Η δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream επιταχύνει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το αέριο
Το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας πραγματοποιείται την Παρασκευή υπό το φως των νέων εξελίξεων. Η δημιουργία ενός νέου δείκτη σε αντικατάσταση του πρίφημου TTF έρχεται πιο κοντά.
- 29 Σεπτεμβρίου 2022 06:24
Περισσότερο αναγκαία κάνει την άμεση λήψη αποφάσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εξέλιξη σχετικά με τις διαρροές στους υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream που αποδίδονται σε δολιοφθορά με τη Ρωσία και τη Δύση να αλληλοκατηγορούνται.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί αύριο Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις διαρροές στη Βαλτική Θάλασσα.
Την ίδια μέρα στη σκιά των συγκεκριμένων εξελίξεων θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στο οποίο έχουν επενδυθεί προσδοκίες για αποφασιστική δράση, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να θεωρείται δεδομένο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποφασιστεί υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 3% αντί του αρχικού 5%.
Μάλιστα, η πρόταση της Κομισιόν, που μένει να δούμε που θα καταλήξει στις λεπτομέρειές της, αφορά σε μείωση με βάση το μέσο όρο κατανάλωσης της τελευταίας 5ετίας.
Σε αυτήν όμως περιλαμβάνονται, αφενός μεν τα δύο χρόνια της πανδημίας, αφετέρου δε η περίοδος της οικονομικής κρίσης, όταν εργοστάσια, εν πολλοίς, υπολειτουργούσαν. Για το προτεινόμενο μέτρο υπάρχει έντονη αντίδραση της εγχώριας βαριάς βιομηχανίας, η οποία επικαλείται την απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της στις ξένες αγορές.
Έτερο «ακανθώδες» ζήτημα που θα βρεθεί υψηλά στην «ατζέντα» της αυριανής σύσκεψης των ευρωπαίων υπουργών ενέργειας είναι το πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπου ήδη τα μπλόκ των κρατών-μελών διαμορφώνονται, επιβεβαιώνοντας τις διαφορετικές θέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες στο προσχέδιο συζήτησης δεν περιλαμβάνεται το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Την ίδια στιγμή στη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού benchmark για το φυσικό αέριο, το οποίο θα συνδέει τον TTF με το αμερικανικό Henry hub, καθώς και με άλλους δείκτες, όπως αυτοί στην Ιαπωνία και στην Κορέα, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η κατεύθυνση αυτή εξετάζεται να συμπεριληφθεί στον νέο κανονισμό που θα εισηγηθεί η Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση, και ο οποίος θα προβλέπει αλλαγή στον μηχανισμό τιμολόγησης του αερίου TTF.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας συμπληρωματικός δείκτης συναλλαγών για το ευρωπαϊκό μπλοκ, ο οποίος να αντανακλά με μεγαλύτερη ακρίβεια και αντιπροσωπευτικότητα την αγορά των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με όσα λένε ευρωπαϊκές πηγές, προκειμένου να είναι πιο αντιπροσωπευτική και αξιόπιστη αυτή η νέα τιμή αναφοράς, θα πρέπει να καλύπτει τις διακινούμενες ποσότητες LNG και να συνδέεται πιθανότατα τόσο με το αμερικανικό Henry Hub, όσο και με τις τιμές σποτ σε Ιαπωνία και Κορέα.
Σενάριο για πλαφόν εντός του χειμώνα
Σε κάθε περίπτωση το σενάριο επιβολής πλαφόν βρίσκεται στο τραπέζι. Εφόσον επιτευχθούν οι απαραίτητες ισορροπίες, τότε θα μπορούσαν οι υπουργοί Ενέργειας να προβούν σε μια σχετική εισήγηση προς τη Κομισιόν, εκείνη να την υιοθετήσει μέσα στον Οκτώβριο και το μέτρο να καταστεί δυνατόν να ισχύει εντός του χειμώνα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις