Δραστηριότητα σε 20 χώρες στις πέντε ηπείρους αναπτύσσει η Metlen

Διαβάζεται σε 4'
Φωτοβολταϊκά
Φωτοβολταϊκά iStock

Θέτει ως στόχο την επέκταση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου με το ελληνικό portfolio να περιλαμβάνει 1,2 – 1,3 GW έργα ΑΠΕ σε λειτουργία έως το 2030.

Με “όχημα” την πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει από την μόνιμη παρουσία της σε 20 χώρες στις 5 ηπείρους και περατωμένο χαρτοφυλάκιο πάνω από 4,3 GW σε φωτοβολταϊκά, 236 MW σε αιολικά και έργα αποθήκευσης με μπαταρίες χωρητικότητας 740 MWh, η M Renewables θέτει νέους φιλόδοξους στόχους με ορίζοντα το 2030 τόσο για την ανάπτυξη τόσο του ελληνικού portfolio όσο και συνολικότερα.

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι τα “νούμερα” που τίθενται ως το τέλος της δεκαετίας δεν αφορούν στενά στο πολλαπλασιασμό του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου όσο στη διαμόρφωσή του σε επίπεδα που θα υπηρετεί την συνολικότερη δραστηριότητα ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού utility με παρουσία σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας από την παραγωγή έως την προμήθεια, δηλαδή, ενός καθετοποιμένου μοντέλου ανάπτυξης.

Υπό αυτό το πρίσμα, η M Renewables, ο βραχίονας της METLEN Energy & Metals στο τομέα των ΑΠΕ, σχεδιάζει την επέκταση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου θέτοντας στόχο, μεταξύ άλλων, το ελληνικό portfolio να περιλαμβάνει 1,2 – 1,3 GW έργα ΑΠΕ σε λειτουργία, ενισχυόμενο από άλλα 500 MW στην Ιταλία και ό,τι άλλα έργα έχουν μείνει στην κυριότητα της εταιρείας προτού περάσουν στην επόμενη φάση του asset rotation και παραχωρηθούν σε τρίτους.

Η στρατηγική του asset rotation

Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική του asset rotation αφορά στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και κατασκευή έργων ΑΠΕ, τα οποία στη συνέχεια παραχωρούνται σε τρίτους με την εταιρεία να μετράει ήδη σημαντικά deals σε αυτό το πλαίσιο ανά τον κόσμο. Η εν λόγω προσέγγιση τροποποιείται στις περιπτώσεις Ελλάδας και Ιταλίας όπου λόγω καθετοποιημένης δραστηριότητας, η στόχευση αφορά στην ανάπτυξη ιδίου χαρτοφυλακίου που θα στηρίζει το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας (προμήθεια, PPAs κλπ). Η συνολική “δεξαμενή” έργων, είτε αυτά αφορούν ενσωμάτωση στο εταιρικό χαρτοφυλάκιο και λειτουργία τους, είτε προορίζονται για πώληση, φτάνει στα 10-11GW με πρόθεση να διατηρείται σε αυτά τα επίπεδα, ασχέτως των όποιων αυξομειώσεων συμβαίνουν.

Το ελληνικό παράδειγμα

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι στόχοι για το 2030 προβλέπουν 1,3 GW φωτοβολταϊκά σε λειτουργία, 600-700 MW αιολικά και ανάλογη ισχύς σε μπαταρίες. Σημειώνεται ότι σήμερα, η εταιρεία διαθέτει 150 MW φβ σε λειτουργία και 800 MW υπό κατασκευή ενώ στην περίπτωση των αιολικών, το σχετικό pipeline αριθμεί μεγάλο αριθμό αδειών σε έργα σε ανώριμο ωστόσο επίπεδο ακόμα. Στην περίπτωση των μπαταριών, η “μεγάλη εικόνα” περιλαμβάνει έργα 1,2 GW προ θυρών ΑΔΜΗΕ με αίτημα για όρους σύνδεσης και σαφή πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει προς την υλοποίησή τους ακόμη και με όρους αγοράς, εφόσον “ανοίξει ο δρόμος” για την πρόσβασή τους στο δίκτυο. Η ωρίμανση και επέκταση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, ιδίως σε αγορές όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, εδράζεται στη λογική συνδυασμού των επιμέρους τεχνολογιών με στόχευση να δημιουργείται κάθε φορά η βέλτιστη ισορροπία με την βέλτιστη απόδοση.

Διεθνές “αποτύπωμα”

Σημειώνεται ότι ο “χάρτης” δραστηριοτήτων της εταιρείας απλώνεται στις πέντε ηπείρους του πλανήτη και περιλαμβάνει 12 χώρες στην Ευρώπη (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), 5 χώρες στην Ασία (Ινδία, Νότια Κορέα, Καζακστάν, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν), 3 χώρες στην Αμερική (Καναδάς, Χιλή και Πουέρτο Ρίκο) και στην Αυστραλία.

Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο της M Renewables επεκτείνεται σε όλες τις τεχνολογίες, προσπαθώντας να αξιοποιήσει και να ακολουθήσει τις ανάλογες τάσεις που εμφανίζει η εκάστοτε αγορά, αναλόγως και το επίπεδο ωριμότητας που έχει επιτύχει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα