Έγινε το πρώτο βήμα για “ηλεκτρικό διάδρομο” με τη Σαουδική Αραβία
Διαβάζεται σε 3'Συστάθηκε κοινή εταιρεία ειδικού σκοπού μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της National Grid Saudi Electricity Company, η οποία θα αναλάβει να τρέξει τις περιβαλλοντικές και τεχνικο-οικονομικές μελέτες.
- 08 Φεβρουαρίου 2024 07:05
Τη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού Saudi Greek Interconnection με αντικείμενο την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Μάνος Μανουσάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της National Grid Waleed Al-Saadi σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διαχειριστή στην Αθήνα.
Η σύμπραξη του ΑΔΜΗΕ και της National Grid -που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας και το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας- εξειδικεύει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα της Ενέργειας, η οποία είχε συμφωνηθεί σε υψηλότατο διακρατικό επίπεδο το καλοκαίρι του 2022, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα o Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι δυο Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς υπέγραψαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 στην Αθήνα τη Συμφωνία Μετόχων (Shareholders Agreement – SHA).
Όπως ορίζεται στο καταστατικό της “Saudi Greek Interconnection”, ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid θα κατέχουν μερίδιο 50% έκαστος.
Σημειώνεται ότι τεχνικές ομάδες του ΑΔΜΗΕ και της National Grid εργάζονται ήδη για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με τον σχεδιασμό των επόμενων μελετητικών βημάτων.
Η σύσταση της εταιρείας αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ και φέρει το διακριτικό τίτλο “Σαουδαραβική Ελληνική Ηλεκτρική Διασύνδεση”, με το νέο σχήμα να έχει επικεφαλής τον CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη και πρόεδρο τον CEO της National Grid, Ουαλίντ αλ Σααντί.
Σκοπός της εταιρείας, να εκπονήσει τη συνολική μελέτη εμπορικής βιωσιμότητας (συμπεριλαμβανομένων των επιμέρους μελετών) για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδική Αραβία, μέσω καλωδίου HVDC, καθώς και η διενέργεια οποιασδήποτε άλλης συναφούς δραστηριότητας. Και για το σκοπό αυτό, θα μπορεί να συνεργάζεται και να συνάπτει συμβάσεις με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Στην πράξη και παρ’ ότι εκκρεμούν ακόμη κάποιες εγκρίσεις από τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ.Σκυλακάκη και τον αρμόδιο υπουργό του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η σύσταση της εταιρείας αποτελεί ένα ακόμη βήμα εξειδίκευσης της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας με αντικείμενο τη δημιουργία της Saudi Greek Interconnection.
Ο πόλεμος στη Γάζα είχε δώσει την εντύπωση ότι το σχέδιο μετατίθεται προς τα πίσω, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από τωρινές εξελίξεις, παρ’ ότι φυσικά υπάρχει πάρα πολύς δρόμος μπροστά. Η δύσκολη δουλειά ξεκινά τώρα, με τη χάραξη να αποτελεί το μείζον ζήτημα.
Η όδευση θα είναι η βασική παράμετρος της μελέτης βιωσιμότητας και εξαρτάται από τις σχέσεις ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Στην παρούσα φάση και εφόσον δεν αλλάξουν τα πράγματα, το σουνιτικό βασίλειο θα επιλέξει μια μακρύτερη διαδρομή, μέσω Σουέζ, δηλαδή την Σ. Αραβία – Αίγυπτο – Ελλάδα, αφήνοντας εκτός το Ισραήλ, όπως προέβλεπαν άλλωστε και οι αρχικές προσεγγίσεις με το Ριάντ το 2022. Εάν πάλι στο μέλλον υπάρξει περιθώριο επαναπροσέγγισης, τότε η διασύνδεση Saudi Greek Interconnection θα ακολουθήσει τη διαδρομή Σ. Αραβία – Ιορδανία – Ισραήλ – Ελλάδα, με πιθανή ενδιάμεση στάση την Κύπρο.
Τα πάντα υπό αυτή την έννοια είναι ανοικτά, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα έργο, που εφόσον ωριμάσει, θα περάσουν πολλά χρόνια για να μπει στη φάση της υλοποίησης.