Εκτίναξη των επισφαλειών στις ηλεκτρικές εταιρείες από τον “ενεργειακό τουρισμό”
Μόλις ένας στους 10 από τους πελάτες που ηλεκτροδοτούνται από τη λεγόμενη "Καθολική Υπηρεσία" πληρώνει κανονικά το λογαριασμό του.
- 18 Σεπτεμβρίου 2023 06:33
Την επιτακτική ανάγκη να αρθούν οι υφιστάμενες στρεβλώσεις στη λιανική αγορά ρεύματος, οι οποίες προκαλούν σημαντικές επιβαρύνσεις στους προμηθευτές, επισήμανε στους εκπροσώπους του Τύπου ο Αναστάσιος Λωσταράκος, Γενικός Διευθυντής της NRG, στο περιθώριο δημοσιογραφικής αποστολής που διοργάνωσε η εταιρεία, για την επίσκεψη στο περίπτερό της στη φετινή ΔΕΘ.
Ο κ. Λωσταράκος σημείωσε πως θα πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα το Άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας, ώστε να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας για την αλλαγή προμηθευτή από καταναλωτές με χρέη και, με αυτό τον τρόπο, να κλείσει το παραθυράκι του «ενεργειακού τουρισμού». Όπως τόνισε, όσο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, τόσο μεγαλώνει η «τρύπα» στα οικονομικά των προμηθευτών.
Έτσι, πλέον οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί στο 3% του τζίρου, από 1% που ήταν νωρίτερα. Μάλιστα, το νούμερο αυτό προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τις συνολικές εισπράξεις, δηλαδή περιλαμβάνοντας και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Όπως είναι φυσικό, αν ληφθεί υπόψη ο τζίρος μόνο από το ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών, το ποσοστό είναι αρκετά μεγαλύτερο.
Σύμφωνα με τον κ. Λωσταράκο πάντως, πέρα από την αδράνεια της πολιτείας, και οι ίδιες οι εταιρείες του κλάδου θα μπορούσαν να είχαν μεριμνήσει ώστε να μην οξυνθεί το πρόβλημα. Κι αυτό γιατί δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη δημιουργία του «ενεργειακού Τειρεσία», ο οποίος δεν θα επέτρεπε σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να αποφεύγουν την εξόφληση των λογαριασμών τους, αλλάζοντας πάροχο.
Σημαντικό «αγκάθι» για την αγορά είναι επίσης το ισχύον καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας, καθώς όπως σημείωσε μόλις 1 στους 10 καταναλωτές, που βρίσκονται στην Καθολική Υπηρεσία, εξοφλεί τους λογαριασμούς του. Όπως είναι φυσικό, τα κόστη που επωμίζονται οι 5 υπόχρεοι προμηθευτές τελικά «περνούν» στους καταναλωτές, ζημιώνοντας επομένως τους συνεπείς πελάτες.
Με βάση τον Γενικό Διευθυντή, θα πρέπει να θεσπισθεί όριο παραμονής στην Καθολική Υπηρεσία. Η πρόταση αυτή κινείται στην ίδια κατεύθυνση προωθούμενης παρέμβασης του ΥΠΕΝ, με το προσχέδιο της σχετικής ρύθμισης να προβλέπει πως μόλις θα ολοκληρωθεί τετράμηνο από την ένταξη ενός καταναλωτή στην Καθολική Υπηρεσία, ο προμηθευτής θα μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση εντολής αποκοπής στον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και σε άρση της εκπροσώπησής του.
Πάντως, όπως συμπλήρωσε, απαραίτητη προϋπόθεση είναι εκτελούνται από τον ΔΕΔΔΗΕ οι εντολές αποκοπής, κάτι που δεν γίνεται τώρα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή αγγίζουν τις 4.000 εντολές αποκοπής της NRG που παραμένουν ανεκτέλεστες, παρόλο που έχουν εκδοθεί εδώ και 50 και πλέον ημέρες.
Ο κ. Λωσταράκος αναφέρθηκε και στις πρόσθετες επιδοτήσεις στις 1,25 εκατομμύρια επιχειρήσεις με παροχές έως 35 kVA, που δόθηκαν το 11μηνο Φεβρουάριος – Δεκέμβριος 2022 και τις οποίες κάλυψαν οι προμηθευτές με ίδια κεφάλαια.
Υπενθυμίζεται ότι το ποσό για το σύνολο του κλάδου ανέρχεται στα επίπεδα των 800 εκατ. ευρώ, ενώ η πολιτεία σχεδιάζει την αλλαγή της διαδικασίας επιστροφής των ποσών. Πιο συγκεκριμένα, έχει προτείνει στην Κομισιόν να δεχτεί να στέλνουν επιστολή οι προμηθευτές στους καταναλωτές με την οποία να τους ζητούν να στείλουν Υπεύθυνη Δήλωση, όπου να αναφέρεται ρητά ότι αν δεν απαντήσουν, αυτό θα εκλαμβάνεται ως παραδοχή ότι δεν έχουν υπερβεί το όριο κρατικής ενίσχυσης και άρα ορθώς έλαβαν επιδότηση και επομένως θα ανοίγει έτσι ο δρόμος για να αποζημιωθούν οι πάροχοι για τα αντίστοιχα ποσά.
Ο Γενικός Διευθυντής σημείωσε πως η NRG έχει λαμβάνειν 37 εκατ. ευρώ, με την κυβέρνηση να αναμένει το «πράσινο φως» των Βρυξελλών, το οποίο θα ξεκλειδώσει την ανάκτηση των ποσών. Επισήμανε πως αν δεν βρεθεί λύση, τότε η επιβάρυνση αναπόφευκτα θα μετακυλισθεί στους καταναλωτές.
Όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της απόσυρσής τους στο τέλος του έτους, τονίζοντας ότι όπως έχουν διαμορφωθεί πλέον οι συνθήκες, δεν δικαιολογείται η παράτασή τους. Σημείωσε πως η ελευθερία αλλαγής προμηθευτή, που ενεργοποιήθηκε με την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων, ενίσχυσε την κινητικότητα στην αγορά – κυρίως μεταξύ των ιδιωτών παρόχων, και όχι μεταξύ της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών.
Απόδειξη για αυτό, όπως πρόσθεσε είναι ότι ο μηνιαίος ρυθμός αλλαγής προμηθευτή (churn rate) διαμορφώθηκε στο 2-3% μετά τα έκτακτα μέτρα, από 1-2% που ήταν προηγουμένως. Όπως πρόσθεσε, αυτό είχε ως συνέπεια οι εταιρείες να έχουν ζημία στην περίπτωση καταναλωτών για τους οποίους δεν είχαν προλάβει να καλύψουν το κόστος απόκτησης και οι οποίοι στην πορεία στράφηκαν σε άλλο πάροχο.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις