Έλεγχος από τη ΡΑΕ στα λειτουργικά κόστη των Διαχειριστών ρεύματος και αερίου

Διαβάζεται σε 3'
Λογαριασμοί ρεύματος
Λογαριασμοί ρεύματος iStock

Σκοπός είναι να υπάρξει μείωση και στις “ρυθμιζόμενες” χρεώσεις των λογαριασμών, ώστε να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Στο μικροσκόπιο» βάζει η ΡΑΑΕΥ τα λειτουργικά κόστη των Διαχειριστών, με σκοπό να περιορίσει τις δαπάνες των εταιρειών στις πραγματικά αναγκαίες. Με αυτό τον τρόπο, η ΡΑΑΕΥ επιδιώκει να συγκρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιβαρύνσεις που «περνούν» στους τελικούς καταναλωτές, μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Η κίνηση αυτή της Ρυθμιστικής Αρχής κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις παρεμβάσεις στη λιανική ρεύματος, για την ενίσχυση των ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών.

Σύμφωνα με πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής, η προσέγγισή της είναι πως αν και στον καθορισμό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων προσμετρώνται τόσο οι αποσβέσεις των επενδύσεων στις οποίες προχωρούν οι Διαχειριστές, όσο και οι λειτουργικές τους δαπάνες, τα δύο αυτά μεγέθη έχουν ετεροβαρή επίπτωση στον καταναλωτή.

Ο λόγος είναι πως οι επενδύσεις των εταιρειών Διαχείρισης «περνούν» μεν ως επιβάρυνση στους λογαριασμούς, ωστόσο μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσουν στην ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όπως είναι φυσικό, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση λειτουργικών δαπανών που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα μπορούσαν είτε να αποφευχθούν είτε να να καλυφθούν από την κερδοφορία των Διαχειριστών.

Όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση που θα επιφέρουν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επενδύσεις ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τη διεύρυνση του ηλεκτρικού «χώρου», αλλά και για τη δημιουργία νέων διεθνών διασυνδέσεων. Έτσι, η δυνατότητα υποδοχής νέων μονάδων ΑΠΕ στο ΕΣΜΗΕ και το ΕΔΔΗΕ θα αποτελέσει σημαντικό «όχημα» όχι μόνο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, αλλά και για τη μείωση του χονδρεμπορικού κόστους – που με τη σειρά της θα περιορίσει τις ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος.

Με την ίδια λογική, οι διεθνείς διασυνδέσεις θα επιτρέψουν στη χώρα μας να εξελιχθεί σε εξαγωγέα «πράσινης» ενέργειας, κάτι που μεταξύ των άλλων θα βοηθήσει τη χώρα μας να πετύχει ακόμη πιο υψηλές διεισδύσεις ΑΠΕ.

Κατά την έγκριση του επιτρεπόμενου εσόδου για τη Ρυθμιστική Περίοδο Διανομής 2021 – 2024, η παραπάνω λογική είχε οδηγήσει τη ΡΑΑΕΥ το καλοκαίρι του 2021 να μπλοκάρει αμοιβές bonus σε στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και αποζημιώσεις που επρόκειτο να καταβάλει ο Διαχειριστής για συνταξιοδοτήσεις και προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης.

Υπό το ίδιο πρίσμα εξετάζει και το αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ για αναθεώρηση του εσόδου για το 2024. Αίτημα που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Αρχής, όπου αποφασίσθηκε να ζητηθούν περαιτέρω διευκρινίσεις από τον Διαχειριστή – για τις επιπλέον νέες λειτουργικές δαπάνες που ζητά αυτός να συνυπολογιστούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα