απειλήσει δε την Ουκρανία με διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Φίτσο ότι βοηθά τον Πούτιν να «χρηματοδοτεί τον πόλεμο και να αποδυναμώσει την Ουκρανία». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι οι προσπάθειες του Σλοβάκου πρωθυπουργού ισοδυναμούν με «δεύτερο ενεργειακό μέτωπο» εναντίον του Κιέβου κατ’ εντολή της Μόσχας.

Η Πολωνία, που ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου, δήλωσε ότι η διακοπή της συμφωνίας αποτελεί “νίκη” της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις ενεργειακές προμήθειες προς την Ουκρανία, σε περίπτωση εφαρμογής αντιποίνων από πλευράς Σλοβακίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα