Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την εκτόξευση στις τιμές ρεύματος

Διαβάζεται σε 3'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISS

Με τη χονδρεμπορική τιμή να πιάνει πολύ υψηλά επίπεδα, στο τραπέζι βρίσκεται το μέτρο της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ρεύματος.

Σε έκτακτη σύσκεψη σήμερα το πρωί στο Μαξίμου πρόκειται να συζητηθεί η διακύμανση προς τα πάνω των τιμών χονδρικής ρεύματος, η οποία εκ των πραγμάτων θα μεταφερθεί από τον επόμενο μήνα στη λιανική και συγκεκριμένα στα πράσινα τιμολόγια που ανακοινώνουν κάθε μήνα οι προμηθευτές.

Η τάση είναι πανευρωπαϊκή, ωστόσο εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ανοίγει ένα νέο μέτωπο σε τομέα μάλιστα της άμεσης καθημερινότητας των πολιτών, εκεί που η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι ασχολείται συστηματικά έχοντας πάρει το μήνυμα των ευρωεκλογών.

Στη σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρωθυπουργό, με συμμετοχή της ηγεσίας του ΥΠΕΝ, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η επαναφορά του νόμου για τη φορολογία των ηλεκτροπαραγωγών, για το διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς οι τιμές στην αγορά εξισορρόπησης έχουν εκτοξευτεί, δημιουργώντας πεδίο κερδοφορίας για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Το θέμα αποκτά τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και το υπουργείο πρόκειται να ζητήσει άμεσα έγκριση από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο δείχνουν ότι οι τιμές της χονδρικής, ειδικά μέσω των τεράστιων αποκλίσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά, δημιουργούν υπερέσοδα των παραγωγών, γεγονός για το οποίο έχει ξεκινήσει έρευνα και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το υπουργείο ωστόσο προσανατολίζεται να κινηθεί άμεσα και να μην περιμένει να ολοκληρωθεί η έρευνα της Αρχής. Όσο για το διάστημα στο οποίο εξετάζει να επιβάλει την έκτακτη φορολόγηση, δηλαδή μεταξύ 1/7 έως και 30/9/2024, είναι επειδή, σε αυτό, λόγω ακριβώς της μεγάλης ζήτησης, εμφανίζονται αιχμές με ανώτατες τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας, ακόμη και στα 500-700 ευρώ/ MW.

Στο μέτωπο της ΡΑΑΕΥ, η έρευνα που τρέχει αφορά τις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, με την Αρχή να έχει ζητήσει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναλυτική έκθεση των προσφορών που υποβάλλουν ανά ώρα τις τελευταίες ημέρες οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο δείχνουν ενδοημερήσιες αποκλίσεις, της τάξης των 450 και 500 ευρώ, από τη χαμηλότερη μέχρι την ανώτατη τιμή, τιμές που είχαμε να δούμε αρκετά χρόνια στην ελληνική αγορά, από την εποχή της ενεργειακής κρίσης.

Το θέμα συνδέεται προφανώς με τα όσα συμβαίνουν εδώ και μια εβδομάδα στις αγορές της Κεντρικής και Αν. Ευρώπης, όπου η μείωση των ροών προς την Ουγγαρία, με παράλληλη υποχώρηση της μεταφορικής ικανότητας στις διασυνδέσεις Σερβίας-Ουγγαρίας και Βουλγαρίας-Ρουμανίας, έχει προσλάβει διαστάσεις, εκτινάσσοντας τις τιμές χονδρικής στα χρηματιστήρια της ευρύτερης περιοχής.

Μεγάλες αποκλίσεις στην ελληνική αγορά παρατηρούνται εδώ και μέρες. Σημειώνεται ότι, σήμερα, παρά το γεγονός ότι η χονδρική υποχωρεί στα 176 ευρώ/MWh, η μέγιστη τιμή θα είναι ακόμη υψηλότερα, στα 650 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα