Διακρατική συμφωνία με Βουλγαρία: Το φθινόπωρο σε λειτουργία ο αγωγός αερίου
Ο αγωγός IGB που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη χώρα μας στη Βουλγαρία μπαίνει στην τελική ευθεία, με τη Βουλή να καλείται να κυρώσει τη σχετική διακρατική συμφωνία με τη γειτονική χώρα.
- 20 Ιανουαρίου 2021 06:20
Κατατέθηκε χθες με νομοσχέδιο στη Βουλή προς κύρωση η διακρατική συμφωνία με τη Βουλγαρία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB, αλλά και το καταστατικό ίδρυσης του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF).
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, μέσω της συμφωνίας για τον IGB ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας μέσω της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων. Παράλληλα, μαζί με το τερματικό υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης αναβαθμίζεται η παρουσία της ελληνικής αγοράς ως κόμβος στην ευρύτερη περιοχή. Η δυναμικότητα του αγωγού ανέρχεται σε 3 δισ.κυβικά μέτρα αερίου ετησίως με επιλογή αύξησης στα 5 δισ κυβικά μέτρα και ως τα 2 δισ. κυβικά μέτρα αντίστροφης ροής με κατεύθυνση από Βουλγαρία προς Ελλάδα.
Το συγκεκριμένο μεγάλο έργο υποδομής αλλάζει το χάρτη της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου καθώς θα αποτελεί το διασυνδετήριο αγωγό μήκους 182 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 31 βρίσκονται εντός της Ελλάδας. Θα έχει σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Stara Zagora της Βουλγαρίας, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow).
Ο IGB έχει ευρύτερο οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό ενδιαφέρον αφού προβλέπεται να συνδεθεί με τον αγωγό TAP αποτελώντας την προέκτασή του προς τα Αν. Βαλκάνια. Οι Μέτοχοι της εταιρείας που κατασκευάζει και θα διαχειριστεί τον αγωγό είναι η Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) με ποσοστό 50% και η ελληνική Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, επίσης με 50%, στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON.
Ο αγωγός IGB συναρτάται απολύτως, αφενός με τη λειτουργία του αγωγού TAP ο οποίος φέρνει ήδη αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, αφετέρου με την κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
Και τούτο διότι, σε μεγάλο βαθμό, το αέριο που θα φεύγει από τη χώρα μας με κατεύθυνση τη Βουλγαρία θα φτάνει στη Βόρεια Ελλάδα είτε μέσω του αγωγού TAP, είτε μέσω του πλωτού σταθμού της Αλεξανδρούπολης.
Το FSRU στη Θρακική πόλη, του οποίου η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2021, είναι σημαντικό έργο το οποίο ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς έλευσης του αερίου, ενισχύει την ανάπτυξη ανταγωνισμού και υποστηρίζει τη δημιουργία ενός Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
“Δουλειά” του πλωτού τερματικού σταθμού είναι η υποδοχή, προσωρινή αποθήκευση και αεριοποίηση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG). Θα βρίσκεται 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με χωρητικότητα αποθήκευσης έως 170.000 κυβικά μέτρα και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα υπερβαίνει τα 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Η πλωτή μονάδα θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγού μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2023. Στο έργο συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η εταιρεία Gaslog, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ και η Bulgartransgaz.
Σε ότι αφορά, τέλος, την περίπτωση του Φόρουμ Αν. Μεσογείου, στην αιοτιολογική έκθεση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, γίνεται λόγος για στόχους όπως τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου και τη μεταφορά του, την χρηματοδότηση έργων υποδομής, τη συνεργασία των χωρών της περιοχής και το σχηματισμό μιας περιφερειακής αγοράς. Σημειώνεται ότι το φόρουμ συγκροτείται από τις εξής χώρες: Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή, Ισραήλ και Κύπρος.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.